Ana SayfaGüncelTemelli: Seçime kendi adayımızla gireceğiz

Temelli: Seçime kendi adayımızla gireceğiz

HABER MERKEZİ – 24 Haziran’daki seçimlerle ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Kendi adayımızla gireceğiz, emek ve demokrasi güçlerinin sesi olacağız. Türkiye partisi olduğumuz için Türkiye adayı ile gireceğiz” dedi ve ekledi: “7 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde parlamentoda olacağız.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis’teki haftalık grup toplantısında konuştu.

Temelli’nin gündeminde yaklaşan 1 Mayıs, 24 Nisan, Meclis’teki “Kürt illeri” tartışması, ekonomi ve seçim vardı.

1 Mayıs: “Bu iktidardan hep birlikte kurtulacağız”

DİSK ve KESK’e bağlı sendika temsilcilerinin katıldığı grup toplantısındaki konuşmasına 1 Mayıs 1977’de hayatını yitirenleri anarak başlayan Temelli, “1 Mayıs 1977 hala aydınlatılmadı. Ve bu aydınlatılmadığı sürece Taksim sevdamız bitmeyecek. Başka alanlarda buluşacağız ama Taksim’in hesabını sormaya devam edeceğiz” dedi.

“Türkiye işçi sınıfı, tarihinin en zor günlerini yaşıyor” diye devam eden Temelli, kuralsız çalışma, düşük ücret ve iş cinayetlerini hatırlatarak, “Böylesi bir dönem 12 Eylül’den bu yana yaşanmadı” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı, “Savaş politikalarının Türkiye’yi büyük çöküşe sürüklediğini savunan Temelli, “Tüm bunlara ‘dur’ demek için 1 Mayıs’ta buluşacağız. Mücadelemizi örgütleyeceğiz. Bu iktidardan hep birlikte kurtulacağız” dedi.

24 Nisan: “Ermeni Soykırımı 103 yıldır inkar ediliyor”

Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümü vesilesiyle 1915’te yaşamını yitirenleri anan Temelli, şöyle konuştu:

“Bugün 24 Nisan. Bundan tam 103 yıl önce 1915’te siyasetçi, gazeteci, sanatçı ve aydın sırf Ermeni oldukları için, Çankırı ve Ayaş’a sürüldüler ve sonra da katledildiler. İttihatçılar’ın sonradan çıkardığı yasayla da Anadolu’da katledildiler. Hep beraber kaybettik. Bunun acısı hala sürüyor. Bazı yaralar kapanmaz. Ermeni Soykırımı 103 yıldır inkar ediliyor. Bu soykırımcı gelenek sürdüğü sürece bu ülkede nefret söylemi de ayrımcılık da devam edecek. Bugün Kürtlere karşı uygulanan ayrımcılığın referansı 1915 Ermeni Katliamı’dır. Biz bununla yüzleşmezsek bu topraklarda ve bu Meclis’te yüzleşmezsek bu yara hiçbir zaman kapanmayacak.”

“Kürt illeri” tartışması: “Sizin sınırınız Osmaniye’dir”

Meclis Genel Kurulu’nda dün HDP’li Meral Danış Beştaş’ın “Kürt illeri” ifadesini kullanması sonrası Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın sarf ettiği sözleri de eleştiren Temelli, konuya dair şunları söyledi:

“Meclis Başkanı bağırıyor, ‘Kürt illeri dedirtmem’ diyor. Yahu senin Kürt milletvekillerin var. Onlar ne diyorlar, sabahları sana ‘Rojbaş’ diyorlar. Senin kulağın duymuyor ‘Bonjour’ sanıyorsun. Tabi onlar Kürt sorununa Fransız yaklaştıkları için normal. Bunlar tarihteki son Kürt AKP vekilleri. Bundan sonra böyle bir şey olmayacak. Sizin Kürt illerindeki tabelalarınızı bile kargo şirketleri asacak, çünkü orada size oy verecek tek bir Kürt olmayacak. Siz Kürt düşmanlığı yaparak Kürt illerini yok sayarak, Kürdistan lafından irkilerek var oldukça bir daha Kürdistan’a ayak basamayacaksınız. Madem Mersin’den kurt işareti yaptınız sizin sınırınız Osmaniye’dir.”

Ekonomi: “Kriz, seçim kararı aldırdı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısındaki konuşmasında “Bu döviz baskısından, lobisinden kurtulacağız” sözlerini eleştiren Temelli, şunları söyledi:

“Şimdi ‘Altına geçeceğiz’ diyor. Altını, oğluna takılan çeyrek altın sanıyor. O altınlar da dövizle alınıyor. Senin paranla sakız alamazsın İngiltere’de. Ne yapacaksın, altını neyle alacaksın? Bu durumla karşı karşıyayız. Bir akıl yitimi ile karşı karşıyayız.”

Erken seçim kararının ekonominin içerisinde bulunduğu kriz halinden dolayı alındığını da ifade eden Temelli, “Türkiye tarihinin yüksek borçlanma dönemini yaşıyoruz. Sadece kamu değil özel sektör borçlanması da artmış durumda. İşsizlik sigortasına el atarak garanti fonundan kredi musluklarını açarak Türkiye’yi borç batağına sürüklüyorlar. Bu aldıklarını da yandaşlara aktarıyorlar. Bu aktarmanın sonucunda ekonomi bundan çok daha kötü bir yere sürüklenecek” dedi.

Temelli bu nedenle iktidarın “OHAL’i uzatmaya devam edeceğiz” dediğini savundu ve ekledi: “Biz de diyoruz ki ‘Sen de merak etme 24 Haziran’da seni süpürmeye devam edeceğiz’.”

24 Haziran: “Kendi adayımızla gireceğiz”

24 Haziran’da yapılması öngörülen erken seçime dair de değerlendirmelerde bulunan Temelli, alınan seçim kararını “panik seçim” şeklinde yorumladı.

Temelli, “Evet, bu iş bitecek. Çöktürme planlarınız, OHAL’leriniz, zulmünüz 24 Haziran’da son bulacak. Bizler savaş karşıtları, emek demokrasi güçleri bizler Newroz’da 1 Mayıs’ta yan yana gelenler bu işe 24 Haziran’da son vereceğiz” dedi.

“Seçime kendi adayımızla gireceğiz” diyen Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Seçim güvenliği konusunu ihmal etmememiz gerekiyor. Bizler Yerel Seçim Güvenliği Meclisleri oluşturmalıyız. Bu seçim bizim demokrasi ve barış mücadelemizin önemli bir uğrağı. Tüm halklarımızla mahallelerde seçim güvenliği meclisleri var edelim. Bu meclisler sandıklara sahip çıksın. Hep birlikte oyumuza sahip çıkalım. Sırf seçim aritmetiği için değil geleceğimiz için. Çünkü bunlar sadece oylarımıza değil irademize de göz koyma derdinde. Bu işin şifresi 7 gün 24 saat çalışmak. Işıklarımız sönmeyecek.

7 Haziran’da yarım bıraktığımız işi de 24 Haziran’da tamamlayacağız. Kendi adayımızla gireceğiz, emek ve demokrasi güçlerinin sesi olacağız. Türkiye’nin adayı ile gireceğiz. Türkiye partisi olduğumuz için Türkiye adayı ile gireceğiz. Biz hakikatin sesiyiz. Güçlü adayla gireceğiz. Çünkü bizim programız güçlü. Biz bu programı halklarımızla beraber mücadele tarihimizle yazdık. Biz Türkiye’nin önünü açan partiyiz. Bu programı hayata geçirmek için hep birlikte çalışacağız. 7 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde parlamentoda olacağız.”