Ana SayfaGüncelHDP’den Kılıçdaroğlu’nun ‘dokunulmazlık’ sözlerine tepki

HDP’den Kılıçdaroğlu’nun ‘dokunulmazlık’ sözlerine tepki

HABER MERKEZİ – Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda “HDP’lilere anlattık, arkadaşlarımıza anlatamadık” sözlerine tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’deki son dönemdeki gelişmeleri değerlendiren Temelli, “Afrin meselesi, en az Duma meselesi kadar önemlidir. Afrin’e yaklaşımınızla Duma’ya yaklaşımınız aslında sizin tüm zihniyetinizi ortaya koyuyor. Suriye’de, demokratik çözümden bahsedenler, ÖSO’nun talanını, yağmasını görmezden geliyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “IŞİD artıklarını, ÖSO’cuları alıp Suriye’den çıkın” diye seslendi ve şöyle devam etti:

“Bir an önce herkes Suriye’den çıksın. Suriye’nin çözümü Suriye halklarının özgür iradesiyle mümkün olur. Suriye’de halklar var. Kürtler, Ezidiler, Süryaniler var. Bu coğrafyadaki çözümü de ancak halklar sağlayabilir. Yoksa sizin emperyal heveslerle oraya yerleşmeniz, ÖSO’cuları oraya taşımanız çözüm olmaz. Geçen gün diyor ki, Suriye’de huzur olmazsa Türkiye’de huzur olmaz. E huzuru bozan sensin. Suriye’den çıktığında da iktidardan gideceksin.”

Akkuyu Nükleer Santrali

Geçtiğimiz hafta temeli atılan Mersin Akkuyu’daki nükleer santral yapımına da tepki gösteren Temelli, “Akuyu’yu yapan firma, Çernobili yapan firmaysa, Çernobil’de olanın, Akkuyu’da başımıza gelmeyeceğini kim garanti edebilir. Kaldı ki bu firma henüz mali sorunları da çözmüş değil. Kaldı ki Akkuyu fay hattında. Kaldı ki Mersin’de yaşayanlar bu santrali istemiyor. Ama kimse Akkuyuluları, Mersinlileri dinlemiyor” dedi.

Ekonomik durum

Konuşmasının devamında ekonomide yaşanan gelişmelere değinen Temelli, ekonomik durumu “Yolsuzluk ekonomisi diyorduk, artık talan ekonomisi diyebiliriz” sözleriyle özetledi. Temelli, şunları söyledi:

“Dün herkes demokrasi konusunda gelişme beklerken, bir teşvik paketi-talan paketi daha açıklandı. Şirketlere yönelik bir teşvik paketi. 19 şirkete 23 teşvik. Bir kısmı önceden kullandırılmaya başlanmış bile. Hangi şirketlere yansıyacak diye baktığımızda bunun endüstri 4.0 ile bir alakası yok. Bunun endüstriyel gelişmelerle de bir alakası yok. Bu, bildiğiniz kayırmacılık.”

“Teşvik adı altında, AKP iktidarının kaçıncı teşviki. İpin ucu kaçtı, hiçbirinin bu ülke ekonomisine bir yararı olmadı” diyen Temelli, şöyle devam etti:

“Tabii bütün bunları yaparken kurda düşme bekleniyor. Kur-faiz meselesi olumlu yönde gelişecek deniyor. Faizler düşecek deniyor. Bu kur-faiz meselesinin en başarılı örneği Çiller zamanıdır. Çiller, 94 yılında bu faiz kur ilişkisinden bihaber olduğu için ki iktisat profesörüdür. Faizleri indirdi, kıyamet koptu. 5 Nisan kararlarıyla nominal faiz yüzde 406’ya çıktı. Onun sonuçları, 7-8 yıl sürdü. 2001’e geldiğimizde yüne büyük bir kriz yaşadık. O zaman koalisyonda ekonomi doktoralı Bahçeli vardı, şimdi de var. O yüzden kriz emareleri deyince anlamanız için Bahçeli’ye bakmanız lazım. O zaman da Türkiye’de gecelik faizler yüzde 2000’lere vurdu. Ne zamana bu ilişkileri atlayıp hamle yapsanız faizler coşuyor. Bunu Mehmet Şimşek bilmiyor mu, biliyor ama gerçekleri söylemekten korkuyor. Naci Ağbal bilmiyor mu, biliyor ama Garo Paylan’ın soru önergesine halen cevap vermiş değil. Siz böyle gizli görüşmeler mi yapıyorsunuz, faizleri düşürmek için birileriyle pazarlık mı yapıyorsunuz. Sorumuz hala havada duruyor. İktisat 3. sınıf öğrencisinin bile halledebileceği meseleyi halledemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız.”

Kılıçdaroğlu’na ‘dokunulmazlık’ tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda “HDP’lilere anlattık, arkadaşlarımıza anlatamadık” sözlerine tepki gösteren Temelli, şunları söyledi:

“Bizde fil hafızası var sayın Kılıçdaroğlu. Bak size bir şey hatırlatayım. Biz nezaketimizi kaybetmek istemiyoruz. İçlerine düştükleri üslup içine düşmek istemiyoruz. Tarih 7 Mart 2016, dosya falan yok ortada. Kılıçdaroğlu diyor ki ‘ben dahil tüm dosyaları getirin’. 12 Nisan’da AKP getiriyor. Yeşil ışığı yaktınız. Biz iktidar olunca da böyle bir muhalefetin bize nasip, olmasını istiyoruz. Yine bir televizyon programında ‘Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz.’ Şimdi de diyor biz ‘HDP’lilere anlattık.’ Biz böyle bir şeye ikna olmadık ki. Tam tersine, biz size çok anlattık. Ama siz bizi dinlemediniz. Şimdi bunun günahını böyle çıkaramazsınız.”

Sezai Temelli, konuşmasında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine, tutuklu öğrencilere ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Nisan 2015’ten bu yana kimseyle görüştürülmemesine de değindi.

Previous post
Erdoğan'dan Rusya'ya Afrin resti
Next post
Holokost’tan kurtulan Jacobs: Bugünün ABD'si ile Nazi öncesi Almanya arasında paralellikler var