Ana SayfaGüncel24 Haziran erken seçimlerine 55 gün kala kim ne diyor?

24 Haziran erken seçimlerine 55 gün kala kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin seçileceği 24 Haziran erken seçimine bugün itibariyle 55 gün kaldı. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılabileceği seçimlere iki aydan az bir zaman kala adaylık tartışmaları, muhalefetin ittifak ve ortak aday arayışı sürüyor. Gün boyunca yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:52 | ‘HDP’siz ittifak arayışları iktidarın değirmenine su taşıyor’

Diyarbakır’da partisinin seçim çalışmaları kapsamında sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayları ile gireceklerini ifade etti.

Temelli, muhalefetin ittifak arayışlarına değinerek, “Cumhur ittifakının azami derecede düşürülmesi için herkesin kendi adayı ile girmesi gerekir. Ülkedeki mevcut kutuplaşmadan dolayı partiler yan yana gelmeye dahi çekiniyor. HDP sadece kendi parti çizgisi ile sınırlı kalmıyor. Herkesi kapsıyoruz. Tüm temsiliyetler önemlidir. Diğer partiler temsiliyet yerine kişi üzerinden süreci götürmeye çalışıyor. Ancak biz her kesimin temsil edilmesi çabası veriyoruz. Bu doğrultuda da HDP’siz ittifak arayışları da iktidarın değirmenine su taşımaktadır” dedi.

  • Haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

19:15 | Son ankette AKP-MHP ittifakı düşüşte

Mediar Araştırma Şirketi’nin 24 Haziran’daki erken seçim için yaptığı anket sonuçlarını açıkladı.

Diken’in haberine göre araştırma, 26 ilde ve yüzde 2.1 hata payı ile tespit edilen 2 bin 660 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. Ankette, erken seçimde hangi partiye ve hangi cumhurbaşkanı adayına oy verileceğine dair eğilimler araştırıldı.

Milletvekili seçimlerinde oy dağılımı yüzdesi şöyle:

  • AKP ve MHP: 42,5
  • CHP: 22,9
  • İYİ Parti: 17,1
  • HDP: 13,2
  • Saadet Partisi: 3,1

Buna göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘Cumhur İttifakı’nın adayı AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 42.11’de kalırken, CHP’nin adayının yüzde 20.11, Meral Akşener’in yüzde 19.70, Selahattin Demirtaş’ın yüzde 13.38, Temel Karamollaoğlu’nun ise yüzde 3.08 oy alacağı öngörüldü.

Yapılan son anketlerde, AKP-MHP ittifakının oy oranı yüzde 50 bandının altında olsa da yüzde 45’in üzerinde gösteriliyordu.


16:50 | CHP Sözcüsü’nden seçmenlere çağrı ve ‘ittifak’ açıklaması

Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP MYK’nin ardından açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, seçmenlere 2 Mayıs’ta askıya çıkacak olan seçmen kütüklerindeki isimlerini kontrol etme çağrısı yaptı.

Kısa bir süre içinde ‘ittifak’la ilgili önemli bir açıklama da yapacaklarını belirten Tezcan, “İttifaklarla ilgili süreç olumlu ilerliyor. Yakın zamanda önemli açıklamayı duyacaksınız” dedi.

CHP Sözcüsü, partisinin cumhurbaşkanı adayının bu hafta ortalarına kadar açıklanacağını belirterek, “Cumhurbaşkanı adayımızın çok gecikeceğini sanmıyorum. Cumartesiyi beklemeden bu hafta ortalarında adayımızı tanıyacak, öğreneceksiniz” diye konuştu.


16:45 | Hapsi istenen Demirtaş’ın adaylığı tehlikede mi?

Foto: AA

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in birlikte yargılanıp, savcının haklarında 5’er yıl hapis istediği dava duruşması 8 Haziran’a ertelendi.

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala duruşmanın yapılacak olması dikkatleri Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adaylığının tehlikeye girip girmeyeceğine çekti.

MA’ya konuşan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, duruşmanın 8 Haziran’a ertelenmesine dair şunları söyledi:

“Bu dosyada 8 Haziran’da karar çıkamaz, bundan eminiz. Bu dosyada aslında hukuksal yargılama yapılmıyor, siyasetin gölgesinde bir hukuk sopası gibi Sayın Demirtaş’ın bu sürecini etkilemek üzere duran bir dosyadır. Aksi takdirde bu dosyayı çoktan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki, Sayın Demirtaş’ın diğer ana dosyasıyla birleştirebilinirdi. Birleştirmediler bu amaçla tuttular. Halen de bu amaçla tutuluyor. 8 Haziran’da verilen gün de yine aynı amaca hizmet ediliyor.

