Ana SayfaGüncelUluslararası kuruluşlardan hükümete Özgürlükçü Demokrasi tepkisi

Uluslararası kuruluşlardan hükümete Özgürlükçü Demokrasi tepkisi

HABER MERKEZİ – Aralarında IPI, RSF, EFJ gibi uluslararası basın kuruluşlarının da yer aldığı basın örgütleri Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası’na polis baskını yapılarak el konulmasına tepki gösterdi. AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlém Desir ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, gözaltıların serbest bırakılması ve el koyma kararından vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve gazeteyi basan Gün Matbaa’sına 29 Mart günü polis baskını yapılmış baskınlarda aralarında gazete ve matbaa çalışanlarının olduğu 27 kişi gözaltına alınmıştı.

Gazetenin merkez binasına gelen yetkili gazete ve matbaaya TMSF tarafından el konulduğunu iletmişti.

Gazeteye yapılan baskın ve el koyma kararına tepkiler devam ediyor.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN International), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19 ve Index on Censorship’in de aralarında bulunduğu 17 kuruluş yaptıkları açıklamada Türkiye yetkililerine gözaltına alınan tüm gazete ve matbaa çalışanlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulunularak, “Yetkililer ayrıca gazete ve ofisinin yasal sahiplerine iade etmelidir” denildi.

Uluslararası Pen İcra Direktörü Carles Toner açıklamasında “Türkiye yetkilileri Kürt kültürü ve diline yönelik sürdürdüğü baskıyı durdurmalıdır. Özgürlükçü Demokrasi’ye herhangi bir hukuki gerekçe veya belgeye dayanmadan el konulmasını güçlü bir şekilde kınıyoruz” derken Index on Censorship Savunuculuk Direktörü Joy Hyvarinen de şu ifadeleri kullandı:

“Hükümetin Özgürlükçü Demokrasi’ye el koyması son derece endişe vericidir. Avrupa hükümetlerini ve diğer hükümetleri Türkiye’de özgür basının yok edilmesini kınamaya çağırıyoruz.”

ARTICLE 19 Avrupa ve Orta Asya Programı Direktörü Kate Morris ise gazeteye el koyma kararının Türkiye’de ifade özgürlüğü alanını daha da daralttığını belirterek hükümete  “gazeteyi taciz etmeye son verin” diye seslendi.

Açıklamada imzası bulunan kuruluşların tam listesi ise şöyle:

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN International), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Article 19, Norveç PEN’i, Index on Censorship, İngiltere PEN’i, Articolo 21, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Belçika/Flandra PEN’i, Galler PEN’i, Almanya PEN’i, PEN Fransa Klubü, PEN İsviçre.

CPJ: Gazete yasal sahiplerine iade edilmeli

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova ise ayrı bir açıklama yayınlayarak gazeteye baskını kınadı:

Ognianova şunları belirtti:

“Özgürlükçü Demokrasi’ye karşı yapılan baskını kınıyor ve gözaltına alınan çalışanların derhal serbest bırakılması için polise çağrıda bulunuyoruz. Türkiye gazeteyi ve yasal sahiplerine iade edilmeli ve bağımsız, muhalif gazetelere el koyma taktiğine de bir son vermelidir.”

AGİT: Gözaltılar serbest bırakılmalı

Öte yandan bir açıklama da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) geldi.

AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlém Desir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na hitaben bir açıklama yayımladı.

Desir açıklamasında şunları belirtti:

“Gazetecilerin, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı terör ile suçlanmamaları gerektiğini ısrarla belirtirim. Gazete ve matbaada gözaltına alınanların serbest bırakılması, kendilerine yöneltilen suçların düşürülmesi ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin bağımsızlığına saygı gösterilmesi için çağrıda bulunuyorum. İfade özgürlüğünün koruma altında olduğu çoğulcu bir medya ortamının, güvenlik konusunda zorluklar yaşayan bir toplumu zayıflatmak, aksine daha güçlü olmasına katkıda bulunur”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Günlerdir kayıptı: Feminist LGBTİ aktivisti Kleo'nun cenazesi bulundu
Sonraki Haber
Okmeydanı'nda Spor Kompleksi'nin inşaatında çalışan 3 işçi çatıdan düştü