Ana SayfaDünyaAvustralya’da cinsel istismarı saklayan Başpiskopos suçlu bulundu

Avustralya’da cinsel istismarı saklayan Başpiskopos suçlu bulundu

HABER MERKEZİ – Avustralya’da 1970’li yıllarda çocukları cinsel istismara maruz bırakan rahibin suçunu sakladığı ortaya çıkan Başpiskopos Philip Wilson, suçlu bulundu.

Avustralya’nın Adelaide kentinin Başpiskoposu Philip Wilson, 1970’li yıllarda New South Wales eyaletinde birlikte çalıştığı rahip James Fletcher’ın kilise korosundaki çocukları cinsel istismara maruz bıraktığını sakladığı ortaya çıktı.

Rahibin istismara maruz bıraktığı çocuklardan Peter Creigh, yaşadıklarını beş yıl sonra 1976 yılında Wilson’a ayrıntısıyla anlattığını belirtti.

Bunun üzerine hakkında dava açılan Wilson hakkında karar verildi. Suçlu bulunan Wilson, görülen davada “böyle bir konuşmayı hatırlamadığını” söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Yargıç Robert Stone ise Wilson’ın böyle bir konuşmayı hatırlamadığı savunmasını reddetti ve Creigh’in güvenilir bir tanık olduğunu düşündüğünü söyledi.

İstismarı anlatan çocuğa ceza

Yargıç Stone “Rahip kendisine anlatılanın güvenilir bir iddia olduğunu biliyordu ve Kilise ve Kilise’nin şöhretini korumak istedi” dedi.

İstismara uğrayan çocuklardan biri yaşadıklarını 11 yaşında günah çıkarma bölmesinde anlattığını ve Wilson’ın kendisini yalan söylemekle suçlayıp 10 Meryem Ana duası okumakla cezalandırdığını söyledi.

Peter Creigh kararın açıklanmasının ardından “Bu karar ikiyüzlülüğü, hilekârlığı, ve kilisenin gücünü ve güveni kötüye kullanmasını ortaya çıkartacak umudundayız” diye konuştu.

Wilson’ın avukatları 67 yaşındaki Wilson’a Alzheimer teşhisi konulmasının ardından davanın düşürülmesini talep etmişti.

Katolik dünyasında bu suçtan hüküm giyen en üst düzey isim olan Wilson, hapis cezası gelecek ay açıklanacak ve en çok iki yıl cezaya çarptırılabilecek.

Dava geçmişi

Wilson geçen ay mahkemeye, Sydney’in 130 kilometre kuzeyindeki Maitland’de bulunan kilisede rahip yardımcılığı yaparken, rahip James Fletcher’ın yaptıklarından haberi olmadığını söylemişti.

Fletcher daha sonra 2004 yılında dokuz farklı çocuklara cinsel taciz suçlamasından hüküm giymiş ve 2006’da hapiste ölmüştü.