Ana SayfaGüncel24 Haziran’a doğru: Seçimlere 53 gün kala kim ne diyor?

24 Haziran’a doğru: Seçimlere 53 gün kala kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin seçileceği 24 Haziran erken seçimine bugün itibariyle 53 gün kaldı. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılabileceği seçimlere iki aydan az bir zaman kala adaylık tartışmaları, muhalefetin ittifak ve ortak aday arayışı sürüyor. Gün boyunca yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


17:30 | Demirtaş: Gençleri ve kadınları HDP’ye davet ediyorum

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabı Twitter üzerinden seçimlere ilişkin bir mesaj paylaştı.

Demirtaş’ın başta kadın ve gençleri HDP’den milletvekili olmaya davet ettiği mesaj şöyle:


15:20 | Kürt partilerinden seçim sürecinde birlikte hareket etme kararı

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Hareketi (PAK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) ve Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), 24 Haziran seçimleri sürecinde birlikte hareket etme kararı aldı.

Alınan karar, Diyarbakır’da sözkonusu partilerin genel başkan ve yöneticilerinin katılımıyla Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısıyla deklare edildi.

Yapılan ortak açıklamada “Kürdistan halkının, Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkını savunan ve bu uğurda mücadele eden parti ve hareketler olarak, Kürdistani Seçim İttifakı için aşağıda belirtilen temel siyasal prensipleri kabul eden en geniş kesimlerle seçim ittifakı yapmak üzere çalışmalara başladığımızı halkımızla paylaşmak istiyoruz” denildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ortak açıklamada dile getirilen temel siyasal prensipler arasında “Savaşa, askeri operasyonlara, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt ve Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafların muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olmak” da bulunuyor.

MA’nın haberine göre, açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan parti temsilcileri, en kısa zamanda HDP’yi ziyaret edeceklerini söyledi.


15:10 | HDP adayını Diyarbakır ve İstanbul’da eş zamanlı duyuracak

24 Haziran’da yapılacak erken seçim için Cumhurbaşkanı adayını henüz resmi olarak açıklamayan HDP, adayını 4 Mayıs Cuma günü saat 17.00’de Diyarbakır ve İstanbul’da eş zamanlı yapılacak olan etkinliklerle duyurucak.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin katılımıyla yapılacak olan etkinliklerde partinin seçim kampanyası içeriği de açıklanacak.

Diyarbakır’daki etkinliğin Demir Otel’de, İstanbul’daki etkinliğin ise Beşiktaş Abbasağa Parkı’da yapıcağı bildirildi.


12:30 | Seçmen listeleri askıya çıktı

24 Haziran’da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için seçmen listeleri bugün saat 08.00 itibarıyla askıya çıktı.

Listeler, 12 Mayıs’ta saat 17.00’de askıdan indirilecek.

18 yaşını dolduran seçmenler, YSK veya e-devlet’ten seçmen sorgulama yapabilecek.

Adres bilgilerinde hata olan seçmenler, itiraz etme hakkına sahip.


12:15 | “4’lü ittifak”a HDP’den ilk yorum

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin 24 Haziran’daki milletvekili seçimlerine ittifak yaparak girme kararını değerlendirdi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Kerestecioğlu, CHP’yi eleştirerek “Siz 80’lerin İçişleri Bakanı ile, Sivas’ta yaşananların şaibesi üzerinde olanlarla ittifak yapıyorsanız sağ bir ittifaktasınız demektir” dedi.

Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

“Biz yüzümüzü bu cenaha döndüğümüzde sağdan sağdan gelen ittifaklar görüyoruz. Ortada sosyal demokrat bir parti var fakat bu parti günlerdir topu İyi Parti’ye atarak, ‘İyi Parti HDP’yi istemiyor’ diyerek bir süreç yaşattı. Ama bugün gördük ki HDP dışında bir ittifak kurmak istiyorlarmış. Bu ittifak kimi transfer ederse etsin, isterse Che Guevera’ya, onun kardeşine mesaj yollasınlar onun sağ bir ittifak olmasını engelleyemez. CHP’nin sol seçmenine de yasaktır. Eğer bir parti sosyal demokratsa ittifak yapılacak parti solda olan partidir.

