Ana SayfaDünyaCenazeleri verilmiyor: Afrin’de yaşamını yitiren Hilmarrson ile Campbell’ın ailelerinden Türkiye’ye çağrı

Cenazeleri verilmiyor: Afrin’de yaşamını yitiren Hilmarrson ile Campbell’ın ailelerinden Türkiye’ye çağrı

HABER MERKEZİ – Afrin’de yaşamını yitiren Britanyalı YPJ savaşçısı Anna Campbell ile YPG içerisindeki enternasyonalist taburda yer alan İzlandalı anarşist Haukur Hilmarrson’ın aileleri, çocuklarının cenazelerinin teslim edilmesi için Türkiye’ye çağrıda bulundu. Aileler, “Afrin’deki Türk güçleri ve müttefikleri ölülere muamele konusunda uluslararası hukuku ihlal ediyor” derken, Türk yetkililerin Cenevre Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğine vurgu yaptı.

Suriye’de Kürt silahlı gücü YPG’ye katılan Anna Campbell isimli bir İngiliz kadının babası, Afrin’de hayatını kaybeden Campbell’in cenazesinin teslim edilmesi için Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e operasyonu sürecinde yaşamını yitiren Britanyalı YPG savaşçısı Anna Campbell’ın ailesi, kızlarının cenazesinin iadesi için Türkiye’ye çağrı yaptı.

BBC’nin haberine göre baba Dirk Campbell ile yine YPG saflarında savaşırken 24 Şubat tarihinde Afrin harekâtı sırasında hayatını kaybeden İzlanda vatandaşı Haukur Hilmarrson’ın annesi, hükümetlerine ortak bir mektup yazarak Türk yetkililerin Cenevre Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi.

“Uluslararası hukuk ihlal ediliyor”

Campbell ve Hilmarsson’un annesi Eve Hauksdóttir açık mektuplarında “Çocuğunuzun ölü bedeninin yerde yatıyor olması yeterince kötü. Afrin’deki Türk güçleri ve müttefikleri ölülere muamele konusunda uluslararası hukuku ihlal ediyor. Kızıl Haç da cesetleri almayı başaramadı” dedi.

Campbell “Savaş alanından hiçbir ceset getirilemedi. Öyle açıkta duruyorlar. Umarım İngiltere hükümeti Türklere baskı yapar” dedi.

Bakanlık: Yardım etme şansımız sınırlı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise “Anna’nın ailesiyle temas halindeyiz. Suriye’de konsolosluğumuz olmadığı için yardım etme şansımız sınırlı” açıklamasını yaptı.

Anna Campbell ve Haukur Hilmarrson

26 yaşındaki Anna Campbell (Helin Karaçox) Mayıs 2017’de IŞİD ile savaşan Kürt güçlere yardım için Suriye’ye gitmişti.

Campbell, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) saflarına ilk olarak Deyr ez Zor’da IŞİD’e karşı süren mücadele sırasında katılmıştı.

Britanyalı savaşçı, Türkiye’nin Afrin harekâtı sırasında 15 Mart’taki bir hava saldırısında yaşamını yitirmişti.

32 yaşındaki İzlandalı anarşist ve aktivis Haukur Hilmarrson (Şahin Hüseyin) ise 2017’de Suriye’ye geçerek YPG içerisindeki enternasyonalist tabura katılmıştı.

Hilmarrson da Türkiye’nin Afrin harekâtı sırasında, 24 Şubat’taki bir hava saldırısı esnasında hayatını kaybetmişti.