Ana SayfaDünyaBrezilya’da seçimin favorisi Lula tutuklandı

Brezilya’da seçimin favorisi Lula tutuklandı

HABER MERKEZİ – Brezilya’da sonbahardaki seçimlerin favorisi Lula, hakkında verilen 12 yıllık hapis cezasının ardından polislere teslim oldu. Latin Amerika’dan Avrupa’ya birçok siyasetçiden destek mesajları alan Lula, hakkında verilen karara uyma gerekçesini “Ben hukukun üstünde değilim. Eğer hukuka inanmasaydım siyasi bir parti kurmazdım. Devrim başlatırdım” sözleriyle açıkladı.

Brezilya’da sonbaharda yapılacak başkanlık seçimlerinin en büyük favorisi eski devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın, “yolsuzluk” davasında cezanın onaylanmasıyla 6 Nisan Cuma gününe kadar teslim olması isteniyordu.

72 yaşındaki Lula, dün iki gündür bulunduğu metal işçileri sendikasını terk ederek polise teslim oldu.

Lula sağlık kontrollerinin ardından Sao Paulo’daki Congonhas Havaalanı’nda hazır bekleyen federal polis uçağıyla Curitiba’deki cezaevine götürüldü.

Lula’nın cezaevine götürülmesine tepki gösteren eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı.

Polis müdahalesi sonucunda sekiz kişi yaralandı.

Latin Amerika’da sol siyasetin sembol isimlerinden olan Lula, Brezilya’da yarım yüz yılın ardından başkanlığa gelen ilk solcu lider olmuştu.

“Hepiniz Lula olacaksınız”

Lula, Cumartesi günü başkanlıktan azledilen Dilma Rousseff’in de aralarında bulunduğu siyasetçilere ve destekçilerine 55 dakika süren bir konuşma yapmıştı.

“Karara uyacağım ve hepiniz Lula olacaksınız” diyen Lula, yasal sorunların ardından başı dik, daha güçlü bir şekilde geri geleceğini söyleyerek şöyle konuşmuştu:

“Ben hukukun üstünde değilim. Eğer hukuka inanmasaydım siyasi bir parti kurmazdım. Devrim başlatırdım.”

“Yargı yoluyla darbe”

Brezilya’da Lula’ya verilen karara Bolivya’dan Fransa’ya birçok siyasetçi tepki gösterdi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “Güçlü ol kardeş Lula. Halklarımızın haysiyetine ve egemenliğine bağlı kalan mücadelen ve yoksulun, işçinin, aydının ve çalışanların mücadelesi bizim mücadelemizdir. Hiçbir karar, hiçbir yargı yoluyla darbe, buna ket vuramaz ve halktan ayıramaz” ifadelerini kullandı.

Lula’nın tutuklanmasına tepki gösterenler arasında Fransız parlamenter Jean Luc Melenchon da vardı.

Melenchon, “Lula hiçbir zaman yolsuz olmadı. Bu bir yalan. Bu bir yargı darbesi. Başkanlık anketlerinde 15 puan öndeydi” ifadelerini kullandı.

Karara tepki gösterenler arasında Eski Arjantin Devlet Bakanı Cristina Fernandez Kirchner, Eski Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo ve Nicaragua Başkanı Daniel Ortega da vardı.


Dış Haberler
Previous post
Hadım uygulamasını da içeren ‘istismar düzenlemesi’ Meclis'te
Next post
Euro 5 lirayı, dolar 4.07'yi geçti