Ana SayfaEkolojiSüryanilere ait manastır, 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldı

Süryanilere ait manastır, 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldı

HABER MERKEZİ – Batman’da altıncı yüzyılda yapılan ve geçen süreçte harabeye dönen Süryanilere ait Mor Aho Manastırı, onarılarak 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde bulunan ve 6. yüzyılda yapılan Mor Aho (Aziz Aho) Manastırı, bu zamana kadar harabe durumdaydı.

Süryanilere ait olan bu manatır, onarılarak 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

Manastırın açılışına katılan rahip Daniel Savcı, manastırda ayin yapılan bir bölümün ve duvarlarının altıncı asırdan beri ayakta olduğunu söyledi.

Rahip Savcı, “Bu Manastır, özelikle Arıca köyü, Avrupa’da kalan Süryaniler ve devletin katkılarıyla yeniden inşa edildi. Bu manastırın bugüne gelmesi için devlet yetkilileri elinden gelen her şeyi yaptı. Ayrıca Süryani cemaati de manastırın yapımı için katkılarda bulundular” dedi.

Arıca Köyü Muhtarı Mehmet Şafi Ekinci de bugün köy adına çok sevinçli olduklarını ifade ederek, “Köy halkı adına tüm Süryani arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Çok güzel bir eser çıktı, köyümüze hoş geldiler. Manastırın yapımında katkısı olan herkese çok teşekkür ederim. Özelikle Rahip Bey de çok çalıştı” dedi.

Açılışın ardından Hollanda’dan gelen Süryaniler ile Arıca köyünde yaşayanlar, 100 yıl sonra manastırda mum yaktı.