Ana SayfaEkolojiHasankeyf’te yıkım çalışmaları hızlandı: Doğal yaşam tehlikede

Hasankeyf’te yıkım çalışmaları hızlandı: Doğal yaşam tehlikede

HABER MERKEZİ – 12 bin yıllık Hasankeyf’te yıkım çalışmaları hızlandı. Dicle Nehri’nin hemen yanı başında oluşturulan set nedeniyle Hasankeyf dev bir şantiye alanına çevrilirken, çalışmalar doğal yaşamı da tehlikeye atıyor.

Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’te, 28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü öncesi yıkım çalışmaları hızlandı.

Raman Dağı eteklerinden patlamalarla elde edilen kayalardan, Dicle Nehri’nin hemen yanı başında tarihi kaleye paralel bir şekilde set oluşturuluyor.

Setin yüksekliği tarihi minarelerin bulunduğu El Rızk Camisi’nin Dicle Nehri’ne bakan duvarlarına kadar yükselmiş durumda.

Set kireçli kayalardan oluştuğu için barajın su tutması halinde hem setin hem de tarihi kalenin çökme riskini beraberinde getirebileceği belirtiliyor.

MA’dan Metin Yoksu ve Bilal Güldem’in haberine göre, set nedeniyle Hasankeyf dev bir şantiye alanına çevrilirken, çalışmalar Dicle Nehri’ndeki doğal yaşamı da tehlikeye atıyor.

Haberde, barajın su tutmasıyla birlikte sadece Hasankeyf civarında yaşam süren 123 adet canlı türünün tehlike altında olduğu belirtiliyor.

28 Nisan’da 20 ülkede eş zamanlı eylem

Hasankeyf’te tüm bunlar yaşanırken diğer taraftan ise 20 ayrı ülkede eş zamanlı yapılacak eylemler için ise hazırlıklar devam ediyor.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu ve Sur’la Dayanışma Platformu’nun Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü ilan ettiği 28 Nisan’a dönük çağrı yapmıştı.


Sur ve Hasankeyf için 28 Nisan’da 20 ülkede eş zamanlı eylem