Ana SayfaEkonomiCHP’li Böke: Ekonomiyi çöküntüye sokan AKP’dir; istikrar vaadi çöktü

CHP’li Böke: Ekonomiyi çöküntüye sokan AKP’dir; istikrar vaadi çöktü

HABER MERKEZİ – Ülke ekonomisindeki sıkıntıları ve iktidarın ‘ekonomide istikrar’ vaadini değerlendiren CHP Milletvekili ve ekonomist Selin Sayek Böke, bu durumdan AKP iktidarının sorumlu olduğunu belirtti. Sayek Böke, “Bu düzeni kurmuş olan ve bunun sonucunda ekonomiyi çöküntüye sokan AKP’nin Türkiye’yi buradan çıkarması mümkün değildir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve ekonomist Selin Sayek Böke, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntıları ve buna karşı AKP’nin tarafından dillendirilen “seçim sonrası ekonomide reform yapılacak”  vaadini değerlendirdi.

MA’dan Selman Güleryüz’e konuşan Sayek Böke, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntıların konjonktürel olmadığını belirterek, “Ekonomideki sıkıntılar AKP’nin kendi eliyle bilerek kurduğu sistemin sonucudur” dedi.

Sayek Söke, ekonomik çöküntünün sebebinin zaten AKP iktidarı olduğunu bu yüzden de bunu ortaya çıkaranların sorunu düzeltemeyeceğini kaydetti.

‘Ekonomiyi çöküntüye sokan AKP’dir’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Türkiye’de kurallı piyasa ekonomisi işlenmelidir” sözlerini hatırlatan Böke, kurallı piyasa ekonomisinin AKP hükümeti tarafından yıkıldığını söyledi ve ekledi:

“Şimdi kurallı ekonomi piyasasının temeli, piyasanın ortaya çıkardığı tüm olumsuzlukları halkı adına aşılacak adımları atmaktır. Oysa ki mevcut iktidar, tüm kuralları denetleyen ve düzenleyen kurumları bilerek ve isteyerek yıktı. Hatta kamu kaynaklarını doğrudan kendi eliyle piyasanın aktarmasını sağlamak yerine, doğrudan rantçı sermayeye aktaran tüm mekanizmaları kendisi kurdu. Şimdi bu düzeni kurmuş olan ve bunun sonucunda ekonomiyi çöküntüye sokan AKP’nin Türkiye’yi buradan çıkarması mümkün değildir.”

‘AKP’nin özü rantçı düzenin kendisidir’

AKP’nin kamu kaynaklarını ‘rantı sermaye’ ile paylaşarak kendisini siyaseten ayakta tuttuğunu savunan Sayek Böke, “AKP’nin özü, kurmuş olduğu rantçı düzenin kendisidir” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin ciddi anlamda bir sıkışmışlık içinde olduğunu vurgulayan Sayek Böke, bunun sebebinin de Türkiye’nin üretim yapısının yeterince değer yaratmaması olduğunu söyledi.

Ülkede hemen hemen 30 milyon insanın borcu olduğunu belirten Sayek Böke, şunları söyledi:

“Toplamda Türkiye’nin dış borcu, milli gelirini yüzde 50’yi geçmiş durumda. Öyle ki Türkiye’nin kendi içinde de dışında da hafif bir esinti olsa Türkiye ekonomisinde bir kasırga yaratıyor. Bu kasırgayı biz bugün TL’nin kuruş kuruş değer kaybında görüyoruz. Önlenemez faiz artışlarında görüyoruz.” 

‘AKP’nin istikrar vaadi çöktü’

“AKP’nin ekonomik istikrar vaadinin çöktüğünü” kaydeden Selin Sayek Böke, borçluluk oranlarına dikkat çekerek şunları aktardı:

“Borçluluk 2002 yılında 6 milyar lira iken; hane halkı borcu, şimdi 560 milyar lirayı aşmış vaziyette. Demek ki, gerçekten bir istikrar çöküşü yaşıyoruz. Bir güven duygusunun erimesini ve tüm makro ekonomik verilerle birlikte ekonomideki verilerin bir belirsizlik yansıttığını görüyoruz. Yani; AKP istikrarı kendi eliyle çökertti. AKP’nin bir istikrar yaratamayacağını, AKP’nin istikrar çöküşünden sorumlu olduğunu tüm Türkiye görüyor. Bu düzen değişecek.”




Önceki Haber
"Seçimi iptal ettirmeye yönelik planlar yapılıyor"
Sonraki Haber
4 kente yeni vali atandı