Ana SayfaGüncel“90’lardan beter”: Kürt yayınevlerinin eksik olduğu bir kitap fuarı

“90’lardan beter”: Kürt yayınevlerinin eksik olduğu bir kitap fuarı

HABER MERKEZİ – Bu yılki İzmir Kitap Fuarı’nda kitaplarına el konulan ya da ekonomik sıkıntı içerisinde olan Kürt yayınevleri yok. Hem fuardaki bazı yayınevleri hem de okurlar durumdan şikâyetçi. “Kürt yayınevlerinin yokluğundan dolayı fuar eksik” diyen yayıncı ve okurlar, “90’lı yılları arar hale geldik” diyor.

Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen İzmir Kitap Fuarı, ilk iki gününü geride bıraktı.

Kültürpark’taki Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenen kitap fuarı, hafta sonu tatilinin de etkisiyle ziyaretçilerin adeta akınına uğradı.

Ancak fuarda eksik olan bir şey var: Kürt yayınevleri.

Diyarbakır’daki bürosuna yapılan baskınla tüm kitaplarına el konulan Aram Yayınevi ile Nûbihar Yayınları, ekonomik nedenlerden dolayı fuarda yok.

Hem fuarda yer alan yayınevleri hem de okuyucular ise Kürt yayınevlerinin yokluğundan dolayı fuarın eksik olduğu görüşünde.

“Matbaalar basmıyor, okur ise evinde Kürtçe kitap bulundurmaktan korkuyor”

Dün Mezopotamya Ajansı’na konuşan Otonom Yayıncılık çalışanı Melis İnan, Aram Yayınevi’nin kitaplarına toplatma kararı konulması nedeniyle fuara katılamadığını belirterek, Kürt yayıncılığı üzerinde ciddi baskıların olduğunu ifade etmişti. İnan, “Matbaalar yayınları basmakta tedirginlik yaşıyor” demişti.

Fuarda yer alan Kürt yayınevlerinden Na Yayınları ve Ava Yayınları temsilcileri de benzer şeyler söylüyor.

Aynı zamanda Ava Yayınları’nın sahibi olan Kürt yazar Ronî War, 7 Haziran seçimleri sonrası başlayan çatışmalı süreç ve 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’e dikkat çekerek, okurların, yayınevlerinin ve beraberinde yazarların yaşanan süreçten etkilendiğini belirtiyor.

Yazar War, Aram ve Nûbihar Yayınları’nın fuara katılamamasının eksikliğini “Bir yanım eksik gibi hissediyorum” sözleriyle dile getiriyor.

Na Yayınları Sorumlusu Berfo Bari de Kürt yayınevlerinin eksikliğinin fuarda kendisini hissettirdiğini belirtiyor. Bari, okuyucuların özellikle Aram Yayınları’nı sorduğunu söylüyor:

“Normal şartlarda Aram gibi köklü bir yayınevinin fuarda olması bize de olumlu yansıyordu. Onların okuyucuları geldiği zaman bizim stantlarımıza uğruyorlardı. Ancak şimdi insanlar evlerinde Kürtçe kitap bulundurmaya çekiniyor. Malum durumlardan dolayı. 90’lı yılları arar hale geldik. Yine de umudumuz var. Zaten umudumuz olduğu için ısrarla Kürtçe yayıncılık yapıyoruz. Okuyucularımız bizleri yalnız bırakmayacak.”


Bu haber Mezopotamya Haber Ajansı’ndan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Albayrak seçim için ‘savaş’ dedi: Seçim savaşına Başkomutanımızın liderliğinde hazır mıyız?
Sonraki Haber
El Salvador'da evinden kaçırılan gazetecinin cenazesi bulundu