Ana SayfaGüncel24 Haziran’a 56 gün kala kim ne diyor?

24 Haziran’a 56 gün kala kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılacağı seçimlere 56 gün kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

 


21:20 | AKP’de milletvekili aday adaylığı başvuruları uzatıldı

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ünal, partisinde 24 Nisan’da başlayan milletvekili aday adaylığı başvuru süresinin uzatıldığını açıkladı.

Ünal, adayların 2 Mayıs Çarşamba gününe başvuruda bulunabileceğini söyledi.


20:45 | Kılıçdaroğlu doğruladı: Seçim barajını kaldıracak ittifak için çalışıyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Muğla’da Anadolu Medya Buluşmaları toplantısında konuştu.

Erken seçim sürecini yorumlayan Kılıçdaroğlu, “Biz gerçek anlamda demokrasi istiyoruz. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracak ittifak için çalışıyoruz” dedi.

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasındaki görüşmelerin konularından birisinin barajı etkisiz kılacak bir ittifak formülü olduğu biliniyordu.

Kulis haberlerinde CHP ve diğer muhalif partilerin HDP’yi bu ittifak girişiminin dışında tutmak istediği öne sürülüyordu.


19:48 | Kürkçü’den Erdoğan’a: Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Ziya Pir, 1 Mayıs ve 24 Haziran’a ilişkin çalışmalara katıldı.

Kentte yurttaşlarla bir araya gelen vekillerden Ziya Pir, “Adayımız Türkiye’nin bütün türkülerini söyleyebilen, ne çaldığını herkesin bildiği, Türkiye’nin en becerikli ve en yakışıklı başkan adayı” dedi.

AKP’nin Türkiye’yi kaosa sürüklediğini belirten Pir, “Türkiye’yi bu kaostan kurtarmanın zamanı geldi. Hep beraber, o tek adam zihniyetini, faşist zihniyeti süpürüp atacağız buradan” diye konuştu.

Partisinin Gaziemir ilçesindeki kongresine katılan Ertuğrul Kürkçü de AKP’ye oy veren yurttaşların büyük bir çoğunluğunun artık yüzünü HDP’ye döndüğünü söyledi.

Pek çok HDP’linin cezaevinde olduğunu hatırlatan Kürkçü, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ithafen ” Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın, sen bize meydan okuduysan biz de sana meydan okuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürkçü ayrıca,  4 Mayıs’ta Selahattin Demirtaş’ı resmen Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edeceklerini duyurdu.


18:50 | Ahmet Şık’tan ‘adaylık’ sinyali

24 Haziran erken seçimleri yaklaşırken ve ‘ortak aday’ tartışması devam ederken, gazeteci Ahmet Şık’tan ‘adaylık’ sinyali geldi.

Şık, Twitter hesabından paylaştığı mesajında “geniş mutabakat sağlanırsa aday olabilirim” dedi.

Şık’ın fotoğraflı mesajı şöyle:


18:00 | Levent Gültekin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi

Yazar Levent Gültekin, Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı.

18 Nisan’da sosyal medyadan yayınladığı video ile aday olduğunu duyuran Gültekin, geri çekilme kararını şu ifadelerle duyurdu:

“Susamayız, kabullenemeyiz, boyun eğemeyiz, göz yumamayız diyerek seçime girme kararı aldık. Ama iktidar bunu imkansız hale getirdi. 100 bin imza toplama işini beş güne sıkıştırarak gerçekten imkansız yaptı bunu. O nedenle adaylık başvurusu yapmaktan vazgeçtik. Tekrar ediyorum bu adaylıktan çok öte bir mesele. Ülkemizi huzurlu mutlu yaşanabilir, özgür, özgürlükçü demokrasinin yaşandığı bir ülke yapma sorumluluğu üstlenmek. Adaylıktan vazgeçmemiz demek, bu çabamızdan bu iddiamızdan vazgeçtik anlamına gelmiyor. Vazgeçmeyeceğiz susmayacağız, ülkemiz mutlu huzurlu yaşanabilir bir ülke haline gelene kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Gültekin adaylığını açıkladıktan sonra kendisini destekleyen herkese de teşekkür ettiğini belirtti.


15:25 | Erdoğan’dan Gül açıklaması: Seçim meydanı herkese açıktır

Özbekistan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 24 Haziran erken seçimlerinde aday olmayacağı yönünde dün yaptığı açıklamaya dair bir soruyu yanıtladı.

