Ana SayfaEkonomi“Türkiye ABD’nin sömürgesi haline getirildi; gidişatın adı ‘kriz’”

“Türkiye ABD’nin sömürgesi haline getirildi; gidişatın adı ‘kriz’”

HABER MERKEZİ – Eleştirel iktisatçı Alp Altınörs, ithalata bağımlı ekonomide cari açığın giderek arttığına dikkat çekerek, “Ekonomik gidişatın adı krizdir. Yerli ve milli diyenler Türkiye’yi Amerika’nın mali ve ekonomik sömürgesi haline getirdi” dedi.

Geçtiğimiz hafta uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürürken, son açıklanan verilerde cari açığın 2018 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 4.4 milyar dolar artarak, yıllık bazda 51 milyar 572 milyon dolara yükseldiği açıklandı.

Bu gelişmelerin ardından bugun ise euro ve sterlin yine rekor yeniledi, dolar ise son 3 ayın zirvesinde yer aldı.


Euro ve sterlinde yeni rekor, dolar 3 ayın zirvesinde


MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan eleştirel iktisatçı Alp Altınörs, söz konusu verileri değerlendirerek, gidişatın adının “kriz” olduğunu söyledi.

“İktidar, savaş gündemiyle gerçek sorunları perdelemeye çalışıyor”

Alp Altınörs

Altınörs, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ekonominin kötü gidişatına ilişkin önemli bir veri olduğunu belirterek, hükümet tarafından yapılan “Bu siyasi bir karardır” söylemlerinin “gerçeği saptırmak” olduğunu belirtti.

İktisatçı, “Türkiye ekonomisi bir bütün olarak çok kötü durumda. İnsanların iş bulmamaktan bunaldığı, işçilerin kendilerini yaktığı, maaş alamadığı için İş-Kur önlerinde soyunma eylemlerinin yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Dolayısı ile iktidar da savaşı gündemine alarak, ekonomideki dalgalanmaların gündeme gelmesinin önüne geçiyor. Sürekli yerli milli söylemleriyle insanların yaşadığı gerçek sorunları perdelemeye çalışıyor” diye konuştu.

‘ABD’nin sömürgesi haline getirdiler’

Türkiye’nin uluslararası derecelendirme kuruluşlarına alternatif olarak “yerli ve milli” derecelendirme kuruluşu kurma fikrini “saçmalık” olarak tanımlayan Altınörs, “yerli ve milli diyen iktidar bir taraftan şeker fabrikalarını satıyor, diğer taraftan milli tarımı çökertiyor” hatırlatması yaptı.

Altınörs, “Ey Amerika diyenler, Türkiye’yi Amerika’nın mali ve ekonomik sömürgesi haline getirdiler. Şeker fabrikalarının satışı ABD’li tarım ve şeker tekeli olan Cargill firmasına satılacak. Peki şeker fabrikaları satılınca ne olur? Fabrikalar özelleştirilince üretime devam edilmeyecek. Bunu herkes biliyor. Fabrikaların zarar ettiğini söylüyor da şimdi özel sektör zarar etmek için fabrika alır mı?” dedi.

Cari açık tartışmalarına gıda üretimi üzerinden değinen Altınörs, “Niye ithalatımız bu kadar fazla çıkıyor? Çünkü gıda ithal ediliyor. Eğer gıdayı üretseydi Türkiye, cari açık düşecektir. Ama cari açık sürekli artıyor” diye konuştu.

‘Kriz bir tık ötede’

Türkiye’nin cari açıktaki gidişatının iktisat literatüründeki karşılığının ‘kriz’ olduğuna vurgu yapan Altınörs, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’deki ekonomik gidişatın adı krizdir. İş bulamadığı için meclis önünde bedenini ateşe veren işçinin arkasında ekonomik kriz gerçeği var. Devletin vergiler ile vatandaşın gelirine ciddi anlamda asılmasının arkasında kriz gerçeği var. Türkiye’deki bütçe açığının arkasında ekonomik kriz gerçeği var. Çeklerin ödenememesi, senetlerin iflas etmesi, milletin gidip bankalarda kredi çekmesi. Durum bu aşamaya gelinmiş. Zaten kriz de bu durumun bir tık ötesinde.”

Previous post
ABD ile Suriye görüşmeleri ertelendi, ortak komisyonlar rafa kalktı
Next post
37. İstanbul Film Festivali programı açıklandı