Ana SayfaManşetKadınların ilk kez belediye seçimlerine girdiği 3 Nisan’da 22 DBP’li kadın eş başkan tutuklu

Kadınların ilk kez belediye seçimlerine girdiği 3 Nisan’da 22 DBP’li kadın eş başkan tutuklu

HABER MERKEZİ – Kadınlar, Türkiye’de 88 yıl önce belediye seçimlerine girmeye başlasa da bugün belediyelerine kayyum atanan DBP’li eş başkanların çoğu tutuklu. Tutuklu belediye kadın eş başkanların sayısı ise 22.

Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanındı.

Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılının Eylül-Ekim aylarında yapılan belediye seçimlerinde kullandılar.

Bu seçimlerde Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya Beldesi’nde belediye başkanı seçilen Sadiye Hanım, “Türkiye’nin ilk kadın belde belediye başkanı” olmuş ve bu görevi iki yıl yürütmüştü.

Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı Müfide İlhan

Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı ise çok partili siyasal yaşama geçildikten sonra seçildi. 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Mersin Belediye Meclisi’ne seçilen Müfide İlhan, “Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı” oldu.

1930’dan bu yana kadınlar belediyelerde çeşitli görevlerde yer alıyor.

Dünden bugüne: DBP’nin 22 kadın belediye eş başkanı tutuklu

Ancak Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 11 Eylül 2016 tarihinden sonra Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) elindeki belediyelere yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atamaları yapılamaya başlandı.

Bu süreçte DBP’nin 10 il, 72 ilçe, 12 belde olmak üzere 94 belediyesine kayyum atandı, 95 belediye eş başkanı tutuklandı.

Tutuklu kadın belediye eş başkanların sayısı ise 22. Bunlardan 4’ü de hükümlü.

Öte yandan kayyumlar kadın merkezlerini ve sığınaklarını kapattı, Kadın Politikaları Müdürlüğü çalışanlarını işten çıkardı ya da görev yerlerini değiştirdi.


Not: Bu haberdeki veriler 11 Şubat 2018 tarihine aittir.