Ana SayfaEkonomi“Merkez Bankası Erdoğan’a kulak asmadı”

“Merkez Bankası Erdoğan’a kulak asmadı”

HABER MERKEZİ – Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, bugünkü sayısında Merkez Bankası’nın bu yıl için ilk kez faiz artırımına gitmesini değerlendirdi. Gazete, Merkez Bankası’nın erken seçim öncesi ucuz kredi çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kulak asmadığını yazarken, kararın ekonominin “aşırı ısındığına” yönelik kaygıların arttığı bir dönemde alındığını hatırlattı.

Merkez Bankası (MB), dün açıkladığı kararıyla politika faizi ve faiz koridorunda değişiklik yapmazken, Geç Likidite Penceresi (GLP) faizini 75 baz puan artırarak yüzde 13.5’e çıkarttı.

MB böylelikle bu yıl ilk kez faiz arttırımına gitmiş oldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre MB’nin bu kararı Britanya merkezli önde gelen gazetelerden Financial Times’ta (FT) da yer buldu.

Ayla Jean Yackley ile Adam Samson imzalı haberde, “Merkez Bankası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kulak asmadı” denildi, iktisatçıların Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri aktarıldı.

Gazete, alınan bu kararın ekonominin “aşırı ısındığına” yönelik kaygıların arttığı bir dönemde alındığını, Türk Lirası’nın 2018 yılında şu ana kadar performansı en kötü para birimleri arasında yer aldığını hatırlattı.

Öte yandan Erdoğan’ın kendisini “faiz düşmanı” olarak nitelendirmesi de gazetede yer buldu:

“15 yıllık iktidar süresini uzatma peşindeki Cumhurbaşkanı kendisini ‘faiz düşmanı’ olarak nitelendirmişti. Kendisi, düşük faizin enflasyonun da düşmesine yardımcı olacağını savunan alışılmışın dışında bir görüşü destekliyor. O nedenle de yıllarca Merkez Bankası’na borçlanma maliyetinin azaltılması yolunda baskı yaptı. Ancak Sayın Erdoğan, çift haneli enflasyonun hane halkını vurduğu bir dönemde döviz piyasasında daha büyük bir belirsizlikten kaçınmak isteyebilir.”

Gazeteye konuşan Capital Economics’ten üst düzey gelişen piyasalar ekonomisti William Jackson ise şunları söyledi:

“Yüksek büyüme oranları, çok net şekilde ekonominin aşırı ısındığına işaret ediyor. Ekonomi bu durumdayken talep baskısının azaltılması için gerek para politikasının gerekse de mali politikanın sıkılaştırılması gerekir. Maliye politikasının seçim öncesi gevşetilebileceğine dair kaygılar var. Her ne kadar bunu yapmak için fazla vakit olmasa da…”

“Faiz artışı yine mümkün”

Nomura International’dan üst düzey gelişen piyasalar ekonomisti İnan Demir’in Merkez Bankası’nın son kararı ile ilgili görüşleri de şöyle:

“Bunun bir seferlik alınmış bir karar olduğunu söylemek zor. Ancak kararın bir faiz artırımı zincirinin başladığı anlamına geldiğini söylemek de zor. Eğer aynı koşullar belirirse yani Türk Lirası değer kaybederse, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bir sonraki toplantısında yine faiz artırması mümkün.”

Gazete, son olarak Türkiye’de ekonominin içinde bulunduğu durum şu sözlerle değerlendirdi:

“Birçok döviz stratejisti Merkez Bankası’nın son kararı öncesi, Türk Lirası’nın uzun vadede güçlendirilmesi içim muhtemelen 100 baz puan ya da daha fazla sert bir faiz artırımının gerektiğini söylemişti. Özellikle de Amerikan Hazine bonolarının ve tahvillerinin getirisinin daha fazla olmasının riskli tahvillere iştahı azalttığı, petrol fiyatlarının son 3 yılın en yüksek düzeyine çıktığı bir dönemde. Zira Türkiye tükettiği petrol ve gazın neredeyse tamamını ithal eden bir ülke.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bilgen 'ikinci tura' işaret etti, "İktidarda panik oluşabilir" dedi
Sonraki Haber
İzmir'de işçileri taşıyan minibüs otomobille çarpıştı: 25 kişi yaralandı