Ana SayfaGüncelİran’ın ardından Rusya da “Türkiye, Afrin’in kontrolünü Suriye’ye geri vermeli” dedi

İran’ın ardından Rusya da “Türkiye, Afrin’in kontrolünü Suriye’ye geri vermeli” dedi

HABER MERKEZİ – İran’ın ardından Rusya da Türkiye’nin ÖSO grupları ile beraber girdiği Afrin’in yönetimini Suriye’ye vermesini istedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Afrin konusunda bundan başka bir görüşü desteklemediklerini” de belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte girdiği Afrin’in yönetimini Suriye’ye vermesi gerektiğini belirtti.

Sputnik’teki habere göre Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuya dair açıklamalarda bulundu.

‘Zeytin Dalı Harekâtı”na dair bir soru üzerine Lavrov, şunları söyledi:

“(Türkiye) Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, Türkiye’nin Afrin’i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi. Nitekim biz de Afrin’deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükümetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz.”

Lavrov, Afrin konusunda bundan başka bir görüşü desteklemediklerini de ekledi.

Diğer taraftan Lavrov, Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran’ın liderlerinin geçen hafta Ankara’da gerçekleştirdiği üçlü zirvede Afrin’deki gelişmeleri konuşup konuşmadığı sorusu üzerine ise şunları söyledi:

“(Afrin), Erdoğan’ın pek çok defa bahsettiği pozisyon üzerinden konuşuldu: ABD, Kürt gruplarla flört etmeye başlayıp onlardan Irak sınırında bir tür güvenli bölge oluşturma planları yapınca, Erdoğan bu planları Türkiye’nin güvenlik çıkarlarına bir tehdit olarak gördü. Fakat Erdoğan, Türkiye’nin Afrin’i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi.”

İran da “Afrin’in kontrolünün Suriye’ye verilmesini” istemişti

4 Nisan’da Ankara’da Suriye gündemiyle bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin görüşmesinin ardından İran devlet televizyonu, görüşmede İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Afrin’in kontrolünün Suriye’ye verilmesini” istediğini yazmıştı.

Haberde Ruhani’nin “Afrin’deki gelişmeler sadece Suriye’nin toprak bütünlüğünün ihlal edilmemesi halinde yararlı olur ve bu bölgelerin kontrolü Suriye ordusuna verilmeli” dediği aktarılmıştı.

Previous post
Euro 5 lirayı, dolar 4.07'yi geçti
Next post
Yurt Katliamı'na ilişkin eski Aladağ Kaymakamı'na hapis istemi