Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci Zehra Doğan: Kürtçe şarkı söyledik diye iletişim cezası verildi

Tutuklu gazeteci Zehra Doğan: Kürtçe şarkı söyledik diye iletişim cezası verildi

HABER MERKEZİ – Tutuklu gazeteci Zehra Doğan, OHAL sonrasında cezaevlerindeki koşulların çok daha kötüye gittiğini belirterek, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ndeki durumu aktardı. Kürtçe şarkı söylemesi yüzünden iletişim cezası verildiğini söyleyen Doğan, “2 aydır mektup alamıyorum” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yöneticileri, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci, ressam ve şair Zehra Doğan ile görüştü.

Zehra Doğan, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral aracılığıyla cezaevi koşullarıyla ilgili mesajını paylaştı.

Tutuklu gazeteci, yaklaşık 11 ay daha cezaevinde kalacağını, Olağanüstü Hal (OHAL) sonrasında cezaevlerindeki koşulların çok daha kötüye gittiğini söyledi.

Bulunduğu kadın koğuşunda 15 kişi ile birlikte kaldığını aktaran Doğan, “Kürtçe bir şarkı söyledik. Yönetim tarafından slogan olarak değerlendirildi ve hepimize iletişim cezası verildi. O yüzden 2 aydır mektup alamıyorum” dedi.

‘Cezaevi idaresi resim için tehlikeli diyor’

Resim yapabilmesi için kendisine gönderilen boya, kağıt, fırça gibi malzemelerin cezaevi idaresi tarafından kendisine verilmediğini söyleyen Doğan, cezaevi koşullarını şöyle aktardı:

“Malzeme gelmeyince ben de burada başka yöntemlerle resim yapmaya çalışıyorum. Kağıt olmayınca gazetenin üzerine çiziyorum. Mor renk için kara lahana, kırmızı için bazen kan bazen ezilmiş nar kullanıyorum. Yeşil için de maydanoz veya ot eziyorum. Cezaevi idaresi resim için tehlikeli diyor. Ot ezmek nasıl tehlikeli olur. Gazetelerin, peçetelerin, süt kartonunun üzerine çizdiğim 20 kadar resmimi alıp imha ettiklerini söylediler. Neden imha ediyorlar? Eğer sakıncalı ise saklasınlar, tahliye olunca bana iade etsinler. Ayrıca -şifreli haberleşme olabilir diye- hiçbir kitaba izin verilmiyor. Bu da büyük bir sorun.”

‘İnsan cezaevindeyken gerçek gazeteciliğin değerini daha iyi anlıyor’

Cezaevinde Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerini okuduklarını ancak zaman zaman diğer gazetelerin de geldiğini kaydeden Zehra Doğan, dışarıdaki meslektaşlarının korkmadan haber yapmaya devam etmesi çağrısında da bulundu:

“İnsan cezaevindeyken gerçek gazeteciliğin değerini daha iyi anlıyor. Gerçek gazetecilerin gerçekten zor işler yaptığını cezaevinde daha iyi görüyoruz. Çünkü diğer haberlerin haber olmadığını anlıyoruz. Gerçek haberi yapan insanın her an öldürülebileceğini ya da tutuklanabileceğini düşünüp ‘Bu gazeteci şaşırmış, ama şaşırmaya, gerçeği yazarak bizleri ve toplumu da şaşırtmaya devam etmeli’ diye düşünüyoruz. Cezaevinde tutuklu olan bizler için gerçek haber okumak ayin gibi birşey. Gerçek haberi okuduğumuz Cumhuriyet, Evrensel, Özgürlükçü Demokrasi gibi gazeteler gelince, haberleri her gün birimiz sesli olarak diğerlerine okuyoruz. Haber okununca herkes susuyor, sadece haber konuşuyor. O yüzden gerçek gazeteler, gerçek gazeteciler çok değerli.”

Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.

Ayrıca sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor. Onun yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.

Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Zehra Doğan için geçtiğimiz günlerde Fransa’da da “Gözler Açık” isimli bir kitap basılmıştı.

Previous post
HDP Milletvekili Gülser Yıldırım'a 7 yıl 6 ay hapis cezası
Next post
Bir inşaat işçisi intihar etti, cebinden borç ihtarnamesi çıktı