Ana SayfaGüncel24 Haziran’a doğru: 46 gün kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

24 Haziran’a doğru: 46 gün kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran’daki erken seçimlerde Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sandık başına gidilecek. 11 partinin katılabileceği seçimlere bugün itibariyle 46 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutulduğu cezaevinden yürütmeye çalışıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


23:30 | YSK Cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 100 bin imza sürecinin tamamlanmasının ardından cumhurbaşkanlığı adaylarını açıkladı.

24 Haziran seçimlerinde yarışacak 6 aday şöyle: Selahattin Demirtaş, Muharrem İnce, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek ve Recep Tayyip Erdoğan.


22:15 | İnce ile Erdoğan görüşmesi sona erdi

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan İnce, “Sohbet ettik, dertleştik. Karşılıklı başarı diledik” diye konuştu.


22:00 | 100 Bin imza süreci sona erdi

24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde seçmenler tarafından aday gösterilen isimler için 4 Mayıs’ta başlatılan 100 bin imza süreci sona erdi.

100 bin imza toplayarak cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz’ün başvurusu YSK tarafından kabul edildi.

İmza sürecinde Meral Akşener 255 bin 582, Temel Karamollaoğlu 167 bin 967, Doğu Perinçek 118 bin 575, Vecdet Öz 3 bin 30 imza topladı.


21:30 | Demokrasi İçin Birlik’ten HDP çağrısı

Demokrasi İçin Birlik, 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı aşmasının önemine, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve HDP’nin seçimlere eşit koşullarda girmesinin sağlanması için katkı sunmaya çağırdı.

DİB tarafından yapılan açıklamada, “HDP’yi baraj altında bırakmaya yönelik her tür anti-demokratik uygulamaya karşı çıkmaya, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve HDP’nin seçimlere eşit koşullarda girmesinin sağlanmasına, dayanışmayla baraj altına düşürülmesinin engellenmesine katkı yapmaya çağırıyoruz” denildi.


16:55 | Demirtaş’tan İnce’yle yaptığı görüşmeye ilişkin açıklama

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ı ziyaret etti.

Görüşme sonrası yazılı açıklama yapan Demirtaş, “Sayın İnce’nin bu ziyareti, seçmenlerimize yönelik siyasi bir mesajdan öte siyasi zarafet içeren insani bir dayanışma örneğidir” dedi.


16:50 | İnce: Erdoğan ile bu akşam görüşeceğiz

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu akşam saat 21:00’de, AKP Genel Merkezi’nde görüşeceğini de açıkladı.


15:35 | Perinçek cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imzaya ulaştı

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, cumhurbaşkanlığı adaylığı için imza toplama takviminin son gününde 100 bin imza barajına ulaştı.

Vatan Partisi’nden yapılan açıklamaya göre, saat 14.00 itibarıyla Perinçek için 109 bin 990 kişi imza verildi.

Perinçek, böylece Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Selahattin Demirtaş, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu’nun ardından 24 Haziran seçimlerinde 6. cumhurbaşkanı adayı oldu.


14:42 | Muharrem İnce, Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etti

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı İnce, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ı ziyaret etti.


14:40 | Veli Saçılık: Sosyalistim, Aleviyim ve Türk’üm; Kürtlerle ensemizdeki yumruk aynı

HDP’den aday adayı olduğunu açıklayan Yüksel Direnişi’nin simge isimlerinden Veli Saçılık ile konuştuk. Kendini öncelikle bir işçi ve emekçi, faşizme karşı bir sosyalist ve “Alevi halkının bir evladı” olarak tanımlayan Saçılık, sokak ile Meclis’i birbiri ile güçlendirmenin önemine dikkat çekti.

“Ben Çorumluyum, Aleviyim ve Oğuzların Kayı Boyu’ndanım, yani Türk’üm” diyen Saçılık, Kürt sorununa ilişkin değerlendirmesini ise “Ensemizdeki yumruk aynı” sözleriyle özetledi. Saçılık, HDP’nin barajı aşamamasının ‘çok karanlık bir durum ortaya çıkaracağını’ ifade ederek de oylara sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.

