Ana SayfaGüncelBuldan ‘erken seçim’ için tarih de verdi: Yalan söylüyorlar, 2019’u bekleyemezler

Buldan ‘erken seçim’ için tarih de verdi: Yalan söylüyorlar, 2019’u bekleyemezler

HABER MERKEZİ – Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, PKK lideri Öcalan ile yaptıkları son görüşmeyi anlattı, AB, BM ve CPT’ye çağrı yaptı. Konuşmasında erken seçim konusuna da değinen Buldan, tarih verdi, “AKP-MHP koalisyonu 2019’a kadar bekleyemez, 2018’in sonbaharında bu ülkeyi bir seçim bekliyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin haftalık grup toplantısında konuştu.

Buldan’ın gündeminde PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşme ve İmralı’daki durum, Afrin, erken seçim, kadın oyuncuların sahneye çıkarılmaması ve basına yönelik baskı vardı.

İmralı’daki son görüşmeyi anlattı

Abdullah Öcalan ile 5 Nisan 2015 tarihinde İmralı’daki son görüşmenin yıl dönümünün yaklaştığını ifade eden Buldan, bu son görüşmeyi anlattı.

Öcalan’ın kendilerine, “Buraya belki de son gelişiniz. Çünkü görünen o ki muhataplarımız sorunun çözümünde adım atmıyor ve ilerleme sağlanmıyor” dediğini aktaran Buldan, “Dolmabahçe Mutabakatı”nı hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Orada okunan mektup, elbette ki Türkiye’nin geleceği açısından önemliydi. Özellikle Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından önemliydi. Sadece Türkiye değil, tüm Ortadoğu’yu demokratikleştirecek bir süreçten bahsediyordu. Ancak Dolmabahçe Sarayı’nda açıklanan bu mektubun hemen ertesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok sayan bir yaklaşımla çözüm masasını devirdi.”

5 Nisan’dan itibaren Öcalan’a tecrit uygulandığını ifade eden Buldan, eğer tecrit uygulanmamış olsaydı ülkede OHAL’den KHK’lere, tutuklamalardan çatışmalara birçok şeyin yaşanmayacağını savundu.

İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı’ya dair iki yıl aradan sonra açıkladığı rapora da değinen Buldan, şunları söyledi:

“CPT, 2015’te İmralı Adası’na giderek Sayın Öcalan ile görüşmüş ve bir rapor hazırlanmış ama raporun açıklanmasına AKP izin vermemiştir. Ta ki 15 gün öncesine kadar. 15 gün önce CPT raporu açıklanmış ve Sayın Öcalan’ın İmralı’da yaşadığı sıkıntılar ve maruz kaldığı baskılar ifade edilmiştir. Türkiye’ye, AKP Hükümeti’ne seslenmek isteriz. 2 yıl neden beklettiniz bu raporu? Bu, sizin barışa, bu sizin Kürt halkına olan yaklaşımınız, Sayın Öcalan’a olan yaklaşımınızdan kaynaklıdır.”

Buldan konuşmasında Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve CPT’ye “Öcalan’la diyalog sürecinin tekrar başlatılması ve maruz kaldığı tecrit politikasına son verilmesi, ailesi, avukatları ve siyasi heyetlerle görüşmesinin sağlanması” için çağrı da yaptı.

BM’ye Afrin çağrısı

Afrin’de yaşananlara da değinen Buldan, ÖSO’nun yağma ve talanını anlatan Afrinlilerin sözlerini “YPG yaptı” diye çeviren Habertürk TV yayınına tepki gösterdi.

“Habertürk yayını insanlık suçunun belgesidir” diyen Buldan, yayını ‘rezalet’ olarak nitelerken, Afrin’deki gerçeklerin üzerinin örtülmeye çalışıldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı yetkilisinin “Afrin’de 50 küsur şehit verdik ama iki önemli kazancımız var: Oradaki ihalelerde büyük pastayı Türk müteahhitler alacak” sözlerini de hatırlatan Buldan, AKP hükümetinin Afrin’de rant elde etmenin, para kazanmanın yollarını aradığını savunarak, “Birleşmiş Milletler’i özelikle acil bir müdahaleye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Erken seçim: Yalan söylüyorlar, 2018’in sonbaharında seçim var

Buldan konuşmasında erken seçim ihtimali olduğuna da işaret etti.

Hükümetin kamuoyuna ‘Seçimler zamanında yapılacak’ deyip arka kapılarda seçim tarihini belirlediğini iddia eden Buldan, “AKP-MHP koalisyonu 2019’a kadar bekleyemez. Hayır, bekleyemez. 2018’in sonbaharında bu ülkeyi bir seçim bekliyor” dedi ve hükümete seslendi:

“Yalan söylemekten vazgeçin. ‘Seçimler zamanında yapılacak’ deyip başka hesaplar içinde olarak seçim çalışmalarını hızlandıran AKP Hükümeti seçim hazırlığı yapıyor, biliyoruz. Ama şunu da bilmenizi isteriz ki biz de seçimlere hazırız. Bizim seçimlerden kaçtığımız, korktuğumuz yok. Her türlü hazırlığımız var. Sizin hilelerinize, yalanlarınıza karşı her türlü hazırlığımız var. Halkımızın, Türkiye toplumunun, Türkiye halklarının hiçbir kuşkusu olmasın: HDP vardır, geliyor, HDP gelecek.”