Ana SayfaDünyaBM’den erken seçimler öncesi “OHAL’i kaldırın” çağrısı

BM’den erken seçimler öncesi “OHAL’i kaldırın” çağrısı

HABER MERKEZİ – BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, “Karşıt görüşlerin ve iktidar partisine meydan okumaların bu kadar ağır cezalandırıldığı bir ortamda güvenilir seçimlerin yapılabileceğini düşünmek zor” ifadelerini kullanarak Türkiye’ye OHAL’i kaldırma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimler öncesinde Türkiye’ye Olağanüstü Hal’i (OHAL) kaldırma çağrısında bulundu.

1 Mayıs kutlamaları sırasındaki tutuklamalara ve cezaevinde bulunan gazetecilere işaret eden Hüseyin, Türkiye’de son iki yıl içinde “farklı düşünenlerin alanının büyük ölçüde daraldığını” belirtti.

Hüseyin ayrıca “Karşıt görüşlerin ve iktidar partisine meydan okumaların bu kadar ağır cezalandırıldığı bir ortamda güvenilir seçimlerin yapılabileceğini düşünmek zor” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından Mart ayı sonunda açıklanan bir raporda darbe girişiminin ardından yürürlüğe giren OHAL uygulamasının ağır insan hakları ihlallerine yol açtığı belirtilmiş ve Türkiye hükümetine OHAL’e son verme çağrısında bulunulmuştu.

Raporda, Türkiye hükümeti kitlesel tutuklama, keyfi olarak işten uzaklaştırma ve insan hakları ihlalleri ile suçlanarak, “toplu ceza” uygulandığı savunulmuştu.

Previous post
24 Haziran'a doğru: Halkevleri'nden HDP'ye destek açıklaması
Next post
İflah olmaz bir yalnız, yalnız bir dünyalı: Hermann Hesse – Elend Aydın