Ana SayfaGüncelErkan Baş: Barajın tek muhatabı HDP, yanında durmak gerekiyor

Erkan Baş: Barajın tek muhatabı HDP, yanında durmak gerekiyor

HABER MERKEZİ – Milletvekili adayı Erkan Baş, HDP’den aday olduğuna ilişkin nedenleri üç maddede sıraladı, “Barajın tek muhatabı HDP, yanında durmak gerekiyor” dedi. Baş, Gezi ve Kobani protestolarına da değinerek “HDP’nin çevresinde büyük bir enerji birikmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul 1’inci bölge milletvekili adayı ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) de kurucuları arasında yer alan Erkan Baş, neden HDP’den aday olduğunu ve 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan Erkan Baş, HDP’den aday olmasının birinci nedeninin Türkiye’nin içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti.

Baş, “Türkiye’nin en kısa sürede AKP-Saray rejiminden kurtulması lazım. Türkiye’deki bütün halklar üzerine kara bir bulut gibi çökmüş bu iktidar, ülkeyi her gün daha büyük karanlığa, daha büyük krizlere ve daha kötü bir yana savuruyor. Onun için hızlıca bu iktidardan kurtulmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. HDP bu verilecek olan yanıtlardan bir tanesidir” dedi.

Erkan Baş, ikinci nedenin daha tarihsel olduğunu ifade ederek, bunu “Kürt siyasal hareketi, Türkiyelileşme gibi bir iddia ortaya koymuşsa, bütün halkların ortak mücadelesi gibi bir arayış içerisinde ise, devrimcilerin sorumluluğu da bu eli havada bırakmamaktır” sözleriyle açıkladı.

Üçüncü nedenin ise fiili olarak sadece HDP’ye yönelik baraj sisteminin olduğunu belirten Baş, “Öyle bir siyasi partiler rejimi oluşmuş ki bütün partiler barajdan muaf, HDP ise barajın tek muhatabı haline gelmiş durumda. Burada da HDP’yi yalnız bırakmak olmaz. HDP’nin yanında durmak gerekiyordu. Bu barajın parçalanmasına katkımız olacaksa, bu görevden imtina etmek bize yakışmazdı. İyi de oldu. Sadece bizimle sınırlı olmayan Türkiye’de çok geniş bir sosyalist hattı, çeşitli direngen kişileri, grupları kapsayan daha geniş bir ittifak oldu. Bugüne kadar HDP ile bir düzeyde ilişkisi olan ama organik biçimde ilişki kurmamış olanlar çeşitli arkadaşlarımız listelerde yer aldı” diye konuştu.

“HDP’nin çevresinde büyük bir enerji birikmiş durumda”

Halkların bir aradalığına vurgu yapan Erkan Baş, Gezi ve Kobani protestolarına değinerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Baktığımızda 15-16 yıl bir iktidar için uzun bir süre. Bunu başarmış olmaları kendileri için son derece önemli. Öbür taraftan çok önemli bir şey daha var. Türkiye’nin en az yüzde 50’si iktidarın baskısına, terörüne, şiddetine, her tür zoruna rağmen teslim olmamış durumda ve fırsat bulunca kendisini sahaya çıkartıyor. Önemli olan budur. Gezi direnişi aslında budur. Türkiye’nin teslim olmayan milyonları alanlara çıktı Gezi’de. Kobani direnişinde benzer bir tabloyu gördük. 7 Haziran ve 16 Nisan’da benzer bir tabloyu gördük. Aslında halkın bağrında büyük bir değişim potansiyeli, arzusu var. Ama bunu akıtabilecek kanalları bulamıyor. Bulduğu her fırsatta da bunu ortaya koyuyor. Bugün HDP, 24 Haziran seçimlerinde bunu temsil ettiği için çevresinde büyük bir enerji birikmiş durumda. Bunu sadece iktidarın yıkılışı için değil, yeni bir Türkiye’nin, özgür bir Türkiye’nin kuruluşuna gidilen süreçte önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyorum.”

Baş, seçim sürecinde ortaya çıkan ruhun Gezi direnişi döneminde ortaya çıkan ruha çok benzediğini de ifade etti.

Previous post
Uğur böceklerine basmamak – Elend Aydın
Next post
Şimşek ve Çetinkaya Londra’daydı: "Erdoğan'ın mesajları 'seçim modu'nda verildi, faiz artışı gelebilir"