Ana SayfaDünyaÜçüncü ay: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de

Üçüncü ay: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO grupları, 20 Ocak’ta operasyon başlattıkları Afrin’e 58 gün sonra 18 Mart’ta girebildi. Afrin yönetimi ve YPG tarafından yapılan açıklamada, ‘tehdit altındaki sivillerin kentten tahliye edildiği’ belirtilirken, “Afrin’den çekilmedik, yeni bir aşamaya geçildi” mesajı verildi. Saldırılar nedeniyle yüz binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığı kentte olan biteni, gün içindeki gelişmeleri ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


16:12 | Merkel: Sivillerin hayatını kaybetmesi kabul edilemez, en sert şekilde kınıyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Federal Meclisi’nde yeni hükümetin politikalarını açıklamak amacıyla yaptığı konuşmada Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna değindi.

Merkel, “Türkiye’nin güvenlikle ilgili tüm meşru menfaatlerine karşın Afrin’de olanlar; binlerce sivilin kovuşturmaya maruz kalması, hayatını kaybetmesi veya kaçmak zorunda kalması kabul edilemez” dedi.

Almanya Başbakanı Merkel, “Bunu da en sert şekilde kınıyoruz” diye konuştu.


12:50 | Afrin’den Diyarabakır Newrozu’na mesaj: Direniş ruhuyla sizleri selamlıyoruz

Diyarbakır Newroz etkinliğinde konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Afrin halkının Newroz’a gönderdiği mesajı okudu.

Afrin Kantonu yönetimi tarafından gönderilen mesajda, Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak’ta başlattığı operasyon hatırlatılırken, direnişe dikkat çekildi. Mesaj özetle şöyle:

“Afrin halkı olarak sadece Türkiye’ye değil birçok güce karşı direnmekteyiz. Afrin halkı olarak bu güçlere teslim olmadık ve olmayacağız. Bizler toprağımızı ve onurumuzu korumak için sonuna kadar direndik. Bir devletin tek başına dahi baş edemediği bu güçlere karşı direniyoruz. ÖSO çeteleri uluslararası güçler sayesinde topraklarımıza girmiştir. İşgalcilere karşı halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla tedbir alınmış ve mücadelemiz devam etmektedir.

Afrin tüm insanlığın ortak kenti olacak ve işgalcilere yem olmayacaktır. Bu nedenle yeni mücadele aşaması başlatılmıştır. Bu nedenle tüm halkımızın desteği daha fazla olmalıdır.

Amed başkenttir ve artık başkent rolünü oynamalıdır. Öncülük etme misyonunu biran önce hayata geçirmelidir. Bu toprakların ve bu kadim halkın yalnız olmadığını herkese bir kez daha gösterme zamanıdır. Newroz bu yönden önemlidir. İşgalcilere karşı direniş bayramı olan Newrozu direniş ile karşılamaktayız. 2019 Newrozu’nu umut ve özgürlük içerisinde kutlayacağımıza inanıyoruz. Tarihi direnen halklar yazacaktır. Direniş ruhuyla sizleri selamlıyoruz. Bijî Newroz, bijî tekoşînameyê Azadiyê!”


10:15 | Hollanda Başbakanı Rutte’den AB ve NATO’ya Afrin sitemi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, dün parlamentoda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu kınamak için Avrupa Birliği (AB) ve NATO’dan destek gelmediğini söyledi.

Türkiye’yi kınamak için bekledikleri desteğin gelmediğini ifade eden Rutte, “Çoğu AB üyeleri ve müttefiklerimiz ile birlikte IŞİD’e karşı mücadelenin zarar görmesinden ve insancıl durumdan endişe duyuyoruz. Alınan ateşkes kararına ve insancıl savaş kurallarına saygı duyulması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.


09:50 | Almanya Meclisi’nde Türkiye’ye Afrin tepkisi

TSK’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin kent merkezine dönük operasyonunun gündeme geldiği Almanya Federal Meclisi’nde Türkiye’ye sert eleştiriler getirildi.

Hrıstiyan Birlik Partileri Meclis Grup Başkanı “Türkiye’nin İslamcı grupların kenti talan etmesine izin verdiğini” söylerken, Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı da “Türkiye’nin Afrin’deki uluslararası hukuka aykırı tutumuna hiçbir şekilde göz yumulamaz” dedi. Berlin’in Türkiye’ye silah ihracatının da durdurması gerektiği ifade edildi.


09:15 | Yerinden edilen Afrinliler için Şehba’da kamp kuruluyor

Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin kent merkezine dönük saldırıları nedeniyle yüz binlerce Afrinli konvoylarla şehirden çıkmak zorunda kalmıştı.

Yerlerinden edilen Afrinliler Şehba’nın köylerinde boş buldukları evlere ya da duvar dibine yerleşmeye başlamıştı.

Bunun üzerine Şehba ve Afrin yönetimleri birlikte yerinden edilenler için bir kamp kurmaya hazırlandığı öğrenildi.

Bölgeden yayın yapan ajanslar kampın 12.5 dönümlük bir arazi üzerine kurulacağını belirtiyor.


TSK ve ÖSO grupları Afrin’de: İki ayda neler oldu, kim ne dedi?

Previous post
Yargıtay kararı bozmuştu: Sarısülük’ü öldüren polise verilen ceza sadece 5 bin lira artırıldı
Next post
ABD’den gelen açıklamaları tepki gösteren Erdoğan: Trump'ın bunlara ayar vermesi lazım