Ana SayfaKültür-SanatMimarinin klasik kurallarına ve yer çekimine meydan okuyan bir sanatçı: Richard Greaves

Mimarinin klasik kurallarına ve yer çekimine meydan okuyan bir sanatçı: Richard Greaves

HABER MERKEZİ – Çürümeye bırakılmış nesnelerden bambaşka, sürekli gelişen ve büyüyen canlı bir dünya yaratan Kanadalı sanatçı Richard Greaves, bir “outsider” artist. O, mimarinin klasik kurallarına ve yer çekimine meydan okuyor.

Kanadalı sanatçı Richard Greaves, bir “outsider” artist; 1989’dan bu yana sürekli genişleyen bir mimari yapılar bütünü inşa ediyor.

bantmag’in bu haftaki “Marjinlerden” dizisinde yer verdiği sanatçı Greaves’in çalışmaları, Quebec’in Beauce bölgesinde arkadaşları ile birlikte satın aldığı bir orman arazisinde yer alıyor.

Diziyi kaleme alan Yetkin Nural’a göre “derme çatma” kabin benzeri yapılar, mimarinin klasik kurallarına ve yer çekimine büyüleyici bir meydan okuma mahiyetinde, sanki ormanın içinden doğal bir şekilde yetişip büyümüş gibi karşımıza çıkıyorlar.

Yazar, acayip açılar ve pratik amaç gütmeyen detaylar ile bir “yığıntı” estetiği yaratan Greaves’in yapılarının mimari teknik kıstaslarının dışında olduğunu, onun kabinlerini keşfeden sanat camiasının bu gerçek dışı yapılara İngilizce anarşizm ve mimari sözcüklerinin birleşiminden oluşan “anarchitecture” terimini yakıştırdıkları notunu da paylaşıyor.

Greaves’in bu yapıları yaratma süreci ise üç aşamadan oluşmuş: Öncelikle çevre arazilerde yıkılmak üzere olan kabin ve kulübeleri bulup parça parça söken Greaves, daha sonra bu parçaları kendi arazisine taşıyor. Daha sonra ise elindeki malzemeleri hiç bir teknik çizim veya teknolojik alet kullanmadan, çoğunlukla naylon ip ve halatların yardımıyla, en çok da kendi hayalgücünü özgür bırakarak yeni yapılara dönüştürüyor.

Ayrıca Greaves’in kulübelerinin içleri de dışları kadar yaratıcı ve kaotik detaylarla dolu.

Öte yandan arazisinde kulübelerin yanısıra artan parçalardan üretilmiş çeşitli heykellere rastlamak da olası.




Önceki Haber
Küba Devrimi'nin ilk kadın gerillası ve 'kalbi' Celia Sánchez
Sonraki Haber
İstanbul'da kahvehaneye silahlı saldırı