Ana SayfaGüncel24 Haziran’a doğru: Seçimlere 58 gün kaldı

24 Haziran’a doğru: Seçimlere 58 gün kaldı

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılabileceği seçimlere 58 gün kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:30 | Yıldırım’dan Gül açıklaması

CNN Türk’te gazetecilerin 24 Haziran seçimleriyle ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçimlerde adaylık için isminin geçmesini değerlendirdi.

Gül’ü “‘Ben partimin yanındayım’ demesini beklerdim” sözleriyle eleştiren Yıldırım, “Abdullah Bey bizim ailenin içerisindeki bir arkadaşımız, AK Parti ona bütün makamları verdi, yeni verececeği bir şey yok” dedi ve ekledi: “Abdullah Bey aday olacaksa olur, olmayacaksa olmaz. Bu kadar memleketin gündemini işgal etmeye kimsenin hakkı var mı?”


19:00 | Saadet Partisi: Adayımızı 1 Mayıs’ta açıklayacağız

Saadet Partisi, 24 Haziran seçimleri için cumhurbaşkanı adayını 1 Mayıs’ta açıklayacağını duyurdu.

Saadet Partisi’nden yapılan açıklamada “Partimizin Cumhurbaşkanı adaylığı için nihai kararı 1 Mayıs 2018 Salı günü Ankara’da düzenlenecek bir program ile aziz milletimizle paylaşılacaktır” denildi.


15:55 | Buldan: Her yerde onları tabela partisi yapacağız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçim çalışmaları kapsamında Mardin’de konuştu.

Konuşmasında Doğubayazıt Belediyesi’ne atanan kayyumun Ehmedê Xanî’nin büstünü yıkmasını hatırlatan Buldan, “Söz veriyoruz, kayyumları buradan silip süpürdükten sonra Ehmedê Xanî’nin heykelini Doğubayazıt ve Ağrı meydanına dikeceğiz” dedi.

24 Haziran’ı bir ‘fırsat’ olarak gördüklerini belirten Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘O partiyi sandığa gömün’ sözlerine yanıt verdi: “Hiç kimse HDP’yi sandığa gömmeği hayal etmesin, rüyanızda görürsünüz. Buraya gelip aday olanlara sesleniyorum, çantanızı pılınızı pırtınızı toplayın gidin size buradan ekmek çıkmaz.”

Sözlerini “Biz gittiğimiz her yerde onları tabela partisi yapacağız. Özellikle Ağrı’da 4 sıfır yapacağız” şeklinde sürdüren Buldan, konuşmasını Ağrılıları seferber olmaya çağırarak tamamladı.


14:30 | ‘Ortak aday’dan boykota, eleştiriden öneriye: HDP Sözcüsü’nden açıklamalar

24 Haziran seçimlerine dair kapsamlı açıklamalarda bulunan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, muhalefete eleştiriler yöneltti ve bir dizi öneri sundu.

CHP başta olmak üzere muhalefet partilerine seslenen Bilgen, “Yan yana olmaktan çekiniyorsak bu ülkeyi nasıl birlikte yöneteceğiz?” diye sordu. “İkinci turun sonucunu belirleyecek olan bizim seçmen kitlemiz, demokrasi isteyenler ve barış isteyenlerdir” diyen Bilgen, şunları söyledi: “Açık işbirliğini göze alamayana, görünmeden oy vermek fikrine kapalıyız. Seçmenimize saygısızlık olarak tarif edilecek hiçbir ilişki içinde olmayacağız.”

Boykot tartışmalarına da değinen Bilgen, “HDP’nin adayı Demirtaş olursa kampanya nasıl yürütülecek?” sorusuna da yanıt verdi.


14:10 | Bahçeli’den ‘Abdullah Gül’ açıklaması

MHP lideri Devlet Bahçeli, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 24 Haziran seçimlerinde çatı adayı olacağına ihtimal vermediğini söyledi.

Bahçeli, ”Olursa kardeşlik hukukuna ihanet eder, Erdoğan’a ‘Kardeşin olarak adayım sensin’ demeli” diye konuştu.

Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

“Kardeş arasında vefa vardır sadakat vardır sevgi vardır saygı vardır. Bunu dikkate almak lazımdır. Erdoğan’ın yanına gidip ‘Sen benim kardeşimsin. Dün sen beni kardeş ilan etmiştin, bugün ben seni kardeş ilan ediyorum. Kardeşin olarak Cumhurbaşkanı olmuştum, kardeşin olarak Cumhurbaşkanı olmanı istiyorum’ demesi lazım. Bunu demediği müddetçe Gül siyasi birikiminin hepsini sıfırlamış olur.”


14:00 | Temelli: Bizi hesaba katmayanların gideceği yer Yenikapı’dır

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Mardin’de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran seçimlerini ‘büyük bir fırsat’ olarak nitelendirdi, “Parlamentoya 7 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde gireceğiz” dedi.

“Kürt sorunu çözülmeden demokrasi gelmez” diyen Temelli, muhalefetin ittifak arayışlarına ilişkin “Bizi hesaba katmayanların gideceği yer olsa olsa Yenikapı’dır. Biz Mardin’deyiz, Şırnak’tayız, Urfa’dayız, her yerdeyiz. Bu ülkenin çözümü buralardan geçiyor” diye konuştu.


13:58 | Abdullah Gül yarın açıklama yapacak

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin soruları üzerine Cumhurbaşkanlığı adaylığına dair tartışmalarla ilgili açıklamasını Cumartesi günü (yarın) yapacağını söyledi.

