Ana SayfaÇalışma YaşamıTürkiye’de bir ilk: Haklarını arayan Bravo işçilerine ünlü markalardan ödeme

Türkiye’de bir ilk: Haklarını arayan Bravo işçilerine ünlü markalardan ödeme

HABER MERKEZİ – Dünyaca ünlü Zara, Mango ve Next markalarına üretim yapan Bravo işçileri, alamadıkları maaş ve tazminatlar için başlattıkları mücadeleyi  kazandı. Türkiye’de ilk kez alıcı markalar işçiler için bir fon oluşturdu ve işçilerin ücretlerini yatırmaya başladı.

Dünyaca ünlü giyim markaları İspanyol Zara, Mango ile İngiliz Next’e üretim yapan Bravo hazır giyim fabrikasında yıllarca çalışan işçiler, fabrikanın bir gecede boşaltılıp sahibinin de ortadan kaybolması üzerine son 3 maaşlarının yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatlarını da almadan işsiz kalmıştı.


İşçilerden Zara etiketlerine ekleme: “Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım”


Battığını duyuran şirkete karşı haklarını almak için imza kampanyası ve eylemlerle mücadele eden işçiler sonunda kazandı.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre Türkiye tarihinde ilk kez fon oluşturuldu ve oluşturulan bu fon hesabına geçen hafta 3 marka 210 bin Euro para yatırdı.

Yatırılan para Türk Lirası’na çevrilerek 130 işçiye ödenmeye başladı. Şimdiye kadar 42 işçinin ücret ve yıllık izin paraları ödendi. Kalan işçilerin ödemesi de birkaç gün içinde yapılacak.

Türkiye’de bir ilk

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Merter Şube Başkanı Asalettin Aslanoğlu, gelinen aşamadan mutlu olduklarını ve bunun bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Sendika olarak ne biz ne de süreci takip eden arkadaşlar tek kuruş almama kararı aldık ve öyle de yapıldı. Ki bu arkadaşlar bizim sendikanın da üyesi değillerdi. Uygulama Türkiye’de bir ilk özelliği taşıyor. İlk kez, üretici firmanın batması nedeni ile ödenmeyen işçi ücretleri, ürünleri satın alan markalar ödeme yapmış oldu. Daha önce böyle bir örnek yok.”

Yerel şirketin sorumluluğu devam ediyor

Uluslararası şirketlerden yapılan açıklamada ise işçilerin mağduriyetini gidermek için fonun oluşturulduğunu yoksa işçilerin yasal alacakları için yerel şirketin sorumluluğunun devam ettiği ifade edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Helin Palandöken davası: Sorguda gülen sanık aileye baş sağlığı diledi, Dağaslan'ın tutuklanması talebi reddedildi
Sonraki Haber
54. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı