Ana SayfaGüncelÖldürülen Gazeteciler Günü: ‘Gazeteciler yine hedefte, haber yine yok edilmek isteniyor’

Öldürülen Gazeteciler Günü: ‘Gazeteciler yine hedefte, haber yine yok edilmek isteniyor’

HABER MERKEZİ – 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü dolasıyla bir açıklama yayımlayan TGS, “Halkın çıkarlarını savunurken öldürülen meslektaşlarımızı unutmayarak bugün de bütün baskılara rağmen inatla halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanırken, gazetecilerin yine hedefte olduğunu vurguladı.

Bugün 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü.

Serbesti Gazetesi başyazarı Hasan Fehmi Bey, 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde İttahatçılar tarafından öldürüldü.

Özgürlükleri savunan, İttihat ve Terakki’ye mesafeli duran tavrı ile bilinen Fehmi Bey’in ardından bu tarih 1997’den bu yana Öldürülen Gazeteciler Günü olarak anılıyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), bugüne dair bir açıklama yayımlayarak, öldürülen meslektaşlarının izinden gittiğini belirtti.

TGS, gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinden bu güne kadar halen gazetecilerin öldürülmesini Türkiye’de basın özgürlüğüne duyulan “öfkenin” göstergesi olarak niteledi.

‘Türkiye basın tarihinde 66 gazeteci öldürüldü’

Aradan geçen 109 yıla rağmen gazetecilerin hala hedef olduğunu vurgulayan sendika açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in 6 Nisan 1909 gecesi öldürülmesiyle başlayan Türkiye’de gazetecilere yönelik faili meçhul cinayetler gerçekleri gizleme hamlesi olarak 15 Temmuz 2016’ya kadar devam etti. Türkiye basın tarihinde şu ana kadar 66 gazeteci öldürüldü. Basın özgürlüğünü içine sindiremeyen, gerçeklerin su yüzüne çıkmasını engellemek isteyen zihniyet her dönemde gazetecileri hedef aldı.”

‘Halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz’

Türkiye basın tarihinin gazeteci cinayetleriyle dolu olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Üzülerek söylüyoruz ki övünülecek bir basın tarihimiz yok. Gazeteci cinayetleriyle geçen bir tarih. Öldürülen gazetecilere tek tek baktığımızda da gördüğümüz gibi hemen hepsi gerçeklerin peşinde koşarken, halka haberi ulaştırmaya çalışırken katledildi. 1909 yılından bugünlere geldiğimizde ise değişen bir şey yok maalesef. Gazeteciler yine hedefte, haber yine yok edilmek isteniyor. Belki cinayet sayısı azaldı ama tutuklanan gazeteci sayısı arttı, hakkında dava açılan gazeteci sayısı arttı. Müebbet hapis cezalarının konuşulduğu günlerden geçiyoruz. Gazetecilik her zaman zor bir meslek olmuştur. Kamunun yani halkın çıkarını savunur gazeteciler. Son yıllarda gazetecilerden iktidarın çıkarlarını savunmaları isteniyor. Bunu kabul etmeyenler ise hedef haline getiriliyor. Halkın çıkarlarını savunurken öldürülen meslektaşlarımızı unutmayarak bugün de bütün baskılara rağmen inatla halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz.”

Previous post
'The Man Who Killed Don Quixote'dan fragman
Next post
Dolar, TL karşısında rekor tazeledi