Ana SayfaDünyaFoti Benlisoy’un yorumu: Türkiye’nin ABD’nin saldırısından duyduğu “memnuniyet” ne anlama geliyor?

Foti Benlisoy’un yorumu: Türkiye’nin ABD’nin saldırısından duyduğu “memnuniyet” ne anlama geliyor?

HABER MERKEZİ – ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye dönük hava saldırısına dair değerlendirmede bulunan araştırmacı yazar Foti Benlisoy, bombardımanın Suriye’deki gelişmeleri çok derinden etkilemeyeceği ve saldırının Rusya ve İran’a Suriye’deki sınırlarını hatırlatmaya dönük bir hamle olduğu yorumunda bulundu. Benlisoy, Ankara’dan gelen ‘memnuniyet duyuyoruz’ açıklamasının aksine “operasyonun derinleşmesi Türkiye’nin çıkarlarına olmaz” diye konuştu.

Suriye rejiminin Doğu Guta’nın Duma bölgesinde kimyasal saldırı düzenlediği iddialarının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye askeri müdahale sinyali vermesiyle başlayan kriz, bu sabaha karşı Suriye’ye dönük hava saldırısına dönüştü.

ABD, Britanya ve Fransa günün ilk saatlerinde Suriye’de hava saldırıları düzenledi.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, Suriye’ye yönelik hava saldırısı kapsamında, kimyasal silahlarla ilişkili olduğunu öne sürülen başkent Şam yakınında bir araştırma merkezi ve Humus’un batısında yer alan bir depo ile bir komuta merkezinin vurulduğu belirtildi.

Saldırılara NATO üye ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke destek verirken, Rusya, İran ve Çin ise tepki gösterdi.


Suriye’ye hava saldırısı: Kimler destek veriyor, neler oluyor?


ABD, Fransa ve Britanya’nın Suriye’ye yönelik hava saldırılarını ve Türkiye’nin tutumunu değerlendiren araştırmacı yazar Foti Benlisoy, Özgürüz.org’tan Onur Öncü’ye açıklamalarda bulundu.

‘Bombardıman Suriye’deki gelişmeleri çok derinden etkilemez’

Foti Benlisoy, Suriye’deki durumu şöyle özetledi:

“Her şeyden önce Suriye’yi bir emperyal ve bölgesel güçler arasındaki jeostratejik bir kapışmanın sahası haline gelmiş durumda. Suriye’deki iç savaş uzunca bir süredir aslında çok taraflı bir kapışma alanına dönüştü. İki açıdan değerlendirmek gerekiyor; bir tanesi daha genel bir soyutlama düzeyinde. Dünyada küresel bir hegemonya bunalımı var. Uluslararası siyasal mimari giderek daha fazla istikrarsızlaşıyor. Yani ABD‘nin göreli bir gerileyişi ve onun karşısında giderek başka güçlerin kendi etki alanlarını arttırma çabası içine girişimleri… Tabii Suriye söz konusu olduğunda aklımıza hemen Rusya geliyor. Dolayısıyla böyle bir istikrarsızlık atmosferi eskilerin deyimiyle emperyalist güçler arasındaki rekabet. Aslında tam da bununla karşı karşıyayız. Dolayısıyla uluslararası sistemin daha kırılgan, daha çatışmacı ve daha rekabetçi bir ortama sürüklendiğini görüyoruz. Suriye bunun örneklerinden bir tanesi ama somut olarak Suriye özelinde bakacak olursak, aslında ABD’nin ve müttefiklerinin giriştiği bombardıman Suriye’deki gelişmeleri çok derinden etkileyecek bir kapsamda gözükmüyor. Bundan bir kaç hafta önce Donald Trump, Suriye’den çekilmeye hazır olduklarını açıklamıştı. Bu açıklamayı akılda tutmak gerekiyor.”

‘Rusya’ya Suriye’deki sınırlarını hatırlatmaya dönük bir hamle’

Benlisoy, Suriye’ye yönelik operasyon için “ABD’nin Esad rejimini bitirmeye dönük bir hamle olmadığı” yorumunda bulundu ve şöyle devam etti:

“Esad rejimi Rusya ve İran’ın desteklediği savaştan büyük ölçüde galip çıkmış durumda. Muhtemelen bu saldırıyla birlikte ABD özellikle Rusya’ya Suriye’deki sınırlarını hatırlatmış oluyor. Nedir o sınırlar? ABD ile Rusya arasında dolaylı da olsa bir çatışma gerçekleşti. O da Fırat’ın doğusunda rejim güçleriyle Rus paralı askerlerinden oluşan güçlerle, ABD güçleri arasında bir çatışma gerçekleşmişti. ABD o çatışma esnasında Rusya’ya şunu hatırlatmıştı, ‘Fırat’ın doğusu benim. Benim etki alanım’ demişti. Bu gerçeklik devam edecek. ABD açısından bir rejim değişikliği söz konusu değil. Esas itibari ile Rusya’ya da İran’a da Suriye’deki sınırlarını hatırlatmaya dönük bir hamle.”

‘Trump denge yakalamaya çalışıyor’

“Bu operasyon Trump’ın siyasal ihtiyaçlarıyla alakalı” diyen Benlisoy, ABD’de yaklaşan seçime dikkat çekerek, “Bir taraftan klasik muhafazakar cumhuriyetçi seçmen, onlar daha agresif ve şahin bir amerikan liderliğini destekliyor. Trump’da onlara böyle pozitif bir mesaj vermiş oluyor. Aynı zamanda dediğim gibi başka seçmen kitlesi de var. Onlarda bu tip maceraların çok uzun süreli ve maliyetli olmamasını istiyorlar. Trump, böyle bir denge yakalamaya çalışıyor” dedi.

Foti Benlisoy, şöyle devam etti:

“Özellikle de Trump, şu anda bir FBI soruşturmasının konusu olmuş durumda. Yapılan seçimlere Rusya’nın ne derecede etki ettiği ile ilgili… Trump’ın yakınındaki bir dizi kişi bu soruşturmayla kenara çekildi. Dolayısıyla bu soruşturmanın yarattığı o iç baskıyı da hafifletecek bir adım. Yani Trump’ın özellikle de Rusya karşısında kararlı ve sert bir tutum içerisinde olduğunu sergileyebileceği bir adım gibi gözüküyor. Tabii unutmayalım bu sınırlı bir operasyon. Hedeflenen noktalar bildirilmemiş olsa bile, Ruslar önceden haberdar edilmiş. Bir rejim değişikliği gütmekten ziyade, Trump’ın iç siyasal ihtiyaçları ve Suriye’de de Rusya’ya ve İran’a etki alanlarını, sınırlarını hatırlatmaya dönük bir hamle olarak görülüyor.”

‘Rusya, ABD ile bir çatışmayı göze alabilecek durumda değil’

Benlisoy, Rusya’nın ABD ile bir çatışmayı göze alabilecek durumda olmadığını belirterek, “Rusya bölgesel önemli bir aktördür. Açıkça söylemek gerekirse, Amerika ile uzun boyutlu bir çatışmaya sürüklenmeyi Putin bile istemez. ABD içinde benzer bir şey söz konusu. ABD böylesine Rusya ile Suriye sahasında uzun süreli bir çatışmanın parçası olmayı istemeyecektir” dedi.

‘Operasyonun derinleşmesi Türkiye’nin çıkarına olmaz’

Suriye’ye yönelik hava saldırısının Türkiye açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiren Benlisoy, “Çünkü Türkiye’nin çıkarları ile ABD’nin çıkarları an itibari ile terstir. Biliyorsunuz Türkiye Astana süreci çerçevesinde Rusya ve İran’la ortak hareket etmektedir. Bu krizin daha boyut kazanması, bu krizin giderek kontrolden çıkması (her zaman bir ihtimaldir). Türkiye’yi zor durumda bırakacak bir gelişmedir. Türkiye memnuniyetini ifade etmiştir. Türkiye’nin resmi ağızlardan hala Esad rejiminin değişmesi talebi var. ‘Memnuniyet duyuyoruz’ açıklaması tamamen Suriye’deki vekilleriyle alakalıdır. Bu operasyonun derinleşmesi Türkiye’nin çıkarlarına olmaz” diye ifade etti.




Önceki Haber
3 film, üç fragman
Sonraki Haber
Rusya'nın Suriye karar tasarısı BM'de reddedildi