Ana SayfaGüncel54 yıldır kapalıydı: Büyükada Rum Yetimhanesi restore edilecek

54 yıldır kapalıydı: Büyükada Rum Yetimhanesi restore edilecek

HABER MERKEZİ – Tehlike altındaki 7 dünya mirası arasında gösterilen ve 1964’ten beri kapalı olan Büyükada Rum Yetimhanesi’nde restorasyon çalışmaları başlayacak.

Avrupa’nın en büyük tarihi ahşap yapılarından biri olan Büyükada’daki Prinkipo Rum Yetimhanesi’nin yenilenmesi için restorasyon çalışmaları başlatılıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 1964 yılından bu yana kapalı olan yetimhane için Avrupa’dan gelen uzman bir heyet çalışmalara yaz aylarında başlayacak.

Europa-Nostra sivil toplum kuruluşu tarafından tehlike altındaki 7 dünya mirası arasında gösterilen yapının restorasyonu için 50 milyon dolarlık bir maliyet gerektiği belirtiliyor.

1900’lerin sonunda inşa edildi

Rum Yetimhanesi, 1900’lerin sonunda aslında otel olarak kullanılması amacıyla Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edildi.

Şark Ekspresi’nin işletmesini yürüten Wagons-Lits adlı şirket burayı trenle İstanbul’a gelecek turistler için otel olarak kullanmak istiyordu. Ancak gerekli işletme ruhsatı alınamadı.

Bunun üzerine bina 1903 yılında, Sultan 2. Abdülhamit ve Patrik 3. İoakim tarafından törenle yetimhane olarak açıldı.

220 odası bulunan yetimhane, 1964’e kadar 5 bin 800’den fazla kimsesiz çocuğa ev sahipliği yaptı.

O yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapatılan yetimhanedeki 160’tan fazla çocuk Ayios Nikolaos Rum Ortodoks Kilisesi ‘ne alındı.

Yetimhane bu tarihten sonra bir daha hiç açılmadı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YSK Başkanı açıkladı: Taşınacak sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin
Sonraki Haber
Öldürülen Filistinlilerin anısına: AB Konseyi önünde 4 bin 500 çift ayakkabıyla çağrı