Ana SayfaDünya‘Suriye krizi’ devam ediyor: Ne oldu, kim ne dedi?

‘Suriye krizi’ devam ediyor: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın Suriye’ye askeri müdahale sinyali vermesinin ardından başlayan ABD ile Rusya arasındaki ‘Suriye krizi’ devam ediyor. Gün içindeki gelişmeleri ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


20:05 | BM Genel Sekreteri: Soğuk savaş geri döndü, bu kez kontrol mekanizması da yok

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye gündemiyle toplandı.

Rusya’nın BM Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ABD, Britanya ve Fransa’nın amacının sadece Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve hükümetini devirmek olduğunu savundu.

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley ise Suriye hükümetinin en az 50 kimyasal silah kullandığını öne sürdü.

Karşılıklı suçlamalarla geçen oturumda konuşan BM Genel Sekreteri Guterres ise, BMGK’ye hitabında, “Soğuk Savaş, tam anlamıyla geri döndü. Ancak geçmişte gerilimin tırmanması riskini kontrol etmeye yarayan kontrol mekanizmaları artık yok” dedi.

Guterres ayrıca “Tırmanan gerginlik ve BM Güvenlik Konseyi’ndeki tıkanan süreç topyekun bir çatışmaya dönüşme riski taşıyor” sözlerini kullanarak, tarafları durumun kontrolden çıkmasını önleme çağrısında bulundu.


17:40 | BM’den taraflara Suriye üzerinden ‘risk’ uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye üzerinden taraflara uyarıda bulundu.

“Tehlikeli durumlarda tüm ülkeleri sorumlu davranmaya çağırıyorum” diyen Guterres, “Tırmanan gerginlik ve BM Güvenlik Konseyi’ndeki tıkanan süreç topyekun bir çatışmaya dönüşme riski taşıyor” ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, ABD ve Rusya’nın Duma’da kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaların soruşturulması için hazırladığı karar tasarılarını görüşmek üzere 10 Nisan Salı günü toplanmıştı.

Görüşmelerde Rusya, ABD’nin tasarısını veto ederken, Rusya’nın kendi sunduğu tasarıları BM Güvenlik Konseyi’nde yeterli destek bulamamıştı.


16:05 | Macron’dan Putin’e: Rusya’yla diyaloğa hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda ‘Suriye krizine’ dair bir görüşme gerçekleştirdi.

Macron’un Putin’e, Suriye’ye barış getirme çabalarının yoğunlaştırılması için Rusya ile diyalog istediklerini ifade ettiği bildirildi.

Suriye’deki durumun kötüleşmesinden derin bir kaygı duyduğunu belirten Macron’un “Suriye’ye barış gelmesi için Rusya’yla diyaloğa hazırız” dediği kaydedildi.


15:50 | HDP: Duyarlılık yok, Cenevre için bir pazarlık var

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, ABD ile Rusya arasında süren ve küreselleşen ‘Suriye krizine’ dair ‘pazarlıklara’ dikkat çekti. Bilgen, şunları söyledi:

“Suriye’de beli ki barışı inşa etmemenin, barış dönemini planlayamamanın faturasını yine halklar, siviller, masumlar ödemeye devam edecek. Elbette ki kim tarafından ve kime karşı yapılmış olursa olsun kimyasal silah kullanılması iddiası kabul edilemez bir durumdur. Ama Suriye’de başkaca sivil ölümlerini, hava bombardımanlarını dert edinmeyip sadece bu konuya odaklanmak bile, kimyasal silah konusunda duyarlılıktan çok, Cenevre için bir pazarlık kokusu vermektedir.

“Oysa Suriye’nin ihtiyacı çok açıktır, Suriye’de bir an önce yeni anayasanın yapım sürecinin başlatılması, vesayet savaşının bitirilmesi, çatışmadan demokratikleşmeye geçiş için de özgür bir seçim planlamasının gündeme alınması gerekiyor. Bunun dışında her gündem kaosu derinleştirecektir. Bu kaos sadece Suriye halklarına değil, bütün Ortadoğu’ya yeni musibetler, belalar getirecektir.”


15:20 | Erdoğan: Havayı yumuşatmak, barışı sağlamak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmelere değindi

Suriye konusunda “Havayı yumuşatmak, barışı sağlamak istiyoruz” diyen Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Sayın Putin’le ve Sayın Trump ile yaptığımız görüşmeler ağırlıklı olarak Suriye içerikliydi. Suriye’deki gelişmeleri ele aldık. Suriye’de bir an önce barışın temini için neler yapılabilir… Bunları görüşme fırsatımız oldu.

“Bunları görüşürken üzerinde ısrarla durduğumuz konu bölgedeki suların ısınmasının doğru olmayacağını, barışın tesisiyle birlikte bölgede özellikle yaşanan trajedinin sona ermesi noktasında taleplerimiz oldu. Hele hele Doğu Guta ve Duma’daki gelişmeler can yakıcıydı, felaket tablolarıydı. Bende video çekimleri vardı. Bu videoları ben özellikle Putin’e gönderdim. Son izlenimlerimize göre bölgede havanın yumuşaması gibi bir durum söz konusu.

“Sayın Trump’la da bunları ele aldık. Yaklaşımlarını sergilerken kendilerine özellikle ifadem kimyasal silahları kullanırken şu anda koalisyon güçlerin tutumunun olumlu olduğunu, bizim de bu konuda tutumumuzun çok çok kararlı olduğunu söyledim. Bizim biliyorsunuz kimyasal silahlarla ilgili çok sert tutumumuz var.

“Kimyasal silahlarla mı insanlar daha çok ölüyor ve öldürülüyor yoksa konvansiyonel silahlarla mı daha çok ölüyor? Kimyasal silahlar elbette felaket ancak diğer tür silahlarla da kadın çocuk tanımadan öldürüyorlar. Bunların hepsine karşı olarak Rusya ve koalisyon güçlerinin hassasiyetini istedik, istiyoruz. Şimdi havalar biraz yumuşamışa benziyor.”


14:50 | Lavrov: Irak ve Libya’da yaptıkları gibi bir maceraya kalkışmasınlar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya ve Irak’ta deneyimlenenlerin Suriye’de yinelenmemesini umduğunu söyledi.

Lavrov’un açıklaması, ABD, Britanya ve Fransa’nın Duma’da kimyasal saldırı düzenlendiği iddiaları üzerinden Suriye rejimine yönelik askeri müdahale değerlendirmelerine cevaben geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Tanrı korusun, Libya ve Irak’ta deneyimlenen maceraya Suriye’de de kalkışmasınlar. Umarım böyle riskli bir maceraya atılmak gibi bir kumar oynamazlar” diye konuştu.

Lavrov, Suriye’deki istikrarsızlığın başka sonuçlar doğurabileceği uyarısında da bulundu.


14:30 | Başbakan Yıldırım’dan ABD ve Rusya’ya tavsiye 

Gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, ABD ve Rusya’ya Suriye konusunda tavsiyede bulundu.

Yıldırım, Suriye konusundaki açıklamalarıyla ilgili iki ülkeye seslenip “İşleri daha da karmaşık hale getirecek girişimlerden uzak durulmasını dostlarımıza tavsiye ediyoruz” dedi.

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Amerika ile Rusya arasında sosyal medya üzerinden bir atışmadır gidiyor. Bölge zaten uzun yıllardan beri iç savaştan, göçlerden büyük bir bedel ödedi. İşleri daha da karmaşık hale getirecek girişimlerden özellikle uzak durulmasını dostlarımıza tavsiye ediyoruz.

“Sayın cumhurbaşkanımınız Rusya ve Amerika Başkanları ile görüştü. Kimyasal silah kullanımı masum insanları, çocukları katletmenin asla affedebilecek bir tarafı yoktur. Bu bir alçaktır şiddetle, nefretle kınıyoruz. Mutlaka bunu yapanlar bedelini ödemelidir.

“Bugüne kadar bölgede, Türkiye’nin, Rusya’nın ve İran’ın ön ayak olduğu kalıcı barışa yönelik faaliyetlerini akamete uğratacak zarara uğratacak çapta girişimlerden de uzak durulmalıdır muhataplarımıza tavsiyemiz budur bu noktada gerekli uyarıları yapıyoruz.”


09:10 | Britanya basını: Suriye ordusu olası bir saldırıya karşı hazırlık yapıyor

Britanya’da yayımlanan Financial Times ve Guardian gazeteleri, Suriye basınına ve ülke içindeki kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde, Suriye ordusunun Doğu Guta’daki kimyasal saldırı iddialarının ardından olası bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını yazdı.

Financial Times’ın Rebecca Collard ve Asser Khattab imzalı haberinde, Suriyeli askerlerin alarmda olduğu ve savaş uçaklarının yeniden konuşlandırıldıkları bildirildi.

Gazeteye konuşan emekli general Muhammed Abbas Muhammed, Suriye rejiminin ABD, Britanya ve Fransa’nın olası bir askeri operasyonuna karşı “gerekli önlemleri aldığını” söyledi.

Muhammed, ABD’nin ülkenin kuzeyinde bulunan 2 bin askeri personelini hatırlatarak, “Nerede olduklarını biliyoruz ve karşılık verme kapasitemiz var” dedi.

Guardian gazetesinin konuştuğu Suriyeliler de Şam’da ordunun olası bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını söyledi.

Gazetenin başka kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Suriye hükümetinin müttefiki Hizbullah güçleri de, Şam’ın batısında, olası bir askeri müdahalenin hedefi olabilecek noktalardan uzakta yeniden konuşlandı.


08:45 | Britanya’dan ‘Suriye’ kararı: Harekete geçmek gerekli

Britanya’da dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından “Suriye konusunda harekete geçmenin gerekli olduğu” kararı çıktı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, bakanların oy birliğiyle “Suriye’de daha fazla kimyasal silahın kullanılmasını önlemek için harekete geçmenin gerekli olduğuna” karar verdikleri belirtildi.

Açıklamada, Britanya’nın Suriye’ye olası bir askeri müdahalede yer alıp almayacağı konusunda ise bir bildirimde bulunulmadı.


08:35 | Rusya: Suriye konusunda hiçbir ihtimali dışlayamayız

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vassily Nebenzia, ABD’nin Suriye’ye yönelik olası bir müdahalesinin iki ülke arasında savaşa yol açabileceğini söyleyerek, “Hiçbir ihtimali dışlayamayız” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Nebenzia, “saldırgan bir politika” yürütmekle suçladığı ABD’nin uluslararası barışı tehlikeye attığını savundu.


08:30 | Beyaz Saray: Suriye konusunda nihai bir karara varılamadı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yönelik askeri operasyon ihtimalini ele almak üzere Savunma Bakanı James Mattis dahil üst düzey güvenlik danışmanları ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi ile bir araya geldiği ancak bu toplantıdan Suriye konusunda nihai bir kararın çıkmadığı belirtildi.

Trump’ın Suriye konusunda atılacak adımlara ilişkin görüşmeleri de sürüyor.


Trump “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor” dedi, Putin’den ‘sağduyu’ çağrısı geldi

ABD ile Rusya arasında ‘Suriye krizi’

Previous post
1 Mayıs bildirisi dağıtan ESP'liler ile iki gazeteci gözaltına alındı
Next post
İneklerine haciz gelince sütü Ziraat Bankası’nın önüne döktü: ‘Alsın devlet ne yaparsa yapsın’