Ana SayfaDünyaGerekçe düşünce özgürlüğü: Hollanda ‘Erdoğan Yasası’nı yürürlükten kaldırdı

Gerekçe düşünce özgürlüğü: Hollanda ‘Erdoğan Yasası’nı yürürlükten kaldırdı

HABER MERKEZİ – Hollanda Meclis, “dost ülke liderlerine hakareti suç sayan” ve ‘Erdoğan yasası’ olarak adlandırılan yasanın kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etti.

Hollanda, “dost ülke liderlerine hakareti suç sayan” yasanın kaldırılmasını oy birliğiyle onayladı.

Yasanın kaldırılması Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce Alman komedyen Jan Böhmermann’a hakkında açtığı hakaret davası sonrasında gündeme gelmişti.

Bu sebeple ‘Erdoğan yasası’ olarak nitenledirilen yasanın iptaline yönelik düzenleme iktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) tarafından Meclis’e sunuldu.

VVD Milletvekili Joost Taverne yasanın kaldırılma gerekçesini şöyle açıkladı: “Yurtdışındaki liderler, uzun kollarıyla bizim mahkemelerimizi kullanarak, temel Batı değerlerimizi baltalayamazlar.”

Hollanda Meclisi’nde Salı günü ele alınan öneri kabul edilirken, Türkiyeli politikacıların kurduğu DENK aleyhte oy kullandı.

Demokratlar 66 Partisi’nin (D66), düşünce özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle gündeme getirdiği düzenleme oy birliğiyle kabul edildi.

Yasaya Hollanda Kralı’nı normal vatandaş yerine, memur statüsüne alan bir madde de eklendi.

Düzenleme, krala hakaretin de normal yurttaşlar gibi 3 aylık hapis yerine, kamu personeline hakaret edenlere verilen 4 ay hapisle cezalandırılması şeklinde değiştirildi.

Eski düzenlemeye göre krala hakaret edenlere 5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Bu düzenlemeye hükümet ortakları Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Hristiyan Birliği (CU) ile koyu Protestan Toplumcu Reform Partisi (SGP) bu düzenlemeye karşı çıktı.