  • Altan Sancar’ın röportajının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

14:10 | Karamollaoğlu: İnşallah Demirtaş kısa zamanda tahliye edilir

Saadet Partisi’nin genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, Ankara’da medya temsilcileri ile buluştuğu toplantıda, Edirne Cezaevi’de tutuklu bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

BirGün’ün haberine göre Karamollaoğlu, “Demirtaş’ın aday olmasına engel yoksa kanunen fikirlerini topluma anlatması için tutukluluk halinin sona erdirilmesi gerekir. İnşallah biz gitmeden o çıkar bize de geçmiş olsun deme imkanı doğar. İnşallah Demirtaş kısa zamanda tahliye edilir. Bunu yapmak hükümet yönünden de toplumda erdem olarak algılanır kanaatindeyim. Bunu da ümitle bekliyorum” dedi.

Öte yandan seçim sloganlarının ‘Değiştir’ olacağını belirten Karamollaoğlu, ilk mitingini de Sivas’ta yapacağını söyledi.


12:50 | BM’den erken seçimler öncesi “OHAL’i kaldırın” çağrısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, “Karşıt görüşlerin ve iktidar partisine meydan okumaların bu kadar ağır cezalandırıldığı bir ortamda güvenilir seçimlerin yapılabileceğini düşünmek zor” ifadelerini kullanarak Türkiye’ye OHAL’i kaldırma çağrısı yaptı.


12:40 | Halkevleri’nden HDP’ye destek açıklaması

Halkevleri, 24 Haziran seçimlerinde HDP’yi ve partinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceğini duyurdu.

Halkevleri Eş Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve Nuri Günay tarafından yapılan yazılı açıklamada “HDP’nin barajı geçmesinin Türkiyeli seçmenin sorumluluğu” olduğu kaydedildi, CHP ve HDP temsilcilerinin “birlikte kazanma” duygusunu güçlendiren bir hassasiyetle davranmalarının önemli olduğuna dikkat çekildi.


11:50 | Erdoğan’ın oy oranı ne, HDP hangi bant aralığında?

Gezici Araştırma’nın başkanı Murat Gezici, 24 Haziran sonrasında kurulacak yeni Meclis’te AKP ve MHP’nin çoğunluğu kaybedeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranının yüzde 46 olduğunu belirten Gezici, İYİ Parti lideri Akşener’inkinin ise yüzde 25-27 bandından olduğunu aktardı.

Gezici, HDP’nin durumunu ise “Baraj sorunu yok” sözleriyle ifade etti, kritik eşik uyarısında bulundu ve ekledi: “AKP için en büyük tehdit HDP’nin gücüne güç katması.”


11:30 | Muharrem İnce Edirne’de

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, bugün Edirne’de miting yapacak.

Muharrem İnce, mitinge CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak ismi geçen İlhan Kesici, Yılmaz Büyükerşen ve Abdüllatif Şener ile birlikte katılacak.

Mitinge katılacakları Abdüllatif Şener, “Bugün Edirne Mitingi’nde bilin bakalım, kimler var? Muharrem İnce, Abdüllatif Şener, İlhan Kesici, Yılmaz Büyükerşen. Haydi Türkiye! Bir olalım, iri olalım, diri olalım!” diyerek duyurdu.

İnce, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı da Edirne Cezaevi’nde ziyaret edecek.


10:28 | Yurt dışındaki seçmenler için 12 Mayıs son gün

24 Haziran’daki erken seçimlere katılacak olan yurt dışındaki seçmenlerin seçmen kaydı sorgulaması 12 Mayıs’ta sona eriyor.

Yurt dışında yaşayanların oy kullanabilmeleri için ‘Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olmaları zorunlu. Kayıtlı olmayanlar veya bu süre zarfında kayıt yapmayanlar, 24 Haziran’daki seçimlerde oy kullanamayacak.

Seçmenlerin 12 Mayıs’a kadar www.ysk.gov.tr adresindeki “Yurtdışı Seçmen Sorgulama” sayfasından ‘Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve ‘Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nde kaydı olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanma hakkına sahip.


09:45 | YSK’den ‘Millet İttifakı’na onay

Yüksek Seçim Kurulu’ndan ‘Millet İttifakı’ isminin seçimlerde kullanılmasına ilişkin onay çıktı.

Millet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, İYİ Parti ve Demokrat Parti olmak üzere 4 partiden oluşan ‘Millet İttifakı’na itirazda bulunmuştu.


09:30 | Twitter güne “Günaydın T A M A M”la başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milletim ‘Tamam’ derse kenara çekiliriz”  sözlerinden kısa bir süre sonra sosyal medyada “T A M A M” etiketi dünya trendlerinin en üst sırasına çıktı.

Etiket hali hazırda 2 milyon sınırına dayanırken, bu sabah itibariyle de “Günaydın T A M A M” etiketi ilk sıraya yerleşti.