Ana SayfaGüncelDersim Katliamı’nda yaşamını yitirenler Seyit Rıza’nın idam edildiği saatte anıldı

Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenler Seyit Rıza’nın idam edildiği saatte anıldı

HABER MERKEZİ – Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Seyit Rıza’nın idam edildiği saat olan 19.38’de çok sayıda siyasi parti ve STK tarafından anıldı.

Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenler Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), HDP, EMEP, Alevi Bektaşi Federasyonu Pir Sultan Amed Şubesi, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) öncülüğünde Dersim’de anıldı.

Seyit Rıza’nın idam edildiği saat olan 19.38’de, Seyit Rıza Meydan’ında düzenlenen anma etkinliğinde katliama ilişkin fotoğraflar sergilendi.

“Hiçbir şeyi unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik” pankartının açıldığı anmada, ortak basın metnini sanatçı Nurettin Güleç okudu.

Güleç, Dersim katliamının 1925’te planlandığını, 4 Mayıs 1937’de hayata geçirilme kararı alındığını anımsatarak, 10 binlerce insanın katledildiğini, 10 binlercesinin ise sürgün edildiğini aktardı.

‘Soykırımın sorumlusu TBMM’

Dersim’de yapılanların soykırım olduğunun altını çizen Güleç, bunun sorumlusunun da TBMM olduğunu söyledi.

Devletin bununla yüzleşmesi gerektiğine vurgu yapan Güleç, şunları ifade etti:

“Benzer katliamlar, insanlık suçları, dünyanın pek çok yerinde yapıldı. Ancak bunların çoğuyla yüzleşme yaşandı. İnsanlığın vicdanında lanetlendi.Tüm bu iyi ve insani örneklere rağmen hala deve kuşu gibi kafasını kuma gömerek Dersim soykırımını yok sayan devlet ve hükümetin karanlık zihniyetini lanetliyoruz. “

‘Devlet özür dilemeli’

Güleç, katliama ilişkin yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Türkiye devleti Dersimlilerden resmi olarak özür dilemelidir. İdam edilen Seyit Rıza ve arkadaşların mezar yerleri açıklanmalıdır. Dersim’de bir insanlık müzesi kurulmalı, 4 Mayıs anma günü olarak kabul edilmelidir.”


Bu haber MA’dan derlenmiştir.