Ana SayfaEkonomiReuters: Türkiye, ABD’den ‘ek vergilerden muaf tutulma’ talebinde bulundu

Reuters: Türkiye, ABD’den ‘ek vergilerden muaf tutulma’ talebinde bulundu

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine getireceği ek gümrük vergilerinden muaf tutulma talebinde bulunduğu iddia edildi.

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirileceğini duyurması üzerine Avrupa Birliği (AB), Çin ve diğer ülkeler ABD’nin yaptığı ihracata karşı önlemler alacağını duyurmuştu.

AB Komisyonu misilleme olarak ek gümrük vergisi getirilecek ürünleri 10 sayfalık listeyle duyururken, Çin ise ABD’den ithal ettiği 128 ürüne yüzde 25’e varan ek gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı.

ABD ve diğer ülke ile birlikler arasındaki ‘ticaret savaşı’ devam ederken, Türkiye’nin, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine getireceği ek gümrük vergilerinden muaf tutulma talebinde bulunduğu iddia edildi.

Zeybekci’den ABD Ticaret Bakanı’na mektup

Reuters’ın Türkiye’den bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’a mektup yazıp ABD’nin yeni ek gümrük vergisi getireceği ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmamasını talep etti.

Türkiye, ABD’ye en fazla çelik ihraç eden ülkeler arasında yer alıyor.

ABD kısa süre önce çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti.

ABD daha sonra Arjantin, Avustralya, Brezilya, Güney Kore, Kanada, Meksika ve ABD’nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’ni yeni vergilerden muaf tutulacağını açıklamıştı.