Ana SayfaGüncelErdoğan May ile görüştü: Taraflardan açıklama

Erdoğan May ile görüştü: Taraflardan açıklama

HABER MERKEZİ – Britanya Başbakanı May ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs katliamına değinerek, saldırıdan İsrail’in yanı sıra ABD’yi sorumlu tuttu. Ortak basın toplantısının soru cevap bölümünde “Ülkenizde 200 tutuklu gazeteci varken adil seçimleri nasıl yapacaksınız?” sorusuna ise “Bilgileriniz yanlış, haber kaynaklarınız doğru değil” sözleriyle yanıt verdi. Britanya Başbakanı May ise, iki ülke arasında imzalanan 100 milyon sterlinlik savunma anlaşması anlaşmasına değinerek, “Britanya ile Türkiye’nin milli muharip uçak projesi, derin ve kalıcı bir savunma ortaklığının başlangıcıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Britanya Kraliçesi İkinci Elizabeth ile yaptığı görüşmenin ardından Britanya Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.

Baş başa görüşmenin basına açık bölümünde May’a teşekkür eden Erdoğan, Kudüs katliamına değinerek, “Bütün bu katliamı İsrail gerçekleştirirken ne yazık ki Amerika da böyle bir katliama zemin hazırladı” ifadelerini kullandı.

Başbakan May ise, savunma ve güvenlik konularındaki iş birliği hususunda da istişarelerde bulunacaklarını ifade ederek, “Bölge güvenliği konusunda Türkiye’nin de çok önemli bir rolü var” diye konuştu.

Erdoğan ve May, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

May’den ‘savunma sanayi’ vurgusu, Erdoğan’dan ABD ve İsrail’e tepki

Görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması düzenledi.

Britanya Başbakanı Theresa May, iki ülke arasında imzalanan 100 milyon sterlinlik savunma anlaşması anlaşmasına değinerek, “Britanya ile Türkiye’nin milli muharip uçak projesi, derin ve kalıcı bir savunma ortaklığının başlangıcıdır” ifadelerini kullandı.

May, İsrail güçlerince açılan ateş sonucu onlarca protestocu Filistinlinin hayatını kaybetmesine ilişkin ise “İsrail şiddeti durdurmasını istiyoruz” dedi ve olaylarla ilgili bağımsız ve şeffaf soruşturma yapılması için çağrıda bulundu.

Erdoğan ise ziyarete ilişkin “24 Haziran seçimlerinin yoğunluğuna rağmen ilişkilerin önemine atfen bu ziyareti gerçekleştirdik. Britanya’nın darbe girişimi sonrası bakan düzeyindeki dayanışması bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı ve Başbakan May’i en kısa sürede Türkiye’ye beklediğini söyledi.

Brexit sonrası ticaret ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, ABD’nin Büyükelçiliği Kudüs’e taşımasına bir kez daha tepki gösterdi.

BM’ye çağrıda bulunan Erdoğan, ABD’nin İsrail’i cesaretlendirdiğini söyledi ve “Güçlü olan haklıdır mantığıyla İsrail bu adımları atmıştır. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir” dedi.

Erdoğan’a ‘güçlü olan haklıdır’ sözleri hatırlatıldı

Toplantının soru cevap bölümünde Erdoğan’a “Güçlü olan haklıdır” sözleri hatırlatılarak, “Ülkenizde 200 tutuklu gazeteci varken ve binlerce kamu görevlisi görevden alınmışken adil seçimleri nasıl yapacaksınız?” diye soruldu.

Erdoğan bu soruya “Bilgileriniz yanlış, haber kaynaklarınız doğru değil” sözleriyle yanıt vererek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teröristlerle gazetecileri ayırın. Bunları kaynağından öğrenin. Sağlıklı öğrenin ki sağlıklı haber yapın. Ben Chatam House’da da aynı soruya yanıt verdim. Herhalde size o ulaşmadı. Teröristten gazeteci olmaz.”