Ana SayfaGüncel24 Haziran erken seçimlerine doğru: 54 gün kala kim ne diyor?

24 Haziran erken seçimlerine doğru: 54 gün kala kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin seçileceği 24 Haziran erken seçimine bugün itibariyle 54 gün kaldı. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılabileceği seçimlere iki aydan az bir zaman kala adaylık tartışmaları, muhalefetin ittifak ve ortak aday arayışı sürüyor. Gün boyunca yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


22:05 | Seçmen listeleri yarın açıklanıyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçim takvimine göre seçmen kütüğü listeleri yarın muhtarlıklarda askıya çıkacak.

18 yaşını dolduran seçmenler, YSK veya E-devlet’ten seçmen sorgulama yapabilecek.

Adres bilgilerinde hata olan seçmenler, 12 Mayıs tarihinde mesai bitimine kadar düzeltme yapabilecek.


20:30 | Demirtaş’tan seçim mesajı

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinden 24 Haziran seçimlerine ilişkin mesaj yolladı.

Demirtaş’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Seçim kampanyasının en büyük yükü Eş başkanlarımızın omuzlarında. Onları, gittikleri her yerde en kitlesel katılım ve coşkuyla karşılayalım. Başarılar diliyorum.”


19:00 | İrfan Değirmenci CHP’den aday oldu

Referandumda “Hayır” diyeceğini açıkladığı için Kanal D’deki işine son verilen gazeteci İrfan Değirmenci, 24 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) milletvekili aday adayı olacağını açıkladı.

Adaylığını sosyal medyadan açıklayan Değirmenci “Bugüne kadar emekçiler,ezilenler, haksızlığa uğrayanlar ve güzel ülkemizin cesur insanları adına yürüttüğüm mücadeleyi bundan böyle CHP çatısı altında sürdürmek için milletvekili aday adayı oldum. Parlamenter demokrasiye,laikliğe, özgürlüğümüze sahip çıkacağız. Güzel günler yakın” ifadelerini kullandı.


18:30 | Bahçeli’den partisine ‘ittifak’ genelgesi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 24 Haziran seçimleri öncesi partisinin üye ve yöneticilerine bir genelge gönderdi.

AKP ile olan ittifakı zora düşürecek yorumlardan kaçınılması gerektiği belirtilen genelde şu ifadeler yer aldı:

“Adalet ve Kalkınma Partisi’yle farkı siyasi kulvarlarda olsak da, hedef birlikteliği yaptığımız açıktır. Bu nedenle her düzeyde, her seviyede, her aşamada kullanılan dil ve üsluba özen göstermek, maksadını aşan, ittifakı zora sokan yorum ve değerlendirmelerden kaçınmak başlıca ihtiyaçtır.”

CHP’nin ‘çaresizlik’ içinde olduğu iddia edilen genelgede ayrıca “Kriz severi, kaos neferi CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda bunalıma düşmesi garip bir çaresizlik, 95 yıllık müktesebatı açısından kaygı verici bir çürümedir” denildi.


16:00 | Temelli: Baraj sorunumuz yok ama HDP’siz hesap yapanların demokrasi sorunu var

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır’daki 1 Mayıs mitingi öncesinde 24 Haziran seçimleriyle ilgili BBC Türkçe’ye konuştu.

Türkiye’de temsiliyet krizinin olduğunu ve bu krizin aşılması gerektiğini söyleyen Temelli, şu ifadeleri kullandı:

“HDP’siz bir denklem ve çözüm söz konusu değildir. Bu hesaba katılanlar çok büyük hata yaparlar. HDP’nin bir baraj sorunu olmayacaktır. 7 Haziran ve 1 Kasım’da olduğu gibi barajları çok güçlü bir şekilde yıkacaktır. Ama HDP’siz hesap yapanlar için çok ciddi bir demokrasi sorunu, demokrasi barajı sorunu vardır diyebilirim.”


15:10 | Cumhurbaşkanı adaylığı için ilk başvuru Doğu Perinçek’ten

24 Haziran erken seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylığı için ilk başvuruyu yapan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek oldu.

Perinçek, başvuru sonrası yaptığı açıklamada “Daha zamanı gelmeden partimize müracaat eden 90 bin vatandaşımız var. Şimdi o 90 bin vatandaşımızı ve çok daha fazlasını ilçe seçim kurullarına taşıyacağız. 100 bini aşkın imzayla Doğu Perinçek Cumhurbaşkanı adayı olacaktır. Ama biz Cumhurbaşkanı olacağız” dedi.


11:55 | Kılıçdaroğlu’ndan HDP’ye ‘birliktelik’ göndermesi, İYİ Parti’ye mesaj

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Hayır” bileşenlerinin tümünün seçimde ittifak yapması gerektiğini belirterek HDP’ye göndermede bulundu, İYİ Parti’ye ise “Bir partiyi blok olarak şeytanlaştırmamalıyız” sözleriyle mesaj verdi.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

10:42 | Bahçeli’den Saadet Partisi’nin adayı için ilk yorum

MHP lideri Devlet Bahçeli, Saadet Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayının partinin Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun olmasını ”Son yılların en popüler siyasetçisi olmuştu bugün noktaladı. Bakalım bundan sonra ne kadar tekrarlanacak” sözleriyle değerlendirdi.

MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleyeceğini ilan ettiği isim ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.


10:30 | Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı belli oldu

Saadet Partisi’nin 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayının partinin Genel Başkanı Saadet Karamollaoğlu olduğu açıklandı.

Partinin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu Cumhurbaşkanı adayımız olmuştur. Ülkemize hayırlı olsun. #TürkiyeyeBilgeBaşkan” denildi.


10:25 | YSK, yurt dışında sandık kurulacak ülkeler ve oy kullanma günlerini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran’daki seçimlerde yurt dışında kurulacak sandıkları ve oy kullanma günlerini duyurdu.

60 ülke ve 123 temsilcilikte 7-19 Haziran arasında belirlenen tarihlerde kurulacak sandıklarda oy kullandırılmasına karar verildi.

Yurt dışında kayıtlı seçmenler, kendi ülkelerinde belirlenen tarihlerde hafta içi ve hafta sonu 09.00 – 21.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise 30 Haziran- 4 Temmuz arasında ve azami 5 gün süre ile oy kullandırılmasına karar verildi.

  • Detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

10:10 | CHP, cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı tarihi duyurdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, cumhurbaşkanı adayının Cuma günü saat 10.00’da açıklanacağını duyurdu.

Tezcan, “Cumhurbaşkanı adayımız Türkiye’de yeni dönemde yeni bir başlangıç olacak. Cumhurbaşkanı adayımızı Cuma günü saat 10.00’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda büyük bir şölen ile açıklayacağız. Cuma gününü bekleyin. Daha erken ya da daha geç değil. Hayırlı uğurlu olsun Türkiye için” dedi.


09:04 | Kılıçdaroğlu: ‘Aday illaki CHP kökenli olsun’ söylemi yanlış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının parti içinden olması gerektiği yönündeki görüşlere yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, “’Aday illaki CHP kökenli olsun’ söylemi yanlış. Endişelerini anlıyorum, öyle bir aday belirleyin ki herkes bir gerekçe üretmeden gönül rahatlığıyla sandığa gitsin istiyorlar” dedi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın “HDP ittifakta yer alacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bir partiyi blok olarak şeytanlaştırma, demokrasi düşmanı ilan etme, bazı partilere karşı çıkma düşüncesinde değiliz. SP, BTP, Vatan, İYİ Parti, HÜDA PAR’ı istemeyenler var. Demokrasi ise onlar da parlamentoya girmeli. AKP’nin seçmenine de mesafeli olanlar var. Bu yaklaşım doğru değil. Biz mesela Erdoğan’la çatışıyoruz; karşılıklı söylemler sert olabiliyor, ama bu sözlerimiz AKP’lilere yönelik değil.”