Ana SayfaEkonomiEkonomist Altınörs’ten ‘Süper Teşvik’e ilişkin değerlendirme

Ekonomist Altınörs’ten ‘Süper Teşvik’e ilişkin değerlendirme

HABER MERKEZİ – Ekonomist Alp Altınörs, hükümetin açıkladığı ‘ekonomi teşvik paketi’nin cari açığı düşürmeyeceğini savunarak, “Birkaç yandaş firmanın desteklendiği ve bunların mevcut üretimlerinin arttırıldığı bir pakettir. Ben cari açığın çok da düşeceği kanısında değilim” dedi. Altınörs ayrıca, “Bu proje teşviklerini alan şirketlerin seçimlerde herhangi bir muhalefet partisini destekleyebileceğine ihtimal verir misiniz?” diye sordu.

Hükümet ekonomiyi kötü gidişattan kurtarmak amacıyla “Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi”ni başlattığını duyurdu.

Saray’da düzenlenen tanıtım programıyla yeni sistem kamuoyuna tanıtılırken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını duyurduğu 23 yatırım projesi için teşvik belgesinden yararlanacak şirketler şöyle:

Alvi Medica, Assan, Atayurt, BMC (4 adet proje), CFS, Dow Aksa, Ekore, Ersan, SASA (2 adet proje), İpek Mobilya, Most Makine, Siirt Bakır, Metcap Enerji, TUSAŞ, Oyak Renault, Yıldız Metalurji, Vestel, Sütaş ve Tosyalı.

23 projeye 135 milyar liralık destek sağlanması hedeflenirken ekonomistlerden tepkiler gelmeye başladı.

‘Hepsi seçimlerde iktidar partisine oy verecek’

Açıklanan paketin ne derece şeffaf olduğu, odaların, borsaların ve derneklerin desteğini ne derece aldığının tartışma konusu olduğunu söyleyen ekonomist Alp Altınörs, MA’ya şu açıklamalarda bulundu:

“Şunu söylemek lazım; teşviklerin verildiği şirketler neredeyse hiç vergi vermeyecekler. Birçok vergiden muafiyet durumu söz konusudur. Sıfır risk, yüksek kâr elde edecekler. Hem politik anlamda hem de kamusal anlamda bu projeler koruma altına alınıyor. Dolayısıyla bu firmalar, bir kriz, bunalım döneminde hem devlet desteği alacaklar hem de devletin garantisi altında yeni işletmeler kuracaklar. Bu işletmelerden elde ettikleri kârı kasaya koyacaklar. Elde ettikleri kârın halka, yurttaşlara bir faydası yok. Burada geliştirilen politik patronaj ilişkisi çok çeşitli yollarla iktidar partisi tarafından da kullanılacaktır. Bu proje teşviklerini alan şirketlerin seçimlerde herhangi bir muhalefet partisini destekleyebileceğine ihtimal verir misiniz? Bu imkansız bir şeydir. Bunların hepsi seçimlerde iktidar partisine oy verecekler. Dolayısıyla burada onlara sıfır riskli yüksek bir kâr sunarken, iktidar partisi de onları siyaseten kendisine bağlamış oluyor.”

‘Cari açıkta düşüş yaşanmaz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu pakette cari açıkta 19 milyar dolar iyileştirmeye gidileceği söylemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Altınörs, “Bu tür projelerin ne kadar hayata geçeceği, geçmeyeceği her zaman muğlaktır. Erdoğan, 19 milyar dolar cari açığın düşeceğini söylemesinin sebebi, ithalatı azaltacağı, ihracatı arttıracağını demesidir. Fakat burada Türkiye neden bu kadar çok ithal ediyor? Bu sorunun yanıtını bulmak lazım. Türk kapitalizminin teknolojik düzeyi düşük olduğu için, yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin hepsini dışarıdan ithal ediyor. Dolayısıyla burada üretimi kısmadığınız sürece bu ithalatı boşa çıkartamıyorsunuz. Yapılan teşvik projelerine baktığınızda teknolojiyi ilerletecek bir durum gözükmüyor. Birkaç yandaş firmanın desteklendiği ve bunların mevcut üretimlerinin arttırıldığı bir pakettir. Ben cari açığın çok da düşeceği kanısında değilim. Yakın vadede cari açığı bu kadar arttıran temel sebepler de ortadan kalkmayacağı için bu teşvik paketiyle bir düşüş yaşanacağı kanısında da değilim” diye belirtti.


‘Süper Teşvik’in tanıtımı: “Faiz düşsün ki yatırım olsun, yatırım olmazsa devlet vergi bulamaz”


 

Previous post
İki şeker fabrikası daha satıldı
Next post
HDP'den Süleymaniye ziyaretine ilişkin açıklama