Dolayısıyla 8 Haziran’a kadar da bekliyor olacağız. Mütalaa henüz bize tebliğ edilmedi. 8 Haziran’da bize tebliğ edilecek mütalaaya karşı da bir süre isteyeceğiz. Dolayısıyla Sayın Demirtaş ve Sırrı Bey’in bu dosyadaki yargılamalarının nihai kararı en erken Eylül ayı olabilir. Tabi istinaf sürecini de hiç hesaba katmadan bunları söylüyorum.”


16:25 | Akşener: DP ve SP’yle birlikte yürümeyi arzuluyoruz

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya geldi.

45 dakika süren görüşmenin ardından Uysal, “Türkiye’nin altını çizmeye, kulavuzu olmaya gayet olduğumuz noktada, potansiyelini açığa çıkarabilmek, milletimizin özlemlerini yerine getirme adına bir iradenin sahibi olacağımızı görüyorum ve düşünüyorum” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ise, partisinin kuruluş aşamasından itibaren Demokrat Parti ve Saadet Partisi ile birlikte yürümeyi arzu ettiğini belirtti ve şöyle konuştu: “İnşallah, her şey umduğumuz gibi olacak ve sayın genel başkanımızın söylediği gibi Türkiye’nin nefes almasına, huzur bulmasına yol açacak bakış açısıyla bir yol açılacak.”


16:05 | İYİ Partili Arık: Kumpası bozulan çıkarcı tayfası 25 Haziran’da Erdoğan’ı sırtından vuracak

İYİ Parti’nin doğrudan seçime katılabilmesi için CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye katılan 15 vekilin arasında bulunan Kayseri Milletvekili Çetin Arık, kararı eleştiren AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a yanıt verdi.

Elitaş’ın “CHP kapısına ‘kiralık vekil’ yazısı astı” sözlerine tepki gösteren Arık, “Demokrasiye kurdukları kumpas bozulan bu çıkarcı tayfası, hiç kuşkunuz olmasın, 25 Haziran geldiğinde Erdoğan’ı da sırtından vuracaktır” ifadelerini kullandı:

“Menfaat için siyasi yelpazenin her yerini dolaşan, günün koşullarına göre kendini FETÖ’ye kiralayıp, FETÖ ile kurduğu kumpaslarla övünen, cami imamlarıyla yargıya ayar vermeye kalkan, dönem değişince devletin tahsis ettiği kırımızı plakalı makam aracı ile adliyelerde FETÖ’cülere hamilik yapıp, FETÖ borsası ile zengin olanlar, emirle sakal bıyık bırakanlar, demokrasiyi de demokrasi için ödenen bedelleri de anlayamaz. Demokrasiye kurdukları kumpas bozulan bu çıkarcı tayfası, hiç kuşkunuz olmasın, 25 Haziran geldiğinde Erdoğan’ı da sırtından vuracaktır.”


14:50 | Temelli’den ‘ittifak’ göndermesi: Şu an sağdan sayıyorlar, sonuç alamıyorlar, çünkü HDP’yi hesaba katmıyorlar

24 Haziran erken seçimleri kapsamında Cizre’de yurttaşlarla bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ‘ittifak’ arayışlarına dair konuştu, muhalefet partilerini eleştirdi.

Ankara’da yapılan ittifak görüşmeleri hakkında “Şu an sağdan sayıyorlar. Bir sonuç elde edemiyorlar” diyen Temelli, bunun nedenini de şöyle izah etti:

“Çünkü hesaba HDP’yi katmıyorlar. Hesabın içinde HDP yoksa çözüm de yok. Ha o sağdan saymışsınız, ha bu sağdan saymışsınız; bu hesabı soldan saymadığınız sürece çözüm yok. Bu hesabı soldan sayacaksınız. Çözüm bu ülkenin emekçisi, kadını, gencinde. Yoksa Ankara’dan sağdan say aynı sonuç. Çözüm Botan’da, Cizre’de.”

Seçimlerde Türkiye’nin adayını çıkaracaklarını dile getiren Temelli, “Sandıklarımıza, siyasi irademize ve oylarımıza sahip çıkacağız. Yaşamını yitiren arkadaşlarımıza, halkımıza sözümüz var. Bizler geleceğiz” dedi.


12:40 | Saadet Partisi adayını yarın açıklıyor

Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı adayını yarın açıklıyor.

Parti tarafından yapılan açıklamada, “Saadet Partisi, 1 Mayıs Salı saat 10.00’da, 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan seçim için Cumhurbaşkanı adayını ilan edecektir” denildi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafın daha önce Abdullah Gül’ün ortak aday olması yönünde girişimler olmuştu. Gül ise, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile tam mutabakat sağlanmadığı için aday olmayacağını belirtmişti.


12:20 | YSK Başkanı: Seçim güvenliği seçim başlamadan tartışılmamalı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçim güvenliğini seçim başlamadan tartışmanın doğru olmayacağını savundu.

Seçim güvenliği için “Siyasi partilere çok görev düşüyor” açıklamasında bulunan Güven, şöyle konuştu:

“Seçimler güvenli, mükerrer seçmen yok, sahte seçmen yok, sahte oy pusulası kullanıldı diye bir iddia yok. Daha seçim başlamadan seçim güvenliği üzerinden tartışma yapmak doğru değil. Biz her türlü tedbiri alıyoruz. Siyasi partilere çok görev düşüyor. Bazı partiler tamamına yakın üye gönderiyorlar, bazıları eksik gönderiyorlar. Benim temennim tüm siyasi partilerin tüm sandıklara temsilci göndermeleri. Böyle olunca hiçbir şey olmaz, zaten olduğu yok da vatandaşlarımızın gönlü rahat olur.  Sertifikalı eğitim vereceğiz sandık kurulu üyelerine.”


11:20 | Seçimin piyasalara etkisi nasıl oldu?

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Uzun vadede önemli riskler var” uyarısında bulundu, “Lirada bu kadar hızlı bir değer kaybı öngörmüyorduk” dedi.

Seçimlerin erkene alınmasının piyasalara etkisini de değerlendiren Şimşek, “Türkiye’nin erken seçimine piyasanın tepkisi hem doğru hem olumlu. Belirsizlik azaldı. Yatırımcıların kafasındaki soru işareti kalktı. Seçim zamanında yapılsaydı daha uzun süreli belirsizlik olacaktı. Seçimin hemen sonrasında hükümet kurulacak. Kim seçilirse seçilsin 5 yıl ülkeyi yönetecek. Piyasalar onun için olumlu bakıyor” diye konuştu.


10:00 | Kılıçdaroğlu, neden aday olmadığını anlattı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi için “Aday ol” çağrısı yaptığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, neden aday olmadığını anlattı.

Hürriyet’ten Rıfat Başaran’a konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı işaret ederek, “Bir siyasi partinin genel başkanının, cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini söyledim. Ben namusuma ve şerefime düşkün bir insanım. Onun gibi değilim” dedi.

Kılıçdaroğlu gelecek kişinin “Ben Türkiye’nin sorunlarını çözecek kapasitedeyim” demesi gerektiğini, bir başarı hikayesinin olmasının zaruri olduğunu ve topluma güven veren birisi olmasının önemli olduğunu vurguladı.

İttifak çalışmaları konusunda görüşmelerin devam ettiğini de belirten CHP lideri, “Kısa süre içinde önemli adımlar atılacak” diye konuştu.


09:40 | Seçim süreci başlıyor

24 Haziran’da yapılacak, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hazırladığı takvime göre, seçim süreci bugün başlıyor. Takvim şöyle:

  • İlk adım ittifak protokollerinin YSK’ye sunulma sürecinin başlaması. Seçime ittifak yaparak girecek partilerin, protokollerini 6 Mayıs’a kadar YSK’ye teslim etmeleri gerekiyor.
  • Salı günü ise cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuru süreci başlayacak. Meclis’te grubu bulunan partiler, 1-5 Mayıs tarihleri arasında adaylarını YSK’ye bildirmek zorunda.
  • 100 bin imza ile aday olacak isimler ise, 1-2 Mayıs tarihleri arasında başvuru yapacak. Başvuruları kabul edilen isimler, 3 Mayıs’ta YSK tarafından ilan edilecek. Bu kişiler için 100 bin imzayı toplama süreci 4-9 Mayıs tarihleri arasında olacak.
  • YSK, 13 Mayıs tarihinde ise kesin aday listesini yayımlayacak.
  • Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasında yerleri de 14 Mayıs’ta kurayla belirlenecek.
  • Milletvekili genel seçimi için ittifakların ve partilerin oy pusulasındaki yerleri ise, 20 Mayıs’ta belirlenecek.
  • Siyasi partiler, milletvekili aday listelerini en geç 21 Mayıs’ta YSK’ye sunacak.
  • 30 Mayıs’ta kesin aday ilan edilecek ve birleşik oy pusulalarının basımı ve dağıtımına başlanacak.
  • Seçim takvimine göre gümrük kapıları ve yurt dışında oy verme işlemi 7 Haziran’da başlıyor. Yurt dışında oy verme işlemi için son tarih 19 Haziran. Gümrük kapılarında ise 24 Haziran’a kadar oy kullanılabilecek.