Ana SayfaGüncelBoğaziçili öğrencilerin aileleri: Gözaltı girişimleri devam ediyor, çocuklarımız serbest bırakılsın

Boğaziçili öğrencilerin aileleri: Gözaltı girişimleri devam ediyor, çocuklarımız serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin aileleri, çocuklarının serbest bırakılmasını ve kendilerinden özür dilenmesini istedi. Yapılan açıklamada, “gözaltına alma girişimlerinin hala devam ettiği” de belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart’ta “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve baskınlarla gözaltına alınan 15 öğrenciden 10’u tutuklanmıştı.

Tutuklanan öğrencilerin aileleri İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) basın toplantısı düzenledi.

Aileler adına açıklamayı yapan tutuklu öğrenci Deniz Yılmaz’ın babası Bülent Yılmaz, sözlerine “Ne yazık ki gözaltına alma girişimleri hala devam etmektedir” diyerek başladı.

Yılmaz, yaşananları ‘provokasyon’ olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

“19 Mart 2018 tarihinde ‘Afrin lokumu’ adı altında kurulan standın bugün bakıldığında açık bir provokasyon olduğu anlaşılmaktadır. Bu standın kurulmasıyla birlikte ‘Savaşın lokumu olmaz’ diyen topluluğun çok farklı yerlerden fotoğraflarının ve kamera kayıtlarının çekilmesi, bu çekimlerin hızla servis edilmesi ve üniversite öğrencilerinin hedef gösterilmesi bunun çok açık kanıtıdır. Çocuklarımız devleti yönetenler de dahil, taraflı medya, Boğaziçi Üniversitesi’ne ve bu üniversitenin hoşgörü, demokrasi ve özgürlük geleneğine karşı kin besleyenler tarafından hedef gösterilmişlerdir. Ardından 22 Mart 20018 tarihinde gözaltılar başlamıştır.”

‘Hedef gösterenler özür dilesin, çocuklarımız serbest bırakılsın’

Çocuklarının eğitim hakkının elinden alındığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

“Anayasa’nın 42. maddesi kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağını çok açık olarak ifade etmektedir. Çocuklarımızın yeri Bakırköy, Silivri cezaevi değil Boğaziçi Üniversitesi’nin kampüsüdür. Bizler tutuklu, yargılanan, haklarında soruşturmalar yürütülen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin aileleri olarak iyilikten, güzellikten, barıştan, aydınlık Türkiye’den yana tüm halkımızı çocuklarımızın eğitim ve öğrenim hakkını savunmaya, üniversite özgürlüğünden yana öğretim üyelerini ve öğrencileri bu gençlerle dayanışmaya, çocuklarımızı ve Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef gösterenleri özür dilemeye davet ediyoruz. Aileler olarak çocuklarımıza uygulan bu hukuksuzluğa acilen son verilmesini ve çocuklarımızın serbest bırakılmasını, haklarında yürütülen soruşturmaların durdurulmasını talep ediyoruz.”

‘Onların sesini her yerde yükselteceğiz’

Ailelerin ardından söz alan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün eski başkanı Faruk Birtek ise, “Öğrencilerim için içim kan ağlıyor. Bu duruma tahammül edemiyorum. Eğer dün derste öğrencilerle berabersek, hapishanede de onlarla beraber olmak istiyorum” dedi.

Son olarak sözü Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına Tilbe Akan aldı. Her şeyin ortada olduğunu, söylenecek çok şeyin olmadığını vurgulayan Akan, “Arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. Onlar yanlış bir şey yapmadı, önemli bir şey yaptı. Bu kadar baskıya zorbalığa karşı seslerini düşüncelerini ifade ettikleri için hedef alındılar. İnsani hislerle söylenen bir anda terörize edildi. Bu okul hiçbir zaman boyun eğmedi. İktidarın bastırdığı görüşleri bastırdı. Bu yüzden hedef halindeyiz. Onların sesini kampüslerde, sokaklarda, her yerde yükselteceğiz. Onlarla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Açıklamaya katılanlar

Açıklamaya çok sayıda akademisyen ve öğrencinin yanı sıra DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TTB Başkanı Raşit Tükel, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB MMO Başkanı Battal Kılıç, İTO Sekreteri Samet Mengüç, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel ve Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay katıldı.


Bu haber bianet ve MA’dan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Holokost’tan kurtulan Jacobs: Bugünün ABD'si ile Nazi öncesi Almanya arasında paralellikler var
Sonraki Haber
Toplumsal cinsiyet üzerine: 'Beden Politikaları' programı Pera'da