Kadın ittifakı, emek ittifakı dururken cumhur ittifakını kim takar demiştik. Şimdi iki sağ ittifak yarışacak. Onlar oraya HDP buraya. Oylar HDP’ye.”


12:05 | Abdüllatif Şener’den ‘adaylık’ açıklaması

Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP kurucularından olan Abdüllatif Şener, CHP’den cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki iddialara ilişkin konuştu.

Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş’a konuşan Şener, CHP’nin adayının Cuma günü açıklanacağını hatırlatarak, “Bu noktada adayın belli olması işin tabiatına aykırıdır. Aday yapılacak kişi bile kendi konumu ile ilgili bilgiye sahip değil” dedi ve devamla şöyle konuştu:

“Elbette bugüne kadar değişik temaslarım olmuştur. Geldiğimiz nokta itibariyle çok olumlu gelişmelerin olduğunu söyleyebilirim ama neticenin ne olacağı ile ilgili kesin bir şey söyleyemem.”


11:15 | “HDP’siz ittifak”a tepkiler

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin 24 Haziran’daki milletvekili seçimlerine ittifak yaparak girme kararı ve HDP’nin bu ittifakın dışında tutulması tepkilere yol açtı.

“HDP’siz ittifak”a sosyal medyada gösterilen tepkilerin bazıları şöyle:


11:00 | Hükümetten 4 muhalefet partisinin ittifakına ilk yorumlar

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin yaptığı ittifakı “Zor ittifak” şeklinde değerlendirdi.

NTV yayınına katılan Yazıcı, dört muhalefet partisinin ittifakına ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Hayırlı olsun, zorlandılar ama sonuçta bir araya geldiler. ‘Zor ittifak’ demek gerekir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, oluşturduğu kurgu itibarıyla siyasetin de şekillenmesini zorunlu hale getiren bir model. Çıta yükseldi, yürütme görevi için 50+1 oy gerekiyor ve bunun için birbirine yakın kümeler, birbirine yakın siyaset izleyenler birleşecek. Ama saydığınız muhalefet, geçmişten kavgalı… Zor ittifak.”

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise dört muhalefet partisinin 24 Haziran’daki milletvekili seçimlerine ittifak yaparak girme kararını “Zoraki nikah” diye yorumladı.

24 TV’de konuyla ilgili soruları yanıtlayan Bozdağ, şöyle konuştu:

“Bu ittifak benim gördüğüm esasında dört benzemezlerin bir ittifakı. Hani zoraki nikah derler ya zoraki nikah gibi zoraki bir ittifak görüyoruz. Bunları motive eden, bir araya getiren şey esasında Türkiye’nin çıkarları, geleceği, yapılacak işler falan değil, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığıdır. Buna esasında şöyle demek lazım, ‘Recep Tayyip Erdoğan karşıtları ittifakı, öfkeliler ittifakı.’ Cumhurbaşkanımıza karşı öfkesi olanlar bir araya geldiler.”


10:52 | Bahçeli’den dört partinin ittifak kararına yorum

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin ittifakı için ”Hayırlı uğurlu olsun. Dört, beş partinin bir araya gelmesi, seçimlerin de böyle bir güçlü yapıyla, bir yarış içerisinde olması, ülkemiz için de faydalı olacak diye düşünüyoruz” dedi.

Bahçeli, devamla şöyle konuştu:

”İttifak kavramını ortaya attığımız zaman baraj meselesinden dolayı Hazine yardımı almak için buna tevessül ettiğimizi söyleyen köşe yazarları gelişmeleri yakinen takip etsinler sıfır barajla bu seçim nasıl oluyor bir görsünler bakalım.”


10:25 | CHP’de 24 il başkanı adaylık için istifa etti

CHP’de toplam 24 il başkanı 24 Haziran’da gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimleri için istifasını verdi.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, milletvekilliği aday adaylığı için istifa eden ve aralarında Ankara İl Başkanı Adnan Keskin’in de bulunduğu il başkanları şöyle:

Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar, Burdur İl Başkanı Osman Gök, Denizli İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, Niğde İl Başkanı Erhan Adem, Zonguldak İl Başkanı Umut Başoğlu, Urfa İl Başkanı Aziz Aydınlık, Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan, Eskişehir İl Başkanı Sinan Özkar, Giresun İl başkanı Necati Tığlı, Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver, Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz, Ordu İl Başkanı Atila Şahin, Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, Düzce İl Başkanı Zekeriye Tozan, Çorum İl Başkanı Ali Rıza Suludere, Yalova İl Başkanı Ertan Şener, Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, Şırnak İl Başkanı Mehmet Uğur, Tokat İl Başkanı Feramuz Şahin.

Milletvekilliği için Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ile Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan da görevlerinden ayrıldı.


10:05 | Demirtaş: Sağ faşizme karşı sol demokratik değerleri büyütmek mümkün

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Selahattin Demirtaş, “24 Haziran seçimleri sürecinde sağ faşizme karşı sol demokratik değerleri büyütmenin ve iktidara taşımanın her zamankinden daha mümkün olduğunu” belirtti.

Demirtaş, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı yazısında muhalefete eleştirilerde de bulundu.


09:40 | YSK Başkanı’ndan ‘mükerrer kayıt’ açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran’daki erken seçimle ilgili açıklama yaptı.

Oy kullanımı için ‘özel düzenleme’nin yapılmadığını belirten Güven, şöyle konuştu:

”Suriye ve Irak’ta operasyonda olan askerlere özel bir düzenleme yapılmadı. Kaydını bulunduğu görev yerine alanlar kullanabilecek. Şartları olan yurt dışında seçim yaptığımız 63 ülkede 123 temsilcilikte kaydı bulunan her vatandaş oyunu kullanabilir. Bu Almanya’daki görevli de olabilir. Herkes ancak bir kez oyunu kullanabilir. Mükerrer kayıtmış gibi algılanmasına hiç gerek yok. Türkiye seçim kütüklerinde hiçbir vatandaşımızın mükerrer kaydı yok. Yurt dışında görev yapan erler oy kullanamıyor diğer subaylarımızın oy kullanma hakkı var. Özel düzenleme yok.”


09:30 | Piar’ın son anketinde AKP-MHP ittifakı düşüşte

Piar Araştırma’nın Nisan ayı genel gündem araştırmasının sonuçları açıklandı. Anket usulüyle yapılan araştırmada katılımcılara “Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Buna göre, seçmenlerin tercihleri şöyle:

  • Cumhur İttifakı (AKP-MHP): % 32.3
  • CHP: % 17.1
  • HDP: % 8.8
  • İYİ Parti: % 12.8
  • Saadet Partisi: % 1.8
  • Kararsız: % 11
  • Oy kullanmayacak: % 16

Kararsızlar dağıtıldığında ise tablo şöyle oluyor:

  • Cumhur İttifakı (AKP-MHP): % 44.24
  • CHP: % 23.42
  • HDP: % 12.05
  • İYİ Parti: % 17.53
  • Saadet Partisi: % 2.49

BirGün’de yer alan habere göre Piar Araştırma değerlendirmesinde, ‘Cumhur İttifakı’nın Mart ayına göre 2,5 puan kaybettiğine dikkat çekiliyor.


09:00 | ‘Dört parti seçim ittifakı için anlaştı’

Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin ittifak yapacağını ve seçime birlikte gireceklerini iddia etti.

KRT’den Çağlar Cilara’ya konuşan Saymaz, dört parti yapacağını öne sürdüğü ittifakın isminin ise, “Demokrasi İçin Milli Birlik” veya “Demokrasi İttifakı” olacağını söyledi.

CNNTürk’ten Ünal Kaya da bu dört partinin ittifakta anlaştığını duyurdu.

Kaya’nın haberine göre Perşembe günü liderler zirvesi yapılarak ittifak ilan edilecek.

NTV’nin haberine göre ise dört parti yarın saat 15.00’te ittifak protokolü imzalayacak.


 

Previous post
HDP'li vekil Zeydan'ın hapis cezası onandı
Next post
Ayşe öğretmenin bebeği cezaevinden alındı