Ana SayfaDünyaAB’den Türkiye raporu: Yerel demokrasi erozyona uğradı, OHAL gecikmeksizin kaldırılsın

AB’den Türkiye raporu: Yerel demokrasi erozyona uğradı, OHAL gecikmeksizin kaldırılsın

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği tarafından bugün açıklanan İlerleme Raporu’nda, Türkiye’de yerel demokrasinin “erozyona uğradığı” mesajı verildi, OHAL ile beraber Meclis’in işlevinin sınırlandığı, muhalefetin baskı altına alındığı kaydedildi ve Ankara’ya “OHAL’i gecikmeksizin kaldırma” çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun 2018 Türkiye Raporu bugün açıklandı.

Ankara’ya “Olağanüstü Hal’in (OHAL) gecikmeksizin kaldırma” çağrısının yapıldığı raporda, Türkiye’nin AB’ye üyelikten hızla uzaklaştığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda AB’den “büyük adımlarla” uzaklaştığını söyledi.

Hahn, “Komisyon, Türkiye’ye yeniden bu olumsuz eğilimi tersine çevirmeye öncelik verme çağrısı yaptı ve bugünkü raporda açık bir şekilde önerilerini ifade etti” diye konuştu.

“Meclis’in işlevi sınırlandı, Cumhurbaşkanının yetkileri genişletildi”

Komisyonun raporunda OHAL’in ilanından beri on binlerce kişinin gözaltına alındığı ve tutuklandığı belirtildi, 110 bin kamu çalışanının işten çıkarıldığı hatırlatıldı.

Aralık 2017’de faaliyete geçen OHAL İnceleme Komisyonu’nun ise şimdiye kadar çok az kişi hakkında karara vardığı bildirildi. Komisyon için “OHAL nedeniyle alınan önlemlerden haksız şekilde etkilenenler için etkili ve şeffaf bir çözüm mekanizması haline gelmeli” denildi.

Raporda, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler’e (KHK) de yer verildi.

KHK’ler ile birlikte Meclis’in yasama işlevinin sınırlandığı, Meclis’in gücünün azaltıldığı, buna karşılık Cumhurbaşkanının yetkilerinin genişletildiği, sivil toplum örgütlerinin baskı altına alındığı, muhalif grupların barışçıl toplantılarının engellendiği, HDP milletvekilleri başta olmak üzere seçilmişlerin hapse atıldığı vurgulandı.

Ayrıca Cumhurbaşkanının yetkilerinin “aşırı” arttığı, yerel demokrasinin ise “erozyona uğradığı” mesajları verildi.

Siyasi kriterler bölümünde, OHAL uygulamalarını denetleyen Venedik Komisyonu’nun raporuna da atıfta bulunulan raporda, bu “orantısız uygulamalara” en kısa sürede son verilmesi istendi.

Vize muafiyeti için talepler yerine getirilmedi

Komisyon ayrıca Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi gereken 72 talepten kalan 7’sini henüz hayata geçirmediğini belirtti.

Raporda, ”Vize Serbestisi Yol Haritası’nın uygulanmasına gelince, Türkiye’nin şubat başında Avrupa Komisyonu’na sunduğu planda, kalan 7 kontrol talebini nasıl yerine getirmeyi düşündüğü izah ediliyordu” hatırlatması yapıldı.

Halihazırda Avrupa Komisyonu’nun bu planı değerlendirdiği ve Türkiye’den partnerlerle görüşmelere devam ettiği ifade edildi.

Kati Piri’den açıklama

AB Türkiye Raportörü Kati Piri, raporun yayınlanmasının hemen ardından bir açıklama yaptı.

Kati Piri, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupa Komisyonu herhangi bir siyasi sonuç ortaya koymakta başarısız oldu. Demokrasinin temel ilkelerini korumaktan yoksun yeni anayasanın onaylanmasına rağmen AB üyeliği sanrısı hala canlı tutuluyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan rapora ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı rapora ilişkin açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, “Ne yazık ki AB Komisyonu içinden geçmekte olduğumuz dönemin zorluklarını anlamak istemediğini ilerleme raporunda göstermiştir. Defalarca tüm belgelerle anlatmamıza rağmen komisyon objektif ve dengeli olamamıştır” ifadeleri kullanıldı.

“Türkiye’nin katılım sürecini suni ve siyasi blokajlarla engelleyen AB’nin, Türkiye’nin AB’den uzaklaştığını iddia etmesi tutarsızlıktır” denilen açıklamada, AB’ye üyeliğin Türkiye için stratejik öncelik olarak kalacağı belirtildi.

İlerleme raporu nedir?

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, her yıl düzenli olarak AB’ye aday ülkeler için ilerleme raporları açıklıyor.

Raporda, Türkiye ve diğer aday ülkeler için AB kriterlerine uyum konusunda attıkları adımlarla ilgili değerlendirmeler yer alıyor.