Camii çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, “Bunlar burada konuşulmaz, yarın açıklama yapacağım” yanıtını verdi.


12:35 | CHP’li Erdem: AKP, Sivas’ın ötesinde hezimet yaşayacak

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iktidardan düşürmek için ‘erken seçim’ kararı aldırdığını iddia etti.

KRT’de Çağlar Cilara’nın programın katılan Erdem, AKP’nin Kürt illerinde büyük oy kaybı yaşayacağını söyledi ve “AKP, Sivas’ın ötesinde hezimet yaşayacak” dedi.

CHP’li Erdem, konuşmasında şunları kaydetti:

“İktidar partisi çözüm sürecinden feragat ederek Kürt seçmeni karşısına almıştır tutunabileceği tek dal MHP’dir. Dolayısıyla MHP’nin siyasal açıdan bir oyu yoktur bugün ama sosyolojik gerçekliği vardır, bu markayı kiralamıştır AKP, bu markayı kiralayarak kazanım elde edileceğini düşünmektedir ancak bu markayla Sivas’ın ötesinde hezimet yaşayacak, bunu hep birlikte göreceğiz. Kürt düşmanı MHP, Kürt’ü inkar etme üzerine siyaset yapan MHP, Kürt nefretiyle Kürt düşmanlığıyla kendisini var etmiş MHP, bana söyleyebilir mi ‘Kürt vardır’ diye bir MHP’li bunu diyemez. AKP’ye Kürt’ün karşısında konum aldırdılar.”


12:20 | Seçim güvenliği için ‘Her Okula Bir Avukat’ kampanyası

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, 16 Nisan referandumundan kimi dersler aldıklarını ve 24 Haziran’daki seçimler için daha kapsamlı çalışma yapacaklarını söyledi.

Seçim güvenliği için “Her Okula Bir Avukat” kampanyası başlattıklarını dile getiren Canduran, şöyle devam etti:

“Türkiye genelinde 50 bin okulda seçim sandığı kurulacağını varsayıyoruz. 109 bin avukat var Türkiye’de. Bütün avukatlar seçime iştirak ederse aşağı yukarı her okula iki avukat düşeceği durumu söz konusu. Tüm avukatları seçime getirmek bir idealdir. Ama en azından her okulda bir avukat bulunması projesini tüm Türkiye’de becerebilir, başarabilirsek bence seçim güvenliğinde çok önemli bir adım atacağız. Şu andan itibaren, Ankara Barosu Yönetim Kurulu’ndan aldığımız kararla ‘Sensiz Olmaz Platformu’ ile birlikte çalışma başlatıyoruz. Ankara’da bir çalışma yaparak, tüm barolara yazılı ve sözlü bilgi göndereceğiz.”

MA’dan Berivan Altan’a konuşan Canduran, her okuldaki avukatların numaralarının sandık başında duran partililer, vatandaşlar ve müşahitlerde olacağını söyledi ve böylece sorunla karşılaşan okul sorumlularının avukatlarla iletişime geçebileceklerini dile getirdi.


11:57 | Erdoğan’dan, CHP’ye 15 milletvekili tepkisi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 15 CHP’li milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesine tepki gösterdi, “Bu ülkede diktatör görmek isteyen, bir gecede 15 milletvekilini, partisine, kamuoyuna ve milletimize hiçbir makul gerekçe göstermeden zorla parti değiştirenlere bakmalıdır” dedi.

Erdoğan ayrıca, 7 Haziran seçimlerinde “kısa bir belirsizlik” yaşandığını ifade etti ve ‘bunun faturasının görüldüğünü’ söyledi.


10:00 | Erdoğan, Destici ile görüşecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile bugün görüşecek.

Görüşmenin saat 15.00’te gerçekleşeceği bildirildi.


09:05 | Economist: Erken seçim adil olmayacak

Britanya’da yayımlanan haftalık The Economist dergisi son sayısında 24 Haziran seçimlerini değerlendirdi.

“Erken seçim adil olmayacak” diyen dergi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük altyapı projelerini oylara çevirmek istediğini yazdı.

Economist’teki yazı, İstanbul’da 29 Ekim’de açılması planlanan yeni havalimanının hatırlatılmasıyla başlıyor ve Erdoğan’ın 45 kilometre uzunluğunda olacak ‘Kanal İstanbul’ projesinin temelini de bu yıl atmak istediği bilgisini aktarıyor.

BBC Türkçe’nin tercümesini yaptığı yazıda, “OHAL yetkileri ile donatılmış, neredeyse tüm medya organlarını ve devlet kurumlarını kontrol eden Sayın Erdoğan, muhafazakar seçmenler nezdinde hala popüler. Kimsenin adil olmasını beklemediği yarışı da kolayca kazanması bekleniyor” deniliyor.

Economist’teki yazıda bazı uzman görüşlerine de yer verilirken, ‘Ekonomi, Erdoğan’ın seçimi birinci turda kazanmasını tehlikeye atabilir’ yorumu yapılıyor.


08:30 | Seçim takvimi açıklandı

Yüksek Seçim Kurulu’nun, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel seçimleri için belirlediği takvim, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre:

  • Cumhurbaşkanlığı adaylık başvuruları 4 – 9 Mayıs tarihleri arasında teslim edilecek,
  • İttifak için son başvuru tarihi ise 6 Mayıs olarak belirlendi,
  • Milletvekili liste teslimi için son tarih ise 21 Mayıs olarak açıklandı,
  • Yurt dışında oy verme işlemleri ise 7 – 18 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.