Ana SayfaGüncelEren Keskin doğruladı: Ekmekçiyan’ın cenazesi yerine aileye köpek kemikleri verilmiş

Eren Keskin doğruladı: Ekmekçiyan’ın cenazesi yerine aileye köpek kemikleri verilmiş

HABER MERKEZİ – Ankara’da 1983 yılında idam edilen ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan’ın kardeşi Dro Ekmekçiyan, 2 yıl önce yaptıkları başvuru üzerine kardeşine ait olduğu belirtilerek kendilerine iade edilen cenazenin içinde köpek kemikleri ile farklı insanlara ait kemikler olduğunu duyurdu. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de Ekmekçiyan’ın açıklamalarını doğruladı.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 1982 yılındaki silahlı çatışmada yaralı olarak yakalandıktan sonra ASALA üyesi olduğu gerekçesiyle 28 Ocak 1983’te idam edilen Levon Ekmekçiyan’a ait olduğu belirtilen cenaze, ölümünün 33 yıl ardından Fransa’daki ailesine gönderilmişti.

Ancak Ekmekçiyan’ın kardeşi Dro Ekmekçiyan, talepleri üzerine 2 yıl önce Türkiye tarafından kendilerine iade edilen cenazenin kardeşine ait olmadığını duyurdu.

Ermeni Haber Ajansı’nın haberine göre Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 1982’deki “Karin Operasyonu”na ilişkin bir programa katılan Ekmekçiyan, yapılan incelemeler sonucu iade edilen cenazenin Levon Ekmekçiyan’a ait olmadığını, hatta gönderilenin köpek kemikleri ve farklı insanlara ait kemikler olduğunu açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre ise Ekmekçiyan ailesi adına Levon Ekmekçiyan’ın cenazesinin iadesi konusunda hukuki başvuruda bulunmuş olan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin de Dro Ekmekçiyan’ın açıklamalarını doğruladı.

33 yıl sonra iade edilmişti

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki silahlı çatışmada 7 Ağustos 1982’de yaralı olarak yakalanan ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan, 28 Ocak 1983’te idam edilmişti.

Ekmekçiyan’ın cenazesi, ailesine teslim edilmek yerine Cebeci Asri Mezarlığı’nın Hıristiyan bölümüne defnedilmişti.

Aile, Ekmekçiyan’ın idamından yaklaşık 30 sene sonra cenazenin yaşadıkları Fransa’ya taşınması için hukuki mücadele başlatmıştı.

İHD’ye yapılan başvuru üzerine harekete geçen Avukat Eren Keskin, ilk olarak İçişleri Bakanlığı’na başvurmuş, daha sonra yapılan başvuruya “yetki bizde değil” yanıtını verilerek Adalet Bakanlığı’na yönlendirilmişti.

Bunun üzerine başvuruda bulunulan Adalet Bakanlığı da mezarın taşınması konusunda kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilerin yerel yönetimlerde bulunduğunu söylemişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün mezar yerine dair bilgilendirmesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayından sonra 2016 yılının ilk günlerinde gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından Ekmekçiyan’a ait olduğu belirtilen cenaze, 33 yıl sonra Fransa’daki ailesine nakledilmişti.

Previous post
Şehriban Dinç’i öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet istendi
Next post
Ayla Akat Ata ve HDP adayı Taşkın Aktaş'a tahliye