Ana SayfaGüncel26 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

26 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 26 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:25 | İnce: Doğruları söylemeye devam edeceğiz, telaş içindeler

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Artvin’de partisinin düzenlediği mitinge katıldı.

Burada halka seslenen İnce, AKP Genel Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’yi kurmadan önce Fethullah Gülen’den ‘icazet almaya gittiği’ yönündeki iddiasını yineleyerek “Şimdi masal anlatıyor bana. Senden korkacak halim yok. Doğruları söylemeye devam edeceğiz. Bunlar yakında İnce hastalığa tutulur. Telaş içindeler” ifadelerini kullandı.

İnce ayrıca Erdoğan’a televizyon programına birlikte çıkma çağrısı yaparak şöyle konuştu:

 “Ben meydanlarda kavga etmek istemiyorum. Bir TV kanalına Erdoğan’la birlikte çıkalım, milletin önünde, danışmanlarla birlikte gelsin. Ben tek başıma geleceğim. Ekonomi tartışalım. Dış politika tartışalım. Oturalım, arkamıza üniversite diplomalarımızı asalım, tartışmaya başlayalım. Güzel olmaz mı? Millet dinlesin tarımda eğitimde ne olacak.”


20:05 | Erdoğan: Ben ekonomistim, kaynakları çeşitlendireceksin

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çorlu’daki Heykel Meydanı’nda düzenlenen mitingde konuştu.

“Baş ustalık dönemine hazırlanıyoruz” diyen Erdoğan, açılışı yapılan 5 şehir hastanesinden görüntüleri vatandaşlara izlettiği mitingde şöyle konuştu:

“Başkan adaylarından bir tanesi ne diyor? ‘Ben havalimanı falan böyle işlerle uğraşmam’ Kim diyor bunu? Sen ne işle uğraşırsın ki? ‘Bütçede para yok bunlar havalimanı yapıyor, bütçede para yok Kanal İstanbul yapıyor’ diyor. Para olduğu zaman iş kolay, para olmadan iş yapabiliyor musun? Ne demek bu? Ben ekonomistim, kaynakları çeşitlendireceksin, dünyaya biz bunun dersini verdik. Anlaşılan o ki İnce bu işleri bilmiyor, ona ‘ince ince’ anlatacağız.”


15:40 | Erdoğan’dan İnce’ye suç duyurusu ve tazminat davası

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Fetullah Gülen iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulundu, İnce’ye tazminat davası açtı.


15:30 | Hatay Valiliği HDP’yi seçim güvenliği toplantısına çağırmadı

Hatay Valiliği, seçim güvenliğiyle ilgili yapılan toplantıya HDP’yi çağırmadı.

Bu tutuma tepki gösteren HDP Hatay İl Örgütü, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan HDP İl Eş Başkanı Sultan Başaran, “Vali Erdal Ata’nın bu girişiminin kanunlara, resmi prosedüre ve liyakate uymadığı gibi HDP’yi dışlama hakkına sahip olmadığını belirtiyoruz” dedi.

Vali’nin kendilerine toplantıya neden çağırmadığını kamuoyuna açıklamasını isteyen Başaran, “Sayın Vali HDP’yi dışlayarak kamuoyuna hangi mesajı vermek istiyor, merak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başaran, devamla şunları söyledi:

“Sorun, toplumsal ve seçim güvenliğini sağlamaksa eğer HDP de kanunlara uyarak azami dikkat ve özeni gösteriyor, gösterecektir. Sayın vali ve diğer kurumların bunu çok iyi bildiklerini düşünüyoruz. Ne var ki partimizin seçim faaliyetleri sırasında karşılaştığı kimi provokatif saldırıları da bilmiyorlarsa biz iletelim.”


14:55 | DİSK işçilerin seçim bildirgesini açıkladı, 24 Haziran için ‘TAMAM’ dedi

DİSK’in 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin açıkladığı seçim bildirgesinde, “DİSK tüm işçileri, sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere TAMAM demeye çağırmaktadır” denildi. Sendika, “AKP Döneminde Emek” raporunu da açıkladı.


14:20 | Erdoğan: Bugüne kadar ne söz verdiysek yaptık

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde partisinin aday tanıtım programında konuştu.

“Bugüne kadar ne söz verdiysek yaptık” diyen Erdoğan, ‘yerli’ olmanın tanımını yaparak şöyle konuştu:

“Yerli olmak; Türkiye’yi 5 cente muhtaç halde IMF kapısında bekletmemek, savunma sanayinde dışa bağımlılığı olmamak demektir.

“Biz kapalı kapılar ardında pazarlıklar yapmak yerine milletimizle muhasebe yaptık. Bizim ağzımızdan bir söz çıkarsa onu yapmak boynumuzun borcudur. Bugüne kadar milletimize ne söz verdiysek yaptık.”


14:10 | Karamollaoğlu: Ülkeyi değiştireceğine inandığınız zihniyetlere oy verin

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, “Ülkeyi değiştireceğine inandığınız zihniyetlere oy verin” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre İzmir’de konuşan Karamollaoğlu, iktidarın teşkilatlarında değil zihniyetinde metal yorgunluğu olduğunu söyledi ve metal yorgunluğuna uğrayan malzemeyi kullanmanın mümkün olmadığını belirtti.

Karamollaoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“‘Türkiye’yi kıskaca almaya çalışıyorlar’ diyor. Dışardaki insanlar senin hasmın olmasalar bile senin rakibin. Ekonomide seni ezecek ki sen üretmeyeceksin, o üretecek, sana satacak. Sen bunu unutursan, ‘Bana karşı komplo kuruyorlar’ dersin. Günaydın!

“Türkiye güçlü olursa bu stratejik mevki onun gücüne güç katar. Ama zayıf olursa da herkesin hücumuna uğrar. Biz kendi politikamızı uygulayamıyoruz, rüzgarın önündeki bir yaprak gibi bir oraya bir buraya savruluyoruz.”


14:00 | Demirtaş: Erdoğan-Bahçeli kavgası yakın

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ‘Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli için “Köprüyü geçmelerine az kaldı” dedi ve Erdoğan ile Bahçeli kavgasının yakın olduğunu söyledi:

“Erdoğan MHP’ye seçimlere kadar ihtiyaç duyduğundan, gönüllerini hoş tutmaya çalışıyor. Yakın zamanda Erdoğan-Bahçeli kavgasına tanıklık edilirken ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak. Köprüyü geçmelerine az kaldı.”

Artı TV’nin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Bahçeli’nin “af” talebi hakkında “Allah Bahçeli’yi affetsin. Bayağı günah biriktirdi çünkü. Şu anda adil bir yargılama yapılmadığı için suçlanan, ceza alan yüz binlerce insan için mutlaka iyileştirici, onarıcı ve adaleti sağlayan düzenlemelere ihtiyaç var. Bunun sınırını da MHP gibi mafya sever bir parti belirleyemez elbette” ifadelerini kullandı.

Demirtaş ekonomi konusunda ise “Ekonomik krizin müsebbibi olarak kim olduğu belli olmayan bir dış mihraklar failini göstermek ucuz ve basit bir yanıltma operasyonudur. Krizin, AKP dışında hiçbir savunması yoktur. Bunu artık AKP’ye oy vermiş olanlar da kabul ediyorlar” dedi.


12:12 | KA.DER: Partiler kadın temsiliyetinde cimri davrandı

24 Haziran erken seçimlerindeki kadın adayların durumunu değerlendiren KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, partilerin çoğunun kadınları sadece ‘seçmen’ olarak gördüğünü belirtti. Partilerin kadın aday sayılarının azlığına vurgu yapan Karaoğlu, “Kadınsız Meclis yarım kalır” dedi.

Karaoğlu, YSK’ye teslim edilen aday listelerinde partilerin kadın temsiliyetinde ‘cimri davrandıklarını’ da söyledi.


11:40 | Buldan’dan YSK’nin sandık taşıma kararına yorum

YSK’nin Kürt nüfusunun ve HDP seçmeninin yoğun olduğu 19 ildeki sandıkların taşınması ve birleştirilmesi talebini kabul etmesi tartışılmaya devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Buldan, YSK’nin bu kararı alacağını tahmin ettiklerini belirterek, parti olarak çalışma yaptıklarını ifade etti. Buldan, kararı ‘usulsüzlük’ olarak değerlendirirken, seçmenlerinin ‘kararlı’ olduklarını vurguladı.


11:15 | Demirtaş’ın tahliye talebi AYM’ye taşındı

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesine ilişkin talebin tutuklu yargılandığı mahkemede reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.


09:12 | Erdoğan: Beş bakan arkadaşımızın aday olamaması kendi tercihleri

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’li beş bakanın neden milletvekili adayı olmadığına ilişkin soruya “Bu biraz da arkadaşlarımızın kendi tercihleri. Onlar farklı bazı düşünceler içerisinde de olmuş olabilirler” diye yanıt verdi.


08:50 | Bilgen’den HDP’li ve HDP’siz meclis matematiği

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, 24 Haziran’da yapılacak olan 27. Dönem Milletvekili seçimlerine ilişkin değerlendirmesinde partisinin seçim barajı olan yüzde 10’un üstünde oy alması durumunda AKP ve MHP’nin oluşturduğu ‘Cumhur’ ittifakının Meclis’te çoğunlu kaybettiğine dikkat çekti.

HDP’nin barajı aşamaması durumunda ise muhalefet partilerinin Meclis’te çoğunluğu kazanamayacağına işaret eden Bilgen’in Twitter’dan yaptığı paylaşım şöyle:

“Milletvekili seçimlerinde;

  • HDP BARAJ ÜSTÜNDE kaldığında: Cumhur ittifakı 280 MV Millet ittifakı+HDP 320 MV
  • HDP BARAJ ALTINDA kaldığında: Cumhur ittifakı 346 MV Millet ittifakı 254 MV

Oyumuzu bu gerçeği bilerek verelim!”


08:40 | Kılıçdaroğlu: HDP’nin barajı aşması lazım

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin “HDP’nin barajı aşması ve parlamentoda olması lazım” dedi ve yeni bir sivil anayasa yapacaklarını söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Patika Ekoloji Kolektifi'nden Kadıköy Çevre Festivali’ndeki ‘kısıtlama’ya tepki
Sonraki Haber
Çorum Katliamı: "Hala aydınlatıl(a)mamış, yüzleşil(e)memiş toplumsal bir yara"