Ana SayfaGüncelAyşe öğretmen için ‘denetimli serbestlik’ başvurusu

Ayşe öğretmen için ‘denetimli serbestlik’ başvurusu

HABER MERKEZİ – “Çocuklar ölmesin” dediği için 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılıp, 6 aylık bebeği Deran ile birlikte cezaevine konulan öğretmen Ayşe Çelik için avukatı, müvekkili için “denetimli serbestlik” başvurusunda bulundu. Çelik’in konulduğu cezaevinde adli koğuşa alındığı da belirtildi.

Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kesinleşen öğretmen Ayşe Çelik, 20 Nisan’da altı aylık bebeği Deran ile birlikte cezaevine girmişti.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayşe Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman, başvuruda bulunarak müvekkilinin cezasının “denetimli serbestlik” tedbiri ile infaz edilmesini talep etti.

Avukat Karaman, dilekçesinde “Kanuna göre 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler, denetimli serbestlikten yararlanabilir. Müvekkilim, 1 yıl 3 aylık hapis cezasına mahkum olmuş ve halen infazı devam etmektedir. 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan müvekkilimin şartlı salıverme tarihi 27 Mart 2019’dur. Talep tarihi itibariyle şartlı salıverilmesine 11 ay 2 gün kaldığı nazara alındığında iyi halli ve açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartları oluşan müvekkilin geriye kalan cezasının denetimli serbestlik yolu ile infaz edilmesinde hukuki zorunluluk bulunmaktadır” ifadeleri kullandı.

Adli koğuşa konuldu

MA’nın haberine göre Karaman, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne verdiği dilekçede, Ayşe Çelik’in Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi idaresince adli suçlardan dolayı tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşa alındığını da belirtti.

Ne olmuştu?

Öğretmen Ayşe Çelik, 9 Ocak 2016 tarihinde Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız? Burada yaşananlar ekranlarda çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın. Ölen çocuklara sevinen insanlar var. Onlara hiçbir şey diyemiyoruz, yazıklar olsun demekten başka…” demişti.

Yaptığı bu açıklamalar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan Çelik’e 1 yıl 3 aylık hapis cezası verilmişti.

Çelik’in hakkında verilen hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

O dönemde henüz 2 aylık bir bebeği olan Ayşe Öğretmen’e verilen ceza yapılan başvuru üzerine 20 Nisan 2018’e ertelenmişti.

6 aylık infaz erteleme süresi dün dolan Ayşe Çelik’in 10 günlük infaz erteleme talebi de mahkeme tarafından reddedilmişti.

İnfazın durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruya ise infaz erteleme süresinin dolduğu 20 Nisan Cuma gününe kadar herhangi bir yanıt verilmemişti.

Böylelikle Diyarbakır Adliyesi’ne gelen Ayşe Çelik ve bebeği Deran, adli işlemlerin tamamlanmasının ardından Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne götürülmüştü.

Ayşe Çelik’e avukatının yanı sıra HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Ziya Pir ile CHP Milletvekili Zeynep Altıok da eşlik etmişti.


Ayşe öğretmenin avukatı: Cezaevinde Deran bebek için yaşamsal risk var

Miraz bebeğin annesinden Deran bebeğin annesi Ayşe Öğretmen’e mektup