Ana SayfaManşetPolisin cinsel saldırısı, istismar ve kaçırılan kadınlar: Mardin’de ne oluyor?

Polisin cinsel saldırısı, istismar ve kaçırılan kadınlar: Mardin’de ne oluyor?

HABER MERKEZİ – Mardin’de yasak, operasyon ve yıkımın ardından kentin birçok ilçesinde kadına yönelik şiddet, taciz ve istismar vakaları artmış durumda. Son olarak Derik’te Berfin G., gündüz saatlerinde mahalle bekçisi olduğu belirtilen bir erkek tarafından kaçırıldı. Mardin’deki Şahmeran Kadın Platformu yaşananların sadece birer vakadan ibaret olmadığını, politik saldırılar olduğunu belirtiyor. Platform üyesi kadınlara göre “Berfin’in devletin verdiği silahlar ile kaçırılması AKP iktidarının bu olaydaki suç payını gösteriyor.”

Sokağa çıkma yasağı, operasyon ve yıkımın hedefi olduktan sonra Mardin’de kadına yönelik şiddet, taciz ve istismar arttı. Son iki yıldır kentin bazı ilçelerinde meydana gelen olaylar bunu kanıtlar nitelikte.

Taciz, tecavüz, istismar, kaçırma

Bir özel harekat polisi olan B.K., 2017’de 21 yaşındaki M.B.’ye tecavüz etti. Korktuğu için şehri terk ettiğini söyleyen M.B., görülecek duruşma için geldiği kentte intihar girişiminde bulundu. Davanın üçüncü duruşmasında laserasyon ve ekimoz tespiti ile genç kadının tecavüze uğradığı kanıtlansa da tecavüz zanlısı özel harekat polisi beraat etti.

Geçtiğimiz günlerde Midyat’ta 17 yaşındaki bir kız çocuğunun 12 erkek tarafından sistematik olarak cinsel istismara maruz bırakıldığı ortaya çıktı. İstismara ilişkin gözaltı yaşanıp yaşanmadığı ise bilinmiyor.

Son olarak da Kızıltepe’de yaşayan ancak üniversiteyi kazanarak gittiği Mersin’de kaçırılan Zelal Topçul’un ardından Derik’te gündüz saatlerinde mahalle bekçisi olduğu belirtilen Şerif T. adlı erkek ile beraberindeki üç kişi, üniversite sınavlarına hazırlanan Berfin G. isimli kadını kaçırdı. Günlerdir kayıp olan genç kadının babası, kızının bulunduğunu ve onu kaçıran Şerif T.’nin Diyarbakır’da yakalandığını söylese de durum net değil.


Kızı mahalle bekçisi tarafından kaçırılan baba: Devletin imkanları ve silahıyla kızımı kaçırdılar


Şahmeran Kadın Platformu: “Hepsi de politik saldırılar”

Mardin’de bunlar olurken kentteki kadınlar ve kadın kuruluşları şiddet, taciz ve istismarın yeterince gündem olmamasından şikayetçi.

Kentteki Şahmeran Kadın Platformu’ndan Derya Etem, “Mardin’e geldiğim 2016’dan beri kadına yönelik şiddet, taciz ve istismar son aylarda dikkat çeken bir ivmeyle daha da arttı” diyor.

Son dönemki vakaları sıralayan Etem, yaşananların ise birer vakadan ibaret olmadığını politik saldırılar olduğunu vurguluyor.

Sendika ve meslek örgütlerinden aktivist ve temsilcilerin oluşturduğu Mardin Şahmeran Kadın Platformu da ortak açıklamasında benzer bir vurgu yapıyor:

“Kadına yönelik her saldırı girişimi özünde politiktir. Mevcut iktidarla gelen OHAL baskı rejimi ile beraber gelişen cezasızlık erkekleri daha da cesaretlendirmiş, kadına yönelik saldırıları gün be gün arttırarak meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Dün Midyat’ta bugün Derik’te yarın başka bir yerde her gün çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet haberleri ile öfkemiz ve sabrımız günbegün taşmaktadır.”

Son olarak 28 Mart’ta Mardin’in Derik ilçesinde Berfin G.’nin bir bekçi tarafından kaçırılmasına değinen platform,  “Devletin verdiği silahlar ile kaçırılması AKP iktidarının bu olaydaki suç payını göstermektedir” diyor.

Previous post
Halkevleri’nin iki şubesi ile Ethem Sarısülük Kütüphanesi'ne de mühür
Next post
Konya'da bir çiftlik: Atlar aç bırakıldı, 10'u öldü