Ana SayfaBilim ve TeknolojiSamanyolu, Andromeda’ya doğru genişliyor

Samanyolu, Andromeda’ya doğru genişliyor

HABER MERKEZİ – Samanyolu Galaksisi’nin genişlediğini belirleyen bilim insanları, galaksinin komşu galaksi Andromeda’ya doğru genişlediğini tespit etti. Bilim insanları, iki galaksinin birleşmesinin dört milyar yıl süreceği tahmininde bulundu.

Bilim insanları, Güneş Sistemini de içinde bulunduran Samanyolu Galaksisi’nin genişlediğini ve komşu galaksi Andromeda’ya doğru yayıldığını tespit etti.

BBC Türkçe’nin haberinde yer verdiği araştırmaya göre çapı 100 bin ışık yılı olan Samanyolu Galaksisi saniyede 500 metre genişliyor.

Ancak uzmanlar, iki galaksinin birleşmesinin hemen gerçekleşmeyeceğini belirterek bunun dört milyar yıl süreceğini tahmininde bulunuyor.

Galaksinin dış kesimlerinde yeni yıldızlar oluşuyor ve bilgisayar simülasyonları galaksinin bu yıldızların katılmasıyla genişlediğini gösteriyor.

Bir trilyon yıldız

İspanya’nın Tenerife kentindeki Astrofizik Araştırma Enstitütsü’nde yapılan araştırmada Samanyolu’na benzer galaksileri gözlemek için dünyada ve uzayda bulunan teleskoplardan alınan veriler kullanıldı. Bu veriler sayesinde galaksinin genişleme oranı hesaplandı.

Araştırma ekibinin başındaki Cristina Martinez-Lombilla, “Samanyolu zaten çok büyük. Ama çalışmamız, sistemin çeperinde yıldızlar oluştukça yavaş yavaş daha da büyüdüğünü gösteriyor. Bu çabuk olmuyor ama zamanda yolculuk yapıp üç milyar sonraki halini gözlemleyebilsek, bugünkünden yüzde 5 daha düşük olduğunu görürüz ” dedi.

Şu anda birbirinden iki buçuk milyon ışık yılı uzaklıkta olan Samanyolu ve Andromeda spiral şekilli galaksiler. Ancak Andromeda’nın çapı 110 bin ışık yılı ve bir trilyon yıldıza ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Samanyolu ise Güneş dahil birkaç milyar yıldıza ev sahipliği yapıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ayşe Deniz Karacagil'in anne ve babasına ilk duruşmada beraat
Sonraki Haber
Erdoğan’la görüşen Putin: Kürtler Suriye’de tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahip