Ana SayfaGüncel“Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz ama hakikati bununla kapatamazsınız”

“Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz ama hakikati bununla kapatamazsınız”

HABER MERKEZİ – Öldürülen Gazeteciler Günü’nde bir basın toplantısı düzenleyen basın meslek örgütleri, Özgürlükçü Demokrasi ve Gün Matbaacılık çalışanlarına yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonuna tepki göstererek, “Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz, ama bu geleneği durduramazsınız. Hakikati bununla kapatamazsınız” dedi.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaacılık’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 28 Mart günü gerçekleştirilen polis baskınıyla gazete yöneticileri ve matbaa çalışanları gözaltına alınmıştı.

Gün Matbaası’nın sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 20 matbaa çalışanı tutuklanmış, gazetenin 7 editör ve çalışanı Vatan’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu bildirilmişti.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ),  DİSK/Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) aralarında olduğu basın meslek örgütleri, Gün Matbaacılık ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının gözaltına alınması ve tutuklanmasına tepki gösterdi.

Öldürülen Gazeteciler Günü’nde yapılan basın açıklamasıyla “Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz markaları yasaklayabilirsiniz ama bu geleneği durduramazsınız, hakikati bununla kapatamazsınız” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısında ilk konuşan isim ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan oldu.

“Tek seçenek basının özgür olması”

ÖGİ Sözcüsü Boltan, ilk defa bir matbaanın basılıp kapatılmasına rağmen basına yönelik baskıların yeni olmadığını kaydetti.

Boltan, “Basının özgür olmasının dışında bir seçeneği kabul etmiyoruz” ifadesini kullanarak, “Basına yönelik baskılar karşısında tutumumuz nettir. Bunun karşısındayız. Türkiye’yi seviyorlarsa öncelikle basını özgürleştirmeliler. Basın özgürlüğü Türkiye’nin özgürlüğüdür” dedi.

“1909’dan bugüne değişen bir şey yok”

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da Öldürülen Gazeteciler Günü ilan edilen 6 Nisan 1909’dan bu yana geçen süreci değerlendirdi.

Durmuş, “Aradan 100 yıldan fazla zaman geçti. 66 gazeteci öldürüldü. Öldürülen gazeteciler gerçeklerin peşinden koşarken öldürüldü. Aradan yüz yıl gibi bir zaman geçti ama bir şey değişmedi. Gazeteciler öldürülmüyor ama tutuklanıyor. Özgürlükleri kısıtlanıyor ve yaşam alanları kısıtlanıyor. Gazeteciler gerçekleri halka ulaştırıyor. Bunun göstergesi de sizlersiniz” diye belirtti.

“Bu geleneği durduramazsınız”

DİSK/Basın-İş’ten Ali Ergin Demirhan ise “15 Temmuz 2016 itibarıyla basına yönelik bir darbe oldu” diyerek kapatılan basın kurumlarına değindi.

“Kitap basmanın suç olduğu bir döneme geldik” diyen Demirhan, baskılara karşı “Dokunan yanar” gerekçesiyle tepki gösterilmemesine değinerek, “Ama dokunmazsak aslında hepimiz yavaş yavaş yanarız” dedi.

Son olarak Demirhan, “Ama dokunmazsak aslında hepimiz yavaş yavaş yanarız. Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz markaları yasaklayabilirsiniz ama bu geleneği durduramazsınız. Hakikati bununla kapatamazsınız” diye konuştu.

Previous post
17 aydır tutuklu: Demirtaş için tahliye talebi
Next post
Hadım uygulamasını da içeren 'istismar düzenlemesi' Bakanlar Kurulu'nda