“Ben bu konuyla ilgili hiçbir değerlendirme yapmayacağım” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Zaten Sayın Gül değerlendirmeleri kendileri de yaptılar. Seçim meydanı herkese açıktır ve seçim meydanı da; bu noktada zaten temenni ederiz bir an önce her siyasi parti adayını belirler.”

Eski Cumhurbaşkanı Gül, adaylığına yönelik süren tartışmaların ardından Cumartesi günü açıklama yapmış; kendi isteği ve talebi dışında adaylığının gündeme getirildiğini, ancak geniş bir mutabakat sağlanmadığı gerekçesiyle aday olmayacağını belirtmişti.


14:55 | Buldan: Hakkari’de yüzde 99.9 oy alıp, 3-0 yapacağız

Seçim çalışmaları kapsamında Hakkari’ye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kent merkezindeki Bulvar Caddesi’nden yüzlerce kişiyle birlikte HDP İl binasına kadar yürüdü.

Yürüyüşün ardından parti binasında yurttaşlarla bir araya gelinen Buldan ve beraberindeki HDP’liler, yaklaşan 24 Haziran seçimlerine dair açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, kentin tutuklu milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak’ı selamlayarak başladığı konuşmasında Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca’nın her dönem kendi üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdiğini belirten Buldan, AKP-MHP ittifakına dikkat çekerek, “AKP, Hakkari’de bir tek oy almayan MHP ile birliktedir. Bugün AKP’liler gelip sizden oy isteyecek ve aldıkları oylarla MHP’yi parlamentoya götürecekler. Bugün kurdukları ortaklık MHP’yi parlamentoya taşımadır. AKP’ye verilen her bir oy MHP’nin hanesine yazılacaktır” diye konuştu.

Bulda, “Biz artık hiçbir ilimizde; Hakkari’den Diyarbakır’a, Dersim’e kadar bizim yaşadığımız topraklarda AKP’ye tek bir oy gitmesine izin vermeyeceğiz” dedi ve ekledi: “Hakkari’de 24 Haziran seçimlerinde yüzde 99.9 oy alacağız. 3-0 yapacağız.”

Aday olmayacağını açıklayan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili de konuşan Buldan, “Onu tehdit ettiler. Geçmişte olduğu gibi Gül, kendi partisinden ikinci 27 Mayıs muhtırasını aldı. Korktu aday olamadı” dedi.

Buldan konuşamasını, “Bizler, 24 Haziran günü oylarımızı kullanacağız, sandıklarımıza sahip çıkacağız ve 25 Haziran tarihinde Recep Tayyip Erdoğan’sız bir Türkiye olacak” sözleriyle noktaladı.


13:25 | Yıldırım CHP’de Kılıçdaroğlu aday olsun istiyor: Sana yakışan aday olmak

AKP Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin İstanbul Gençlik Kolları kongresinde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı arayışıyla ilgili konuştu.

Kılıçdaroğlu’na seslenen Yıldırım, “Niye kapı kapı geziyorsun, aday arıyorsun, niye kendin çıkmıyorsun, çık” dedi:

“Seçime giriyoruz, gün sayıyoruz ana muhalefet partisinde tık yok. Kardeşim o mu aday olsun, bu mu aday olsun, Ay’dan mı Mars’tan mı getirelim, uzaydan mı gelsin? Sizin içinizde Cumhurbaşkanı adayı olacak elemanınız yok mu? Kemal Bey, sen parti başkanısın, ana muhalefet partisinin genel başkanısın, sana yakışan aday olmak ve ‘Ben de varım.’ demektir, Türkiye’yi yönetmeye ben de talibim demektir. Niye kapı kapı geziyorsun, aday arıyorsun, niye kendin çıkmıyorsun, çık. Eğer parti lideriysen milletin senden beklediği aday olmaktır, aday aramak değildir.”  


13:20 | Kılıçdaroğlu’ndan Akar ve Kalın’ın Gül’e ‘gönderilmesine’ tepki: Fiilen paralel devlet var

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın, seçimde cumhurbaşkanlığı adaylığının tartışıldığı bir süreçte Abdullah Gül’e gönderildiğini söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Şu anda Türkiye’de fiilen paralel devlet var” dedi.

Diken’in haberine göre Marmaris’te ‘Anadolu Medyası Buluşuyor’ etkinliğinde konuşan Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmesi şöyle:

“Bu ülkenin genelkurmay başkanı ve saray sözcüsü birlikte Abdullah Gül’e gittiler. Haber doğru ama gazeteciler yazamıyor. Bir internet sitesi genel yayın müdürü haberi koydu ve işinden edildi. Haber doğru mu doğru, ama gazeteciler yazamıyor. Bu dramatik tabloyu hiçbir gazetecinin unutmaması lazım. Cumhurbaşkanlığı adayının tartışıldığı süreçte sarayın sözcüsü ve genelkurmay başkanını Abdullah Gül’e gönderemezsiniz. Hala elle tutulur bir açıklama yapamadılar. ‘Efendim, Suriye konusunu açıklamak için gönderdik’ diyorlar. Saray’ın sözcüsünün ne işi var orada? Bu ülkenin dışişleri bakanı yok mu?”

Kılıçdaroğlu ayrıca, şu anda Türkiye’de fiilen paralel devlet olduğunu da sözlerine ekledi.


13:15 | Erdoğan, CHP’den İYİ Parti’ye geçen vekilleri hedef aldı

Partisinin İstanbul’daki Gençlik Kolları Kongresi’nde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’yi hedef aldı.

“CHP, hiçbir ilke ve ahlakla bağdaşmayan, kapalı kapılar arkasında yürüttüğü pazarlıklarla Türk siyasetini kirletmeye, lekelemeye devam ediyor” diyen Erdoğan, bazı CHP’li vekillerin İYİ Parti’ye geçişine tepki gösterdi.

Erdoğan, “Ey 15 milletvekili, siz iradenizi nasıl oluyor da bu kadar ucuza satıyorsunuz?” dedi.


10:35 | “CHP, İYİ Parti, SP ve DP ‘sıfır baraj ittifakı’ için el sıkıştı”

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin ‘sıfır baraj ittifakı’ diye bilinen işbirliği modeliyle milletvekili seçimlerine katılma konusunda tam mutabakata vardığı öne sürüldü.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın yazısına göre İYİ Parti yöneticilerinin önceki gün SP yönetimiyle yaptığı görüşme sonrası CHP’nin ve DP’nin de katılımıyla ‘ilkeler platformu’ adı verilen sıfır baraj ittifakı üzerinde anlaşmaya varıldı.

CHP, İYİ Parti, SP ve DP’nin, katılmaları halinde de “HDP dışında kalan” diğer yedi partinin meydana getireceği bir ittifak oluşturulacak. Uzlaşı gereği her birinin TBMM’de en az bir milletvekiliyle temsilini sağlamak için hem liste hem de parti ittifakı gerçekleşecek.

Söz konusu uzlaşmanın detaylarını aktaran Sarıkaya, “illerde de güç birliği oluşacağını; kim hangi ilde güçlü ise diğerlerinin ona destek verecek şekilde listesini oluşturacağını” kaydetti.


11:25 | “Kürtlerin dahil edilmediği bir ittifak AKP-MHP ittifakına karşı başarılı olamaz”

24 Haziran seçimlerine ilişkin konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Tarihte birleşen gücün nasıl bir siyasal atmosfer ve değişim yarattığına 16 Nisan, 7 Haziran ve Gezi’de şahit olduk” dedi.

Mezopotamya Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede ittifak tartışmalarına da değinen Gürkan, Kürt halkının dahil edilmediği bir ittifakın AKP-MHP ittifakına karşı başarılı olamayacağının altını çizdi:

“Mevcut siyasi partiler kendilerine bir ittifak oluşturabilirler ancak Kürt halkı kendi demokratik talepleri için mücadele içerisinde olan bir halk. Dolayısıyla böylesi bir mücadeleci gücün Türkiye’nin demokratikleşmesinde önemli bir etkisinin olacağı aşikar. Biz bir demokratik ittifaktan bahsederken Kürt hareketinin de içerisinde olduğu bir demokratik ittifaktan bahsediyoruz. Burada temel olan şey halkın karşı karşıya kaldığı ekonomik, siyasal sorunlar, demokratik hak ve özgürlüklerin gittikçe kısıtlanmasının yarattığı baskı ortamıdır. Bütün bu fotoğrafı değiştirecek bir seçenekle ortaya çıkacak bir ittifaktan bahsediyoruz. Eğer o ittifakın platformu ortaya konulursa adayın kim olduğu çok önemli olmaz.”


 

Previous post
Tutuklu gazeteci Seda Taşkın'ın ilk duruşması yarın
Next post
ODTÜ'de Marx'ın 200. yaşına özel sergi: "Gövde Toprakta Düşünce Ayakta"