Ana SayfaGüncelÖzgürlükçü Demokrasi’ye kayyum atanması kararına 9 gün sonra ulaşılabildi

Özgürlükçü Demokrasi’ye kayyum atanması kararına 9 gün sonra ulaşılabildi

HABER MERKEZİ – TMSF’ye devredilen Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve gazetenin de basımının da yapıldığı Gün Matbaacılık’a kayyum atanması kararına 9 gün sonra ulaşılabildi. Gazeteye kayyum atanma kararında, Afrin’e yönelik operasyonlarla ilişkin haberlere yer verilmesi gösterildi.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaacılık’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 28 Mart günü gerçekleştirilen polis baskınıyla gazete yöneticileri ve matbaa çalışanları gözaltına alınmıştı.

Gün Matbaası’nın sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 20 matbaa çalışanı dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Özgürlükçü Demokrasi’nin imtiyaz sahibi ve yazıişleri müdürü de bugün tutuklanırken, gazetenin 7 editör ve çalışanı Vatan’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Her iki kurumun da TMSF’ye devredildiği sözlü olarak iletilmiş olsa da gazetenin avukatları günlerdir savcılıktan bilgi alamamıştı.

9 gün sonra karar

MA’dan Yasin Kobulan’ın haberine göre, soruşturmanın üzerinden 9 gün geçtikten sonra avukatların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruya dün yanıt verildi.

Kararda, 23 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kayyum atanma kararı verildiği belirtildi.

İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği kararında, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) dikkat çekerek, mahkeme ve hakimliklere kayyum atama yetkisi verilmesine atıfta bulundu.

Hakimliğin kararında, Özgürlükçü Demokrasi’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonu manşetine taşıması suçlama konusu oldu. Kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Özgürlükçü Demokrasi isimli günlük gazetenin 2018 yılının Ocak ayından itibaren tüm nüshalarında başta özellikle kamuoyunda Afrin operasyonu olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin PKK/KCK bölücü terör örgütüne ve örgütün Suriye uzantılarına yönelik yürütmekte olduğu meşru operasyonlarla ilgili örgütün lehine, devletimiz aleyhine yalan haberlerle olumsuz bir algı oluşturmak amacıyla rutin ve sistematik şekilde terör örgütünün sözde yayın organı olarak çıkarılması dikkate alındığında gazetenin sahibi ve dağıtıcı firması olan Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi yetkililerinin ve gazete sorumlularının bölücü terör örgütü üyesi olarak faaliyet yürüttükleri, söz konusu şirketin örgüte destek amacıyla kurulduğu ve süreklilik gösterecek şekilde belirtilen gazete sayesinde örgütün ideolojisi ve korkutucu gücünün yayılması noktasında örgüte destek sağladığı anlaşılmakla talebin kabulüne.”

“Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” yönünden somut delillerin var olduğunu ileri süren hakimlik, “Kuvvetli suç şüphesi” var diyerek, şirketin tüm mallarına el koydu.

Hakimlik, gazeteye kayyum olarak TMSF’yi atadı ve savcılığın gizlilik talebini de kabul etti.

Gün Matbaacılık’a da kayyum

Hakimlik, Gün Matbaacılık’a kayyum atanması kararına gerekçe olarak ise bugüne kadar basımını yaptığı 112 kitap hakkında farklı mahkeme ve hakimliklerce toplatma kararı verilmesi, basımını yaptığı yayınların sahipleri ve genel yayın yönetmenleri hakkında kamu davalarının açılması ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ni basması gösterildi.

Hakimlik kararında, “Gün Matbaacılık firmasının adeta PKK/KCK bölücü terör örgütünün bir yayın organı gibi faaliyet göstermekte olduğu, firma sahibinin söz konusu süreklilik gösteren örgütsel yayın oluşturma eylemi sebebiyle PKK/KCK bölücü terör örgütü üyesi olarak faaliyet yürüttüğü, firma çalışanlarının ise silahlı terör örgütüne yayınlarının basılması noktasında bilerek ve isteyerek yardım ve ettikleri anlaşılmakta…” ifadelerine yer verdi.

Previous post
Mühimmat ve ideolojik destek: Almanya'nın Ermeni Soykırımı'ndaki rolü
Next post
'Filistinli aktivist Tamimi gözaltında cinsel tacize maruz bırakıldı'