Ana SayfaGüncelErdoğan’dan Rusya’ya Afrin resti

Erdoğan’dan Rusya’ya Afrin resti

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Afrin konusundaki açıklamalarına rest çekerek, “Afrin’i kime vereceğimizi en iyi biz biliriz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte girdiği Afrin’in yönetimini Suriye’ye vermesi gerektiğine ilişkin açıklamalarına yanıt veren Erdoğan, Rusya’ya rest çekerek “Afrin’i kime vereceğimizi en iyi biz biliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Afrin’i zamanı geldiğinde Afrinlilere teslim edeceğiz” diye konuştu ve Lavrov’un yaklaşımını da “yanlış” olarak nitelendirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu yaklaşım çok yanlış. Biz şu anda Afrin’i kime geri vereceğimizi çok iyi biliyoruz. Suriye’de şu anda başka ülkelerin kontrol altında tuttuğu yerlerin Suriye’ye teslimi konuşulsun. ‘Oraları rejim verdi’ ifadesi bizi ikna etmez. Biz yeri geldiği zaman Afrin’i, Afrinlilerin kendisine bizzat teslim ederiz. Ama bunun zamanı bize aittir; onu da biz belirleriz, Sayın Lavrov değil.”

İran ve Rusya: Türkiye, Afrin’in kontrolünü Suriye’ye geri vermeli

İran’ın ardından Rusya da Türkiye’nin ÖSO grupları ile beraber girdiği Afrin’in yönetimini Suriye’ye vermesini istemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Afrin konusunda bundan başka bir görüşü desteklemediklerini” de belirtmişti.

4 Nisan’da ise Ankara’da Suriye gündemiyle bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin görüşmesinin ardından İran devlet televizyonu, görüşmede İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Afrin’in kontrolünün Suriye’ye verilmesini” istediğini yazmıştı.

Haberde Ruhani’nin “Afrin’deki gelişmeler sadece Suriye’nin toprak bütünlüğünün ihlal edilmemesi halinde yararlı olur ve bu bölgelerin kontrolü Suriye ordusuna verilmeli” dediği aktarılmıştı.