Ana SayfaGüncel24 Haziran seçimlerine doğru: Kim ne diyor?

24 Haziran seçimlerine doğru: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin katılabileceği seçimlere 61 gün kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:15 | Avrupa’nın ‘seçimleri erteleyin’ çağrısına Hükümet’ten tepki

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) 24 Haziran’daki erken seçimi erteleme çağrısına Hükümet’ten tepki geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AKPM’nin çağrısının kabul edilemez olduğunu belirterek “Bu çağrı, Türkiye’nin içişlerine ve seçimlerine açık müdahaledir” dedi.

Fransa’nın OHAL’de seçime gittiğini söyleyen Bozdağ, “Fransa’ya seçimi erteleme çağrısı yapmayan AKPM’nin konu Türkiye olunca AB kriterleri, OHAL ve seçim güvenliğini hatırlayıp Türkiye’ye seçimi erteleme çağrısı yapması, manidardır, çifte standarttır” diye konuştu.

AKPM, mevcut koşullardaki bir seçimin “Avrupa kriterlerine uygun olmayacağını” beyan etmişti.


20:10 | Erdoğan’la görüşen Arınç: Cumhurbaşkanı izin verirse açıklama yaparız

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşmesi sonrası açıklamalarda bulunan eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, buluşmanın olumlu geçtiğini ve devamının geleceğini söyledi.

Arınç, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığını da görüştüklerini belirterek, “Açıklama yapma yetkisini kendimde görmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız kendisi gerekli görürse konuşabilir, bize izin verirse biz de açıklama yaparız” dedi.

Arınç’ın, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığını destekleyecek misiniz?” sorusuna yanıtı ise şu oldu:

“Kendisine başarılar diledim. Bunu ifade ettim. Bundan daha ötesini sorarsanız, ben bir AK Partili’yim, partimden de memnunum. Her ne kadar bazıları bizi üzse de ben AK Parti’nin bu ülkeye faydalarını biliyorum. Başka bir partiye ilgili olumlu kanaatimi ortaya koymam. Ben ne AK Parti ne de genel başkanın zarar göreceği bir noktada durmam. Ben iyi bir AK Partiliyim, Milli Görüş çizgisindenim bizim öğrendiklerimiz çizgimizin arkasında durmayı gerektirir.”

Haberin tamamı: Erdoğan’la görüşme sonrası Arınç’tan açıklama


19:55 | CHP’de Parti Meclisi’nden Kılıçdaroğlu’na ittifak yetkisi

CHP’de Parti Meclisi, Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na seçimlerde ittifak yapabilmesi için yetki verdi.

CHP PM sonrası açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Parti Meclisi’nde en geniş ittifak modelinin hayata geçirilmesi gerektiği konusunda mutabakat oluştu. Siyasi ittifak görüşmelerinin yürütülmesi ve gerekli her türlü kararın alınması konusunda Kılıçdaroğlu’na oybirliğiyle tam yetki verdi. Milletvekilliği adaylığı için müracaatlar 30 Nisan başlayacak. 7 Mayıs’a kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı adayına yönelik isimler bazında bir tartışma açılmamıştır.”

Grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu da “Dönem A partisi B partisi dönemi değildir. Dönem vatanı kurtarma dönemidir. Bütün siyasi partilerin liderlerine sesleniyorum. Biz her türlü özveride bulunmaya hazırız” demişti.


18:30 | Ankara’da ‘Gül trafiği’: Erdoğan, Arınç ve Davutoğlu’yla görüşecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç ile Saray’da görüşeceği iddia edildi. Habertürk’ün haberine göre Erdoğan’ın programında görünmeyen görüşmede iki isim, 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığı ile ilgili söylentileri konuşacak.

Öte yandan Erdoğan’ın, Abdullah Gül’le gizli bir görüşme gerçekleştiren eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geleceği öğrenildi. Yine Habertürk’ün aktardığına göre Erdoğan bu görüşmeyi, Arınç’la yapacağı görüşmenin ardından gerçekleştirecek.


17:45 | Ahmet Türk: Klasik CHP’li aday veya Akşener kapsayıcı olmaz

24 Haziran’daki seçimlere ilişkin konuşan deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, ‘muhalefet bloku’nun HDP ile dolaylı görüşmeler yaptığını dile getirerek, “HDP 3 partinin arasında olsaydı Erdoğan bunu kullanırdı” dedi.

Türk, ‘ortak aday’ konusundaki kaygısını ise şöyle dile getirdi: “Klasik CHP’li aday veya Akşener kapsayıcı olmaz, bu nedenle herkesin evet diyebileceği bir isim üzerinde bu grupların anlaşması lazım.”


15:20 | Kılıçdaroğlu’ndan siyasi partilere çağrı

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Haziran ayı diktatörleri yolcu edip demokrasiyi getireceğimiz aydır” dedi ve tüm partilere seslenerek şöyle konuştu:

“Bütün siyasi parti liderlerine sesleniyorum: Türkiye’nin aydınlığa çıkması için her türlü özveriye hazırız. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebildiği bir Türkiye istiyoruz.”

Haberin tamamı: Kılıçdaroğlu’ndan Özel’i hedef alan Erdoğan’a yanıt


14:50 | Temelli: Seçime kendi adayımızla gireceğiz

24 Haziran’daki seçimlerle ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kendi adayımızla gireceğiz, emek ve demokrasi güçlerinin sesi olacağız. Türkiye partisi olduğumuz için Türkiye adayı ile gireceğiz” dedi ve ekledi:

“7 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde parlamentoda olacağız.”


14:15 | Akşener ve Karamollaoğlu’ndan ortak açıklama

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Görüşmeyi değerlendiren Meral Akşener, “Bugün İYİ partinin bizlerin önüne kurulan tuzakların aşılmasında Sayın Karamollaoğlu ve arkadaşlarının katkıları yakinen biliyoruz. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İYİ Parti olarak tuzak ve hile kovma masası kurmayı düşünüyoruz. Sayın Karamollaoğlu ile uzun bir Türkiye değerlendirmesi yaptık. Görüşmelerimiz sürecek” dedi.

“Türkiye meseleleri ve dünyayı çok samimi bir şekilde görüştük” diyen Temel Karamollaoğlu ise şöyle konuştu:

“Detaylarda belki bir takım farklı yaklaşımlar olabilir ama ümit ediyorum ki ben bu görüşmelerimiz devam edecek. Seçimlerde iyi bir netice alacağız.

“Bu dönemde elbette ittifaklara ihtiyacımız var. Biz bunu bir kutuplaşma, kamplaşma olarak görmüyoruz. Bu akşam İstanbul’da Erbakan Ödülleri akşamı olacak. Oraya katılacağım. İnşallah kendileriyle tekrar görüşmemiz hafta sonuna doğru vuku bulur. Gelişmeleri son kertede neticelendirmeye çalışacağız.”

Karamollaoğlu, gazetecilerin Abdullah Gül’ün adaylığı hakkındaki bir sorusu üzerine “Şu sıralarda takdir edersiniz ki bu tip detay konular hakkında fikir beyan etmek isabetli olmaz. Kesin netice elde edilince veya kararlar kesinleşince kamuoyuna duyurulur” dedi.


13:30 | HDK’den 24 Haziran için OHAL vurgusu, seçim güvenliği uyarısı

Halkların Demokratik Kongresi, yayımlanan sonuç bildirgesinde 24 Haziran’da yapılacak seçimlerin OHAL koşullarında yapılacağına hatırlattı, seçim güvenliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekti.


12:50 | Avrupa’dan Türkiye’ye “seçimleri erteleyin” çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye’ye 24 Haziran’a alınan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerini erteleme çağrısında bulundu.

AKPM Denetim Komisyonu adına bu sabah Strasbourg’da alınan kararda, seçim kanununun seçim kararından sadece bir ay önce değiştirilmiş olması, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasına devam edilmesi, seçimlerin güvenliği ve saydamlığı konusundaki şüpheler ve tartışmalı mühürsüz oy pusulası kararlarının “seçimlerin demokratik bir ortamda düzenlenemeyeceğini” gösterdiği belirtildi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKMP) Birleşik Sol Grup adına yaptığı konuşmada Türkiye’deki seçimlere ilişkin konuşmuş, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerin AKMP tarafından çok iyi kurulmuş bir gözlemci heyet aracılığıyla takip edilmesi çağrısında bulunmuştu.


12:40 | Erdoğan: Çok garip bir senaryo ortada

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partsinin grup toplantısında yaptığı konuşmada 15 CHP’li milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesine ilişkin şöyle konuştu:

“Önce Bay Kemal, 15 tane adamını gönderdin sen sözde İYİ Parti’ye… Peki bu 15 tane adamın senin sözde İYİ Parti’yi kabul etti mi? Etmedi. Baktım ki bu adamların hala CHP koltuklarında oturuyor. Demek ki gönderdiğin yeri beğenmediler. Bundan sonra senaryo nasıl çalışacak, onu da bilemiyorum. Her şey olabilir ha, onu da söyleyeyim. Sözde İYİ Parti, dün orada bir 3-4 kişi vardı… Böyle bir fırsat oluyor. Ve o fırsatı sözde İYİ Parti değerlendirmiş oldu.”

Erdoğan, isim vermeden kulislerde konuşulan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığı konusuna da değinerek, “Şu anda çok garip bir senaryo ortada. Hafta sonuna kadar nasıl oynanacak bu senaryo göreceğiz” dedi.

CHP ile İYİ Parti arasındaki hamleyi ise “tuhaf bir operasyon” olarak nitelendiren Erdoğan, “Bu tuhaf operasyonun gayesini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz” diye belirtti ve ekledi: “Tek gayesi Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı olan bir ittifak kurmaya çalışıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na aday olması yönünde çağrı yaptı.


11:39 | Buldan’dan kadınlara 24 Haziran çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Kadın Meclisi açılışında yaptığı açıklamada 24 Haziran seçimleri için kadınlara çağrı yaptı.

Buldan, “AKP-MHP blokuna karşı kadınları HDP’den aday adayı olmaya çağırıyorum” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, şöyle konuştu:

“AKP zihniyeti kadınları yok sayan, eve kapatan bir zihniyettir. Biz mücadelelerimiz sonucu büyük kazanımlar elde ettik. Bundan sonra da kadınların özgürlüğünü esas alan mücadeleler önümüzde durmaktadır.

“Türkiye’deki tüm kadınlara çağrı yapıyorum. AKP-MHP blokuna karşı kadınların HDP listelerinden aday adayı olmalarını talep ediyorum. Bu dönem daha güçlü bir şekilde Türkiye’de yaşanan her türlü haksızlık karşısında birlikte mücadele edeceğimiz ve birlikte kazanacağımız bir sürece giriyoruz. Herkesin daha coşkulu bir şekilde bu mücadeleye güç vermesi, HDP’nin yanında hareket etmesi gerekmektedir. HDP bir kadın partisidir. Bunun için Türkiye’deki siyaset alanında kadın milletvekillerimizin Parlamento dışına atıldığı, kadın kazanımlarının yok sayıldığı bu dönemde kadınların yan yana durması gerekmektedir.”


11:10 | Karamollaoğlu ile Akşener bir araya geldi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya geldi.

İYİ Parti genel merkezinde gerçekleşen görüşme, saat 10.30’da başladı.

Karamollaoğlu dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmiş, ortak cumhurbaşkanı adayı sorusuna “Hafta sonuna kadar netleşir” yanıtını vermişti.

Öte yandan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Karamollaoğlu’nun yarın görüşeceği belirtiliyor.


10:25 | ’50 AKP’li vekil Saadet’e geçip Gül’ü aday gösterecek’

Optimar Araştırma’nın Başkanı Hilmi Daşdemir, 50 civarında AKP’li milletvekilinin istifa ederek Saadet Partisi’ne geçeceğini ve Abdullah Gül’ü aday göstereceklerini iddia etti.

Daha önce AKP için de anketler yaptığı bilinen araştırma şirketinin başkanı Daşdemir, bu iddiasını dün gece katıldığı Habertürk TV canlı yayınında dile getirdi.

İddiasını AKP’li bir siyasetçiden gelen mesaja dayandıran Daşdemir, vekillerin Saadet Partisi’ne geçmesinin ardından Abdullah Gül’ün de 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi için aday gösterileceğini öne sürdü.

Daşdemir ayrıca, CHP’li bazı vekillerin de Saadet Partisi’ne geçerek Gül’ü aday gösterebileceğini söyledi.

Aynı yayında konuşan AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ise Daşdemir’in iddiası için “Külliyen yalan…” yorumu yaptı.


10:24 | HDP’li Kürkçü’den AKPM’ye 24 Haziran çağrısı

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKMP) Birleşik Sol Grup adına yaptığı konuşmada Türkiye’deki seçimlere ilişkin konuştu.

Kürkçü, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerin AKMP tarafından çok iyi kurulmuş bir gözlemci heyet aracılığıyla takip edilmesi çağrısında bulundu.

Kürkçü, şöyle konuştu:

“Avrupa Birleşik Sol Grubu adına AKPM’yi 24 Haziran erken seçimlerini büyük bir dikkat ve çok iyi kurulmuş bir gözlemci heyetle takip etmeye çağırıyorum. AKPM’yi bilgilendirmek isterim ki, 16 Nisan 2017 referandumunu izlemekle görevlendirilmiş heyetin raporunda dile getirilen bütün kusurlar, eşitsizlikler ve haksızlıklar artık bir seçim yasası haline gelirken, hükümet, olağanüstü hali seçim döneminde de geçerli olmak üzere yedinci kez uzatmıştır.”


09:57 | Akşener: Abdullah Gül için çekil derlerse çekilmem

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, muhalefetin Abdullah Gül’ü ortak aday göstermesi olasılığına ilişkin açıklamada bulundu.

FOX TV’de Çalar Saat programı sunucusu İsmail Küçükkaya’ya konuşan Akşener, “Hiçbir koşulda ve kimse için adaylıktan çekilmeyeceğim. 20 milletvekili ile grup kurmamıza rağmen 100 bin imza ile aday olacağım. Bana Abdullah Gül için çekil derlerse çekilmem. Kendim de çatı aday olmam. Herkes kendi adayı ile çıksın. İttifak, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile milletvekilliği için olacak” dedi.


08:00 | Karamollaoğlu, bugün Akşener’le yarın Gül ile görüşecek

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bugün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşeceği duyuruldu.

Saadet Partisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşme saat 10.30’da gerçekleşecek.

Habertürk’te yer alan habere göre Karamollaoğlu, Çarşamba günü (yarın) ise eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek.