Ana SayfaGüncel‘Bayrak krizi’: Ankara’dan ‘indirildi’ denildi, Atina’dan yalanlama geldi

‘Bayrak krizi’: Ankara’dan ‘indirildi’ denildi, Atina’dan yalanlama geldi

HABER MERKEZİ – Başbakan Binali Yıldırım, “Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar, oradan o bayrağı kaldırdılar” dedi. Yunanistan cephesinden ise Yıldırım’ın açıklamasını yalanlayan mesajlar verildi.

Başbakan Binali Yıldırım, Aydın’ın Didim ilçesi açıklarındaki Antrofotos kayalığına Yunanistan bayrağının dikildiğini ve sahil güvenlik ekipleri tarafından söz konusu bayrağın kaldırıldığını söyledi.

Yıldırım, ‘bayrak krizi’yle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Ege Denizi’nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik, komşumuz Yunanistan’ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz. Son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti, sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar, oradan o bayrağı kaldırdılar. Yunanistan’a tavsiyemiz iyi komşuluk ilişkileri içerisinde gerginliği artıracak provokasyonlardan uzak durmasıdır. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız.”

Yunanistan’dan yalanlama

Yunanistan cephesinden ise Yıldırım’ın açıklamalarına yalanlama geldi.

BBC Türkçe’nin Atina muhabiri Stelyo Berberakis’in haberine göre, Yunanistan hükümeti sözcüsü Dimitris Canakopulos, “Yunanistan topraklarında böyle bir olay yaşanmadı” dedi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, benzer ifadelerle “Yunan egemenlik sahasını ya da toprak bütünlüğünün ihlal eden herhangi bir olay kaydedilmedi” açıklamasını yaptı.

Didim açıklarındaki Furni Adası Belediye Başkanı Yannis Marusiz ise, “Türk kıyılarına uzaklığı nedeniye bu bayrakların Türk komandoları tarafından indirilmesi ile ilgili haberlerin aslı olamayacağını; çünkü o bayrakların hala o kayalıklarda bulunduğunu” söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim

‘Bayrak krizi’ ile tekrar gerilen Türkiye-Yunanistan ilişkileri, geçtiğimiz Perşembe günü Ege Denizi’ne düşen Yunanistan’a ait savaş uçağının ve pilotunun hayatını kaybetmesinin ardından Başbakan Yıldırım’ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı telefonla arayarak taziyelerini bildirmesiyle normale dönmeye başlamıştı.

Didim açıklarında meydana gelen ‘bayrak krizi’ öncesi ise Yunanistan Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamada, “Başbakan Çipras’ın yarın (Salı) Kaş ilçesi karşısındaki Meyis adasına gideceği ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların barışçıl ve diyalog yoluyla giderilmesi için Türkiye’ye bir mesaj ileteceği” belirtilmişti.




Önceki Haber
WhatsApp, kullanıcıların paylaştığı bilgileri depoluyor mu?
Sonraki Haber
‘Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi’: Rahip Brunson'un tutukluluğuna devam kararı