Ana SayfaDünya‘Dünya üzerinde bir buçuk milyar çocuk çatışma, yoksulluk ve cinsel ayrımcılık tehdidi altında’

‘Dünya üzerinde bir buçuk milyar çocuk çatışma, yoksulluk ve cinsel ayrımcılık tehdidi altında’

HABER MERKEZİ – Save The Children Vakfı yayınladığı raporda, 1 milyar 200 milyon çocuğun yoksulluk, çatışma veya cinsel ayrımcılık tehdidi altında yaşadığını ifade etti. Özellikle kız çocuklarının birçok konuda ayrımcılığa maruz bırakıldığı belirtilen raporda, çocuk yaşta zorla evlilik ve hamileliklerin ölümlere neden olduğu vurgulandı.

Uluslararası çocuklara yardım kuruluşu ‘Save the Children’ (Çocukları Kurtarın Vakfı), “Çocukluğun Sonu İndeksi” isimli raporunu yayınladı.

Raporda, dünya çapında 1 milyar 200 milyon çocuğun yoksulluk, çatışma veya cinsel ayrımcılık tehdidi altında yaşadığı belirtildi. 153 milyon çocuğun bu üç tehdidi de günlük yaşantısında hissettiği kaydedildi.

DW’de yer alan habere göre rapor; çocuk işçiliğini, eğitim hakkından yoksun bırakılmayı, yetersiz beslenmeyi, çocuk yaşta zorla evliliği ve çocuk yaşta hamileliği çocukların çocukluklarını yaşamalarına en büyük engeller olarak sıraladı.

‘Çocuklukları bir anda sonlanıyor’

Raporda, özellikle çatışmaların çocukları sağlık, eğitim, korunma ve korkusuz yaşama gibi haklarından mahrum bıraktığını ve bu nedenle çocukların çocukluklarının bir anda sonlandığını vurgulandı.

Vakfın CEO’su Helle Thorning-Schmidt, “Dünyadaki çocukların yarısı kız çocuğu oldukları, yoksul oldukları veya bir çatışma bölgesinde yetiştikleri için yaşamlarına dezavantajlı başlıyorlar” dedi.

Çocukların yaşam şartlarının ülkelere göre sıralandığı listede dünya üzerinde çocukların en fazla tehdit altında yaşadığı ülkelerin başında orta ve batı Afrika’da. Listenin en son sırasında Nijer yer alırken, Mali ile Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijer’in hemen üstünde yer alıyor.

Türkiye listenin sonlarında

Listenin en başında ise çocukların en az tehdit altında yaşadığı ülkeler Singapur, Slovenya, Norveç, İsveç ve Finlandiya olarak sıralandı.

Türkiye ise raporda 64’üncü sırada yer aldı.

‘Kız çocukları birçok konuda dışlanıyor’

Rapora göre 240 milyon çocuk çatışmalı bir ortamda yaşarken, 175 ülkenin yüzde 30’unda kız çocukları ayrımcılığa maruz bırakılıyor.

Raporda “Bu, şaşırtıcı derecede fazla kız çocuğunun birçok konuda dışlanma yaşadığı anlamına geliyor” denildi ve 15 ile 19 yaş arasındaki kız çocuklarının ölümlerinin ana sebebinin hamilelik ve çocuk yaşta doğum olduğu ifade edildi.

Yardım kuruluşdan Thorning-Schmidt, çocukların önündeki bu sorunların aşılması ve çocukların hayatlarına daha iyi koşullarda başlayabilmeleri için hükümetlerin daha fazla girişimde bulunması gerektiğini kaydetti.

Thorning-Schmidt, “Benzer seviyelerde gelire sahip ülkelerin çocuklar açısından çok farklı sonuçlar ortaya çıkarması politika, kaynak yaratma ve siyasi bağlılık konularının kritik derecede bir farklılık yarattığını ortaya koyuyor” dedi.