Ana SayfaDünyaTürkiye ekonomisinin gidişatı Financial Times’ta

Türkiye ekonomisinin gidişatı Financial Times’ta

HABER MERKEZİ – Financial Times gazetesi, kimi uzmanların krize gittiği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu Türkiye ekonomisine yer verdi. Şirketlerin borçlarının yüksek tutarda ve çoğunlukla döviz cinsinden olduğuna dikkat çekilen haberde, son 5 yılda Dolar/TL kurunun yüzde 100’den fazla arttığı kaydedildi.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, bugün yarım sayfasını Türkiye ekonomisinin gidişatına ayırdı.

Gazete, Türk Lirası’ndaki düşüşün ve şirketlerin borç yönetimi kabiliyetlerinin azalmasının ekonomiye yönelik kaygıları artırdığını yazdı.

Gazetenin Türkiye Muhabiri Laura Pitel’in kaleme aldığı yazıda, Türkiye’nin önde gelen gruplarından Doğuş Holding’in borcu için yapılandırma istediğine yönelik haberler hakkında yorum yapmadığını hatırlatarak başlanıyor.

“Ekonomistler ve uzmanlar, Doğuş Holding’in durumunun, Türkiye’nin şirket borçları sorunu açısından bir felaket habercisi olmasından korkuyor” deniliyor.

Financial Times’taki haber şu satırlarla sürüyor:

“Yıllarca ekonomik büyümenin yakıtı ucuz dış krediydi. Şirketler, dolar ya da euro cinsinden yüklü krediler aldı. Ancak Türk Lirası değer kaybettikçe, borç ödeme maliyeti hızla artıyor. Türk Lirası’nın oynaklığı, ülke ekonomisinin durumuna yönelik endişeleri daha da artırıyor. Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Haziran ayında erken seçime gitme kararı almasının nedeninin de bu olduğunu söylüyor.”

‘Şirket borçlarının GSYİH’e oranı yaklaşık yüzde 70’

Financial Times’a konuşan Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü’nden Uğraş Ülkü, yaptıkları hesaba göre Türkiye’de şirketlerin borçlarının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) oranı yaklaşık yüzde 70 ve bunun çoğu döviz cinsinden.

Ülkü’ye göre bu yıl Amerikan Doları karşısında yaklaşık yüzde 7 değer kaybeden Türk Lirası aynı seyri izlerse, durum daha da kötüleşebilir.

Merkez Bankası’nın mevcut döviz rezervlerinin 90 milyar doları altına düştüğünü vurgulayan gazete, bunun finanse edilmesi gereken borcun sadece yarısı olduğunu belirtiyor.

Tüm bu sorunların Türk Lirası’nı olumsuz etkilediğini, son 5 yılda Dolar/TL kurunun yüzde 100’den fazla arttığını kaydediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye basın özgürlüğünde 157'nci ülke oldu
Sonraki Haber
Kemal Kurkut cinayeti